Στον αέρα βγαίνει μεθαύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω της οποίας θα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου με τη λειτουργία 12 εγκαταστημένων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρεμιέρα της λειτουργίας της πλατφόρμας θα συνοδευτεί από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας που εκπόνησαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE «Green Your Move»
Η πλατφόρμα θα είναι η δεύτερη διαθέσιμη στην πόλη για την ενημέρωση του κοινού για τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας της πόλης. Μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο η πλατφόρμα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο περιλαμβάνει στοιχεία συγκεντρώσεων αιωρούμενων ρύπων της προηγούμενης ημέρας.
Στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα στοιχεία θα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο και θα αφορούν στις συγκεντρώσεις ΡΜ 2,5 στην πόλη όπως αυτές καταμετριούνται μέσα από δίκτυο 12 εγκατεστημένων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Θα παρουσιάζεται η μέση τιμή ρύπων από τους 12 σταθμούς τόσο σε επίπεδο 24ωρου όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η λειτουργία της πλατφόρμας για την ενημέρωση των πολιτών θα συνοδευτεί από την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας που διεξάγουν από κοινού οι επιστημονικά υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεώργιος Σαχαρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη η έρευνα από πλευράς συλλογής στοιχείων μέσα από τις καταγραφές των 12 σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης από το Πεδίο του Αρεως, μέχρι το λιμάνι και από το Νοσοκομείο και τη Ν. Δημητριάδα μέχρι τον περιφερειακό, ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 29Φεβρουαρίου 2020.
Ακολούθησε η επεξεργασία των στοιχείων, τα οποία έχουν ήδη καταδείξει υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν θα αφορούν στον ετήσιο μέσο όρο συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα στον Βόλο, στη σύγκριση με τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ελληνική Νομοθεσία, στη σύγκριση των ευρημάτων στην πόλη με τον μέσο όρο των υπολοίπων χωρών. Επίσης θα παρουσιαστούν τα στοιχεία των καταγραφών ανά μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διακυμάνθηκε η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στη διάρ-κεια του χρόνου, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η σύγκριση με την περίοδο της καραντίνας.
«Η καταγραφή συνεχίζεται και μαζί και η έρευνα. Σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί συσχετισμός των επεισοδίων ρύπανσης με την εισαγωγή ιατρικών περιστατικών στο Νοσοκομείο του Βόλου αλλά και συσχετισμός των ΡΜ2,5 με πηγές», ανέφερε ο κ. Σαχαρίδης.
Σημειώνεται ότι η επιλογή καταγραφής των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 γίνεται καθώς η βλάβη που προκαλούν τα συγκεντρωμένα σωματίδια οφείλεται στη μικρή τους διάμετρο, λόγω της οποίας αυτά μεταφέρονται μέσω των πνευμόνων στην κυκλοφορία του αίματος και υπάρχει ισχυρός κίνδυνος για τα ζωτικά όργανα των ανθρώπων. Μάλιστα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Σαχαρίδη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν υπερβάσεις ΡΜ2,5στην ατμόσφαιρα του Βόλου μία στις τρεις ημέρες, ενώ υπάρχουν μήνες στους οποίους καταγράφονται υπερβάσεις 26 από τις 30 ημέρες αλλά και μήνες με μονοψήφιο αριθμό υπερβάσεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα δε εμφανίζουν συσχέτιση με περιστατικά εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο κ. Σαχαρίδης στο πρόσφατο παρελθόν ανέφερε ότι όταν αυξάνονται οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε διάστημα 24 έως 48 ωρών αυξάνονται και τα περιστατικά εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Πηγή:εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ