Ποινή φυλάκισης από 10 έως 12 μήνες επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 57χρονη ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην Πορταριά και στον 68χρονο σύζυγό της, υπεύθυνο λειτουργίας του καταστήματος, για την έκρηξη, που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στην κεντρική πλατεία του χωριού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ούτε καν τραυματίες.
Στο εδώλιο κάθισε ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης, ενώ η ίδια εκπροσωπήθηκε διά πληρεξουσίου δικηγόρου. Και το Τριμελές, όπως είχε πράξει και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους, τόσο την 57χρονη γυναίκα, όσο και τον 68χρονο σύζυγό της, για έκρηξη από αμέλεια, από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ανθρώπους, από κοινού.
Το Δικαστήριο, ωστόσο, απάλλαξε τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες για αυθαίρετες κατασκευές από κοινού και για μη λήψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας από κοινού, λόγω παύσης υφ’ όρον της ποινικής δίωξης. Στον 68χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, στη δε σύζυγό του, ποινή φυλάκισης 10 μηνών, επίσης με τριετή αναστολή. Σε πρώτο βαθμό στην 57χρονη είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών, στον δε σύζυγό της συνολική ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Και χθες, όπως και σε πρώτο βαθμό, τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και δεν τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή.
Από την έκρηξη που είχε προκληθεί στις 8.35 μ.μ., στο υπόγειο της ταβέρνας λόγω ανάφλεξης από ηλεκτρική εγκατάσταση και διαρροής προπανίου, είχαν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο ακίνητο, αν και δεν είχε προκληθεί πυρκαγιά, αλλά από την ένταση του ωστικού κύματος είχαν φανεί τα σίδερα της οικοδομής… Ευτυχώς εκείνη την ώρα τόσο η ταβέρνα, όσο και παρακείμενα καταστήματα δεν είχαν κόσμο, διαφορετικά ίσως τώρα μιλούσαμε για νεκρούς …
Απολογούμενος ο 68χρονος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί, επισήμανε, ωστόσο, πως υπάρχει ευθύνη και από την εγκαταστάτρια εταιρία της παροχής προπανίου. Ανέφερε ακόμη πως είχε ειδοποιηθεί από γειτόνισσα στη 1 το μεσημέρι για την οσμή από τη διαρροή και είχε μεταβεί στο κατάστημα, όπου έκλεισε την εγκατάσταση και άνοιξε τα παράθυρα για να αεριστεί.
Υπέρ της ενοχής της 57χρονης και του 68χρονου για το αδίκημα της έκρηξης και της απαλλαγής τους για τα υπόλοιπα δύο τάχθηκε στην πρότασή του ο εισαγγελέας, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποδέχθηκαν τις πράξεις τους, που είναι ομολογημένες, ενώ τόνισε πως υπάρχει σοβαρή αμέλεια για την έκρηξη και όλα τα επακόλουθα, αλλά η αμέλεια είχε ξεκινήσει πριν εκδηλωθεί το συμβάν. Κανένας μηχανικός, πρόσθεσε, δεν είχε υπογράψει για την εγκατάσταση, μίλησε για απίστευτη προχειρότητα, που αφορούσε εύφλεκτα υλικά, προχειρότητα που αγγίζει τα όρια του δόλου. Η αμέλεια έγκειται στο ότι μετά την ειδοποίηση από τη γειτόνισσα δεν έγινε τίποτα για να σταματήσει η διαρροή και όταν ανοίγεις τα παράθυρα, δεν σταματάει αυτή. Επίσης επισήμανε πως δεν είχε πολεοδομική άδεια η εγκατάσταση πιστοποίηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας ζήτησαν να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι όπως κατηγορούνταν, καθώς «είναι προφανείς οι παραλείψεις τους και η αμέλειά τους». Όπως επισημάνθηκε, υπήρχε η δυνατότητα από τις 2 μ.μ. και μέχρι τις 8.35 μ.μ. που σημειώθηκε η έκρηξη, να ειδοποιηθούν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η εταιρεία αερίου. Ακόμη ανέφεραν ότι αυτό που ήθελε να αποφύγει η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, ήταν οι δαπάνες για την εγκατάσταση, γι’ αυτό και «όπως ανέφερε ο κ. εισαγγελέας, αγγίζει τα όρια του δόλου».
Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε τις ευθύνες της εγκαταστάτριας εταιρείας της δεξαμενής, ενώ αναφέρθηκε και σε παρόμοιο περιστατικό παλαιότερα σε κατάστημα στην οδό Ιάσονος, όπου υπήρξε και νεκρός. Ακόμη ανέφερε πως δεν αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία πως δεν είχαν συντηρήσει την ηλεκτρική εγκατάσταση, από την οποία προκλήθηκε ο σπινθήρας, αρνήθηκε την ύπαρξη αυθαίρετης κατασκευής και τόνισε πως η έκρηξη δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Η έκρηξη δεν έγινε στη δεξαμενή που παρέμεινε άθικτη, αλλά στον χώρο της κουζίνας.