Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 11:44
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Οργιάζουν οι απάτες στο διαδίκτυο, αλλά οι υποθέσεις πάνε αρχείο – Πως στήνεται η κομπίνα






Διαστάσεις λαμβάνουν οι απάτες μέσω διακδικτύου. Είκοσι μηνύσεις έχουν υποβληθεί από την αρχή του χρόνου στην Εισαγγελία Βόλου από Βολιώτες «θύματα» επιτήδειων, οι οποίοι σκαρφίζονται απίστευτα τεχνάσματα με σκοπό το κέρδος σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Οι υποθέσεις διαδικτυακής απάτης, που απασχολούν πλέον τη δικαιοσύνη, συνεχώς αυξάνονται, ωστόσο το δυστύχημα είναι πως ένα ποσοστό 95% αυτών καταλήγει στο αρχείο, καθώς είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να ελεγχθεί η διαδρομή, που ακολουθούν οι δράστες μέχρι να «τσιμπήσουν» τα θύματα.

Οι δράστες χρησιμοποιούν αριθμούς κινητών που έχουν δηλωθεί στην κατοχή αλλοδαπών από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, ενώ επίσης έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσουν IBAΝ λογαριασμών που ανήκουν σε πεθαμένους ή σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, των οποίων τους λογαριασμούς έχουν προηγουμένως χακάρει.

Οι περισσότερες απάτες αφορούν περισσότερο στην πώληση κινητών και ηλεκτρονικών συσκευών και λιγότερο σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, αν καιέχουν καταγραφεί και τέτοιες περιπτώσεις. Οι δράστες συνήθως βάζουν αγγελίες σε ειδικές σελίδες πωλήσεων στο διαδίκτυο, ή στα social media διαφημίζοντας διάφορα προϊόντα, δήθεν σε ελκυστικές τιμές. Παραθέτουν και τηλέφωνα για να επικοινωνήσει κάποιος και όταν το τηλέφωνο χτυπήσει παριστάνουν ψευδώς στους υποψήφιους αγοραστές που επισκέπτονται την ιστοσελίδα ότι έχουν στην κατοχή τους τα προϊόντα.

Βολιώτες που «τσίμπησαν» σε τέτοιες αγγελίες «κλαίνε» σήμερα τα χρήματά τους. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις πρόσφατα ανυποψίαστοι πελάτες φέρεται να κατέθεσαν μέχρι και 500 ευρώ περιμένοντας πράγματα που δεν ήρθαν ποτέ. Όσες φορές επιχειρήθηκε ο εξαπατηθείς να ζητήσει να του επιστραφούν τα χρήματα, οι φερόμενοι ως πωλητές είχαν γίνει καπνό , ενώ όσες φορές ο εγκαλών προσπάθησε πάλι να επικοινωνήσει μαζί τους αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί δεν απαντούσε κανείς στις κλήσεις

Η Αστυνομία συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μην αγοράζουν οτιδήποτε βρίσκουν στο διαδίκτυο, χωρίς να ελέγξουν αν υφίσταται, να πληρώνουν δι’ αντικαταβολής και, αφού πρώτα ελέγξουν το προϊόν που παρέλαβαν και γενικά να μην κάνουν αγορές από ιδιώτες, παρά μόνον από συγκεκριμένα καταστήματα.