Τα εφόδια της ΔΥΠΑ για επαγγελματική αποκατάσταση – Γενικό lifting στα κτίρια του Βόλου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Η τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση δεν αποτελεί μία δεύτερη επιλογή, αλλά μία χρυσή ευκαιρία, καθώς οι νέοι που φοιτούν στις Σχολές Μαθητείας και στα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ έχουν την ευκαιρία να λάβουν θεωρητική κατάρτιση και παράλληλα να κάνουν πρακτική σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ώστε βγαίνοντας στην αγορά εργασίας να μπορούν να εξασφαλίσουν απασχόληση.
Αυτό τόνισε η κ. Μόσχα Στασού, προϊσταμένη Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Μαθητείας στη ΔΥΠΑ, που βρέθηκε στον Βόλο και στις Σχολές Μαθητείας ΕΠΑΣ και το ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, στην οδό Αθηνών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «OPEN DAY», που είχε στόχο οι σχολές της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης να «ξανασυστηθούν» στο κοινό του Βόλου, με τη συνδρομή των ίδιων των σπουδαστών.
Η πρωτοβουλία στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, καθώς υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό το πρωτότυπο κάλεσμα «γνωριμίας» με τις δομές εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ τόσο από μαθητιώσα νεολαία όσο και από εργοδότες, πολλοί εκ των οποίων αποφοίτησαν παλαιότερα από τις συγκεκριμένες σχολές και έχουν πλέον χαράξει τη δική τους επαγγελματική πορεία.
Στόχος των Σχολών Μαθητείας είναι οι σπουδαστές ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους, να έχουν αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το σύστημα on the job-training που εφαρμόζει η Δ.ΥΠ.Α (τ.ΟΑΕΔ), έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό, μετά το τέλος των σπουδών τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης, ενώ επίσης δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
«Οι σχολές μας προσφέρουν τεχνική εκπαίδευση, δίνουν πτυχίο για πρώτη φορά με πιστοποίηση. Από φέτος οι σπουδαστές μας είναι πιστοποιημένοι πτυχιούχοι. Ξεκινήσαμε φέτος από τη Θεσσαλία, θέλοντας να φέρουμε κοντά εργοδότες και μαθητές, να δούνε πως λειτουργεί το σύστημα εκπαίδευση, κατάρτιση και πρακτική», συνέχισε η κ. Στασού, δηλώνοντας έμπλεη ικανοποίησης, καθώς τόσο χθες στον Βόλο όσο και τις προηγούμενες μέρες σε Λάρισα και Καρδίτσα οι αντίστοιχες εκδηλώσεις ήταν μαζικές.
Επίσης ανακοίνωσε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση των κτιρίων που συστεγάζονται σήμερα στην οδό Αθηνών οι σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας και το ΙΕΚ της ΔΥΠΑ. Τα έργα που περιλαμβάνουν επίσης προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν τέλος του 2025.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
«Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι αυτό: Συνεργαζόμαστε με τους εργοδότες και γνωρίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα δημιουργούμε επαγγελματικές προσωπικότητες. Κάθε σχολή έχει τη δική της εξειδίκευση και αυτό είναι σημαντικό, διότι δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε με τη σειρά της η Κέλλυ Γεροστέργιου, προϊσταμένη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της περιφερειακής Διεύθυνσης ΔΥΠΑ Θεσσαλίας.
«Αυτό που προέχει είναι οι νέοι μας να αποκατασταθούν επαγγελματικά, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων για κατάλληλο προσωπικό σε κλάδους επαγγελματικούς που υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά ελάχιστα καταρτισμένα εργατικά χέρια», σημείωσε με τη σειρά της η Όλγα Τσιούρβα, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΥΠΑ Θεσσαλίας, καλώντας την τοπική κοινωνία του Βόλου να «εμπιστευτεί» την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο διευθυντής των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας πως σταδιακά κερδίζει ξανά έδαφος η τεχνική εκπαίδευση και επισήμανε ως σημαντικό το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ πλέον δίνει μεγάλη βαρύτητα στη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Σε πορεία ανόδου το ΙΕΚ της ΔΥΠΑ
Για τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του ΙΕΚ της ΔΥΠΑ Βόλου μίλησε ο διευθυντής Αποστόλης Τσατσαρώνης λέγοντας: «Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έναν διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Παρέχει αμειβόμενη πρακτική άσκηση που καλύπτεται από το ΙΕΚ και μάλιστα σε δημόσιους φορείς, διασφαλίζοντας πρώτα απ΄όλα άριστες εργασιακές συνθήκες αλλά και τήρηση των όσων προβλέπει η εργατική νομοθεσία, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης των σπουδαστών που κάνουν πρακτική».
Σήμερα στο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ Βόλου φοιτούν 100 σπουδαστές, ο στόχος είναι να ανέλθουν τουλάχιστον στους 200. Η πρακτική για παράδειγμα στον κλάδο των νοσηλευτών γίνεται στο Αχιλλοπούλειο, ενώ των βρεφονηπιοκόμων σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στον σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ