Με τρεις συγκεντρώσεις και με εκατοντάδες εργαζόμενους να διαδηλώνουν κατά του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αποτυπώνεται η χθεσινή απεργιακή ημέρα για την πόλη του Βόλου.
Συγκέντρωση ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας του Βόλου
Η απόσυρση του αντεργατικού, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου Χατζηδάκη ήταν το κυρίαρχο αίτημα της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης που έγινε και στον Βόλο, στο πλαίσιο της προκηρυγμένης 24ωρης απεργίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και στην πορεία συμμετείχαν οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας.
Το ραντεβού της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον Βόλο ήταν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές με πανό διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και τον Πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία, ενώ με την ολοκλήρωση αυτών πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «από τη στάση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη φαίνεται ότι θέλει οπωσδήποτε να περάσει το νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών. Από την άλλη οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τη στάση τους καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να καταδείξουν ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι πάντα εις βάρος τους”.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα ποσοστά συμμετοχής δεν είναι τα αναμενόμενα μπροστά σε ένα τόσο ιδιαίτερο και σπουδαίο θέμα που ουσιαστικά ανατρέπει τη ζωή όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, για να συμπληρώσει ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να δείξουμε στον Βόλο και στην κοινωνία ότι η ανατροπή του 8ωρου είναι μπροστά μας, οι εργαζόμενοι θα είναι θύματα αυτής της πολιτικής και σε καμία περίπτωση οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι υπέρ τους. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας ‘περιοδεύει’ σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς αντιπολιτευτικό λόγο. Έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται προς το συμφέρον των εργαζομένων και πως είναι συνέχεια άλλων ρυθμίσεων. Δε διαφωνήσαμε ότι είναι συνέχεια άλλων ρυθμίσεων αλλά στην παρούσα φάση δεν πιστεύω ότι υπάρχει εργαζόμενος που θα προστρέξει στον εργοδότη του και θα του πει ότι θέλει να δουλεύει για 10 ώρες αλλά να πληρώνεται για τις 8. Το θεωρώ παραλογισμό».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συμμετείχε στη συγκέντρωση και σε μια σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι “πρέπει να σταθούμε στην ουσία που είναι οι διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου. Συναποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Η κατάργηση του 8ωρου, οι φθηνές υπερωρίες, οι καταργήσεις των συνδικαλιστικών ελευθεριών αλλά και η δυνατότητα σε κάθε εργοδότη ακόμα σε εκ περιτροπής εργαζόμενους να τους καλεί ξανά σε διακεκομμένο ωράριο, είναι διατάξεις που στην πράξη θα δείξουν στον κόσμο ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη ‘ζούγκλα’ στην αγορά εργασίας». Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει και από εκεί και πέρα το ‘ξήλωμα’ του νομοσχεδίου θα γίνει από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους εργασιακούς χώρους και από μας εφόσον οι πολίτες μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης της χώρας”.
Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας”- Εργατικών Συνδικάτων στην πλατεία Πανεπιστημίου
Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και συνδικάτα στην πλατεία Πανεπιστημίου, με κυρίαρχο και εδώ το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου-“έκτρωμα” όπως το χαρακτήρισαν στην ομιλία που έγινε, πριν την πορεία που πραγματοποιήθηκε επίσης στο κέντρο του Βόλου με πανό και συνθήματα για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα σωματεία και οι φορείς που οργάνωσαν το συλλαλητήριο είναι:
Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών/ών Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Μαγνησίας, Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου.
Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Μαγνησίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Η απεργιακή συγκέντρωση αποτελεί την πρώτη απάντηση στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο στους εργαζόμενους. Και εκεί που λέγαμε πως τα έχουμε δει όλα με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου από τον Χατζηδάκη, τελικά αυτό που κατατέθηκε και συζητιέται από χθες στις επιτροπές τις Βουλής είναι ακόμα χειρότερο.
Όχι συνάδελφοι δεν τους έφτανε η κατάργηση του 8ωρου, η 10ωρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες, η ευελιξία στην εργασία.
Δεν τους έφτανε το διάλειμμά μας να μη θεωρείται εργάσιμος χρόνος ή η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για ένα σωρό κλάδους, η κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε. και η μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή. Όσο το σκάλιζαν τους άνοιγε η όρεξη. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή πρόσθεσε επιπλέον πλευρές σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Φαίνεται πως το δικαίωμα στην απεργοσπασία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων δεν τους κάλυπταν. Για αυτό λέμε πως αυτό το αντεργατικό έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί. Πρόκειται για νομοσχέδιο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βγουν αλώβητοι από τη νέα τους οικονομική κρίση αλλά και ένας «οδοστρωτήρας» πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας: στο χρόνο εργασίας. Ένα τέτοιο έγκλημα το βαφτίζουν πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Εμείς αυτό το βαφτίζουμε “σκλάβοι του 21 αιώνα”» .
Η συγκέντρωση στο “Ταχυδρομείο” από συλλογικότητες – κινήματα- εξωκοινοβουλευτική αριστερά
Μπροστά στο Ταχυδρομείο της πόλης, εκεί, στο μνημείο του Νίκου Μπουμπατζή, του εργάτη που έπεσε νεκρός στις 2 Ιουνίου του 1936, έδωσαν το απεργιακό τους ραντεβού η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου, συλλογικότητες, κινήματα και εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Ομιλία έκανε ο Γιάννης Χατζηγιάννης, o οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αντεργατικές διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχέδιου που παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο το οποίο είχε βγει σε ”διαβούλευση”, όπου δίδεται η δυνατότητα ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διευκολύνονται οι απολύσεις, ελαστικοποιείται ακόμα περισσότερο η μερική απασχόληση, αυξάνονται οι υπερωρίες, καταργείται η αργία της Κυριακής για μια σειρά κλάδων, τίθεται κρατικός έλεγχος στα συνδικάτα, φρενάρεται η συνδικαλιστική δράση, τίθεται ”ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία” σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε περίπτωση απεργίας. Μέτρα όπως η αύξηση των γονικών αδειών, οι ”ρήτρες” κατά των φαινομένων βίας και παρενόχλησης και η αύξηση των λόγων περί ακυρότητας μίας απόλυσης δεν αποτελούν παρά ένα μικρό ”καρότο” για τους εργαζομένους, όπως είπε, δίπλα σε ένα τεράστιο ”μαστίγιο” που φέρνει τις εξής ”δυνατότητες” για τους εργοδότες:
- Της απασχόλησης 6ωρων/μέρα για 6 μέρες ή 10 ωρών /μέρα για 4 μέρες
- Της επιπλέον απασχόλησης των μερικώς απασχολούμενων σε μη συνεχόμενο ωράριο
- Της απασχόλησης τις Κυριακές για δυναμικούς οικονομικούς κλάδους όπως στα κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
- Της αύξησης των υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως αντί για 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους.
Φέρνει, όμως, και τις ακόλουθες υποχρεώσεις για τους εργαζομένους :
- Της εγγραφής των συνδικάτων τους στα συνδικαλιστικά Μητρώα που τηρεί το Υπουργείο Εργασίας με τη ”ρήτρα” της απαγόρευσης οποιασδήποτε συνδικαλιστικής δράσης για όποιο συνδικάτο δεν εγγραφεί
- Της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε περίπτωση απεργίας
- Της ”ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας” στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (π.χ. συγκοινωνίες) σε περίπτωση απεργίας.
Με άλλα λόγια, όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει νέες δυνατότητες περισσότερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους καπιταλιστές μέσω της αύξησης του χρόνου εργασίας τους (υπερωρίες, Κυριακές, κ.λπ.) και νέες υποχρεώσεις, νέες αυστηρότερες ”ρήτρες” για τη συνδικαλιστική κινητοποίησή τους (π.χ. υποχρεωτική εγγραφή στα κρατικά Μητρώα).
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Βόλου