Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 00:59
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: «Επιδημία» κοξάκι σε μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας – Τ’ι αναφέρει γνωστός παιδίατρος






Συναγερμός έχει σημάνει σε παιδιάτρους του Βόλου, καθώς από τις αρχές Ιουνίου καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο συγκεκριμένος ιός «χτυπά» κυρίως παιδιά από 3 έως 5 χρόνων και εκδηλώνεται μόνο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Είναι ένας κλασικός ιός που είναι μεταδοτικός, προκαλεί πυρετό και εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία στους γονείς, αν και οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί.

Ψυχραιμία και όχι πανικό συστήνει στους γονείς ο Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος. Σύμφωνα με τον γνωστό παιδίατρο, με την εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων οι γονείς θα πρέπει να ζητούν τη
συνδρομή των γιατρών και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται, ώστε με την κατάλληλη αγωγή τα παιδιά να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Οπως ανέφερε ο γιατρός, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα καταγράφεται συρροή κρουσμάτων. Μόνο στο δικό του ιατρείο έχουν εξεταστεί περισσότερα από 100 παιδιά. Ο ίδιος ωστόσο είναι καθησυχαστικός, καθώς όπως τονίζει ο ιός εμφανίζεται μόνο καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε συγκεκριμένες ηλικίες και με την κατάλληλη
αγωγή υπάρχει ίαση. «Δεν χρειάζεται πανικός. Οι γονείς πρέπει να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά μέχρι να ιαθούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση και εκείνα θα ταλαιπωρηθούν, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά ειδικά στους παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν να κολλήσουν».

Ο ιός κοξάκι ανήκει στους εντερογενείς και χωρίζεται σε δύο τύπους, Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο Α. Εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, εξανθήματα σε χέρια, πόδια, στόμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης και κόπωση. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης.

Οσον αφορά στην αντιμετώπισή του πρωταρχικό ρόλο παίζει η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο
των χεριών, η παραμονή του άρρωστου παιδιού στο σπίτι, η χορήγηση συμπτωματικής αγωγής με αντιπυρετικά και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα, ελαφρύ ντύσιμο και άφθονα υγρά.

Τα παιδιά καλό είναι όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. Η νόσος αφήνει ανοσία και σπάνια νοσούν δεύτερη φορά.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ