«82 χρόνια πριν, σύσσωμο το ελληνικό έθνος έδωσε μία ηχηρή απάντηση, είπε ένα ηχηρό «όχι» απέναντι στον Ιταλό επιβουλέα, συντρίβοντάς τον και διώχνοντάς τον. Σήμερα, 82 χρόνια μετά, έχοντας ως φάρο την ηρωική γενιά του ’40, εκπαιδευόμαστε και προετοιμαζόμαστε με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ιεραρχίας, μέρα και νύχτα, σε αέρα, ξηρά και θάλασσα και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να πούμε κι εμείς το δικό μας «όχι» όπου και όποτε απαιτηθεί». Με αυτά τα λόγια, ο διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχος Ιωάννης Κορέλης, έστειλε μήνυμα ετοιμότητας της χώρας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την ελευθερία, με την ολοκλήρωση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που διεξήχθη στην παραλία του Βόλου.
Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για το έπος του ’40 στην πόλη. Μαθητές, πρόσκοποι, εκπρόσωποι συλλόγων και τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, συμμετείχαν με υπερηφάνεια στην παρέλαση, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία ενιαίου τμήματος των συλλόγων των πατρίδων της καθ’ ημάς ανατολής, που παρέλασαν με κοινή σημαία και τα λάβαρά τους, στο πλαίσιο της μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ηταν η πρώτη, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, παρέλαση χωρίς μέτρα. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στην παραλία και χειροκρότησε τους συμμετέχοντες, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου να δίνει τον ρυθμό και τους εκφωνητές, Χρυσάνθη Βουτσά και Γιώργο Τουφεξή, να περιγράφουν με τις φωνές τους τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας, έστω και σε… νέα στέγη, σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, πάνω από τη Μινέρβα, μετά το λουκέτο στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και την αδυναμία πρόσβασης στην ταράτσα του, όπου παραδοσιακά στήνονταν οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις.
Την Κυβέρνηση στον Βόλο εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. «Ολες αυτές τις μέρες με την κατάθεση στεφάνων, με τις σχολικές γιορτές, με τη μαθητική, με τη στρατιωτική παρέλαση αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν για διαχρονικές αξίες. Για την αξία και το δικαίωμα στην ελευθερία, για την αξία και το δικαίωμα στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, για την αξιοπρέπεια, για την ειρήνη, αξίες για τις οποίες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πολέμησαν μέχρι θανάτου τον φασισμό και τον ναζισμό. Τιμούμε σήμερα το έπος του ’40, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που έπεσαν για να είναι όρθια η σημαία και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι αυτά δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν γιατί όλοι γνωρίζουνε πολύ καλά ότι αν παραστεί ανάγκη θα κάνουμε τα ίδια», είπε.
«Χρόνια πολλά στον ελληνικό λαό. Σήμερα το ανεξίτηλο παράδειγμα ηρωισμού, πατριωτισμού και ήθους που επέδειξαν οι πεσόντες κατά το έπος του ’40 είναι ανάγκη να ξανασηματοδοτήσει τις ζωές μας, την πορεία του έθνους και του λαού», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος.
«Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα. Τιμή και δόξα σε αυτούς που αγωνίστηκαν, που έδωσαν το αίμα τους για να έχει σήμερα ο ελληνικός λαός την ελευθερία του. Τιμή και δόξα και σε όσους υπερασπίζονται αυτή την ελευθερία και σήμερα, δίνοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλάι τους, ότι τους τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.
«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους ενωμένοι είπαν το ιστορικό όχι και έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε τιμώντας τη μνήμη των προγόνων μας είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει και να επιβουλευτεί την εθνική μας κυριαρχία και τα εδαφικά συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε κάτι που έχει πολύ μεγάλη διαχρονική αξία: την επιβίωσή της η Ελλάδα την οφείλει στη μεγάλη της δύναμη και στα διαδοχικά θαύματα. Αυτά τα διαδοχικά θαύματα οφείλουμε να συντηρούμε, να ενδυναμώνουμε και δεν είναι άλλα από τα παιδιά που σήμερα συμμετείχαν στην παρέλαση και φέρνουν την ελπίδα για ενότητα», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.
«Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αλλά και στους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν η Ελλάδα και οι Ελληνες έστειλαν ένα πανανθρώπινο μήνυμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Είπαν μια πολύ απλή αλλά πολύ δύσκολη λέξη στον φασισμό, το «όχι». Πολέμησαν για ελευθερία, δημοκρατία, για δικαιοσύνη. Και 82 χρόνια μετά το μήνυμα παραμένει το ίδιο αναλλοίωτο. Καμία απειλή, καμία επιβουλή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Όχι, η εδαφική μας κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη», το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
Δείτε photos