Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 05:38
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Σε ένα χρόνο απαντήσεις για την δυσοσμία – Ημερίδα της Ενωσης Χημικών






Στην πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας στον Βόλο προχωρούν από τον ερχόμενο μήνα και για έναν χρόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως το μόνο πιστοποιημένο στη χώρα.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών θα υπογραφεί στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, με την εγκατάσταση τριών σταθμών μέτρησης σε ισάριθμα σημεία στην πόλη. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια ημερίδας, με αντικείμενο «Αέρια ρύπανση: Επιστημονική και νομοθετική προσέγγιση», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στοv Βόλο.

Στην ημερίδα αναδείχτηκαν ζητήματα, που αφορούν σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής από εισηγητές με εξειδίκευση στην αέρια ρύπανση, στις αιτίες, στα μέτρα πρόληψης, καθώς και στις νομοθετικές αρμοδιότητες και ευθύνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επισημάνθηκε σχετικά, στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως το μόνο πιστοποιημένο στη χώρα, προκειμένου από τον ερχόμενο μήνα να αρχίσει η διαδικασία πλήρους καταγραφής όλων των δεδομένων σχετικά με τη διερεύνηση ενδεχόμενης επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας στον Βόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εγκατασταθούν από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου και θα λειτουργήσουν τρεις σταθμοί μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων της ατμόσφαιρας σε ισάριθμα σημεία στην πόλη και συγκεκριμένα στο κέντρο, τη Νέα Δημητριάδα και τη Νέα Ιωνία, αλλά και σε βιομηχανικές δραστηριότητες. Η έρευνα θα διαρκέσει έναν χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, και στο εξάμηνο θα προκύψει μια πρώτη εικόνα, η οποία θα παρουσιαστεί με επιστημονικά στοιχεία στην πόλη.

Προς το παρόν τουλάχιστον οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν σχετικά, καθώς δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα επιστημονικά στοιχεία. «Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης» επισήμανε η Κωνσταντίνα Σαμαρά, χημικός, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «προχωρούμε άμεσα από τον ερχόμενο Ιανουάριο στην καταγραφή, με δειγματοληψίες που θα διαρκέσουν έναν χρόνο. Εχουμε ήδη επιλέξει τα σημεία εγκατάστασης των τριών σταθμών μέτρησης σε ισάριθμα σημεία στην πόλη, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μετρήσεις σε βιομηχανικές δραστηριότητες, οι οποίες θα υποδειχτούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η περίοδος δειγματοληψίας είναι ένα έτος και στο εξάμηνο θα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα, αλλά όχι πλήρη. Οι δειγματοληψίες θα είναι προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες. Σχετικά με την κατάσταση της ατμόσφαιρας στον Βόλο δεν μπορώ να τοποθετηθώ ακόμη, χωρίς να έχω εικόνα σχετικά με τα επίπεδα, τα οποία θα προκύψουν από την έρευνα και μόνο. Σε φήμες δεν μπορούμε να στηριζόμαστε. Χρειαζόμαστε στοιχεία και άποψη τεκμηριωμένη» σημείωσε.

 

Για την οσμή

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αρχίζει στην πόλη, με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, και η εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος για τον εντοπισμό της οσμής. Από την πλευρά του ο γεωπόνος, περιβαλλοντολόγος Απ. Σίσκος τόνισε σχετικά με τη δυσοσμία στην πόλη «ότι πράγματι εντοπίζεται δυσοσμία στην περιοχή. Την πηγή και την αιτία θα τις εντοπίσουμε μόνο με συστηματική μελέτη. Χωρίς επιστημονικά στοιχεία και συστηματική καταγραφή και διερεύνηση δεν μπορούμε να μιλάμε, ούτε να λέμε τι φανταζόμαστε. Είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, καθώς το ζήτημα είναι στις προτεραιότητές του» ανέφερε.

«Το ζήτημα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη «σχετικά με την ταυτοποίηση των πηγών. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε μία περιοχή, που πραγματικά βάλλεται πανταχόθεν για ένα θέμα σημαντικό, που απαιτεί ισορροπίες. Οφείλουμε να προστατέψουμε τον τόπο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος νομός, που να έχει επενδύσει τόσα χρήματα για το περιβάλλον. Στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου αρχίζει η εφαρμογή των δύο ερευνητικών προγραμμάτων για ατμόσφαιρα και οσμή» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Τέλος, ο χημικός και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Στ. Γούναρης ανέφερε ότι «δίνουμε έμφαση στη δυσοσμία, διότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα από πολίτες και πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε τη δυσοσμία και να δούμε αν είναι επικίνδυνη και προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Μπορεί, επίσης, να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία, αλλά να ενοχλεί τους κατοίκους, να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Ένας σωστός επιστήμονας, ποτέ μα ποτέ χωρίς στοιχεία και τεκμηριωμένες επιστημονικές μετρήσεις δεν μπορεί να πει αν υπάρχει ή όχι αέρια ρύπανση. Θα είναι εγκληματικό. Για να μιλήσουμε με βεβαιότητα χρειαζόμαστε σειρά διαπιστευμένων επιστημονικών μετρήσεων. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή» υποστήριξε.