Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 13:00
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: «Βροχή» τα τηλεφωνήματα απάτης από δήθεν τεχνικούς της Microsoft






«Βροχή» συνεχίζουν να… πέφτουν τα τηλεφωνήματα επιτηδείων, που προσποιούνται τους τεχνικούς της Microsoft και επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία ανυποψίαστων Βολιωτών με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πρόσφατα διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου, μετά από δύο καταγγελίες Βολιωτών που εξαπατήθηκαν από τους επιτήδειους και είδαν να κάνουν «φτερά» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ποσά της τάξης των 8.000 ευρώ στην μία περίπτωση και των 3.000 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση.

Παρά την εισαγγελική έρευνα, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους. Τηλεφωνούν ασταμάτητα στα υποψήφια θύματά τους, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ακόμη και σε ακατάλληλες ώρες. Στην οθόνη των σταθερών τηλεφώνων εμφανίζεται τηλεφωνικός αριθμός με πρόθεμα του Βόλου (24210…) και αρκετοί είναι αυτοί που απαντούν.

Σύμφωνα με παθόντες οι επιτήδειοι ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικοί της Microsoft και ότι επικοινωνούν δήθεν για να διορθώσουν τεχνικό πρόβλημα. Ζητούν κωδικούς πρόσβασης στον υπολογιστή, δήθεν για να προσφέρουν απομακρυσμένη βοήθεια μέσω team viewer. Αν τα υποψήφια θύματα δεν θελήσουν να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους οι δράστες έχουν και εναλλακτική πρόταση. Καλούν τους ίδιους τους χρήστες να πατήσουν εντολές στον υπολογιστή, που όμως και πάλι εξασφαλίζουν πρόσβαση σε προσωπικά αρχεία στους επιτήδειους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί Βολιώτες έχουν ήδη πέσει θύματα των απατεώνων που δείχνουν να δρουν ανά περιοχή στο νομό Μαγνησίας. Αρκετοί που έδωσαν πρόσβαση στους υπολογιστές τους, είδαν να καταστρέφονται τα λογισμικά τους. Σύμφωνα με τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών στον Βόλο, εάν επιτήδειοι δεν μπορέσουν να ανακτήσουν κάποιο αρχείο που τους ενδιαφέρει, μπαίνουν μέσα στον υπολογιστή και τον ρημάζουν. «Αναζητούν αποθηκευμένους κωδικούς. Αν δεν βρουν είτε θα καταστρέψουν το λογισμικό του υπολογιστή είτε θα περιμένουν πότε ο χρήστης θα πληκτρολογήσει κάποιον κωδικό προκειμένου να τον υποκλέψουν» αναφέρει επαγγελματίας στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κληθεί να αποκαταστήσει κατεστραμμένα λογισμικά σε οκτώ ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στις δύο από τις οκτώ περιπτώσεις οι πελάτες του έχασαν και χρήματα, ο ένας μικροποσό, ο δεύτερος ποσό με τριψήφιο νούμερο. «Είναι πολύ σημαντικό να μην δίνουμε σε καμία περίπτωση και σε κανέναν πρόσβαση στον υπολογιστή μας κανένα προσωπικό δεδομένο. Δεν εκτελούμε καμία κίνηση στον υπολογιστή από κάποιον που θα μας το ζητήσει μέσω τηλεφώνου», αναφέρει ο ίδιος σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους χρήστες.