Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 03:35
ΜαγνησίαΤοπικά

Βορ. Σποράδες: Σε περιοχή «άγνωστη» για τον επιστημονικό κόσμο οι τελευταίοι σεισμοί






Και νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, εντείνοντας τις ανησυχίες κατοίκων των νησιών αλλά και στον Βόλο, που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα «ταρακουνήθηκε». Η περιοχή στην οποία τις δύο τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται σεισμική δραστηριότητα είναι από τις λεγόμενες «άγνωστες» στον επιστημονικό κόσμο καθώς δεν υπάρχουν ούτε ιστορικά ούτε σύγχρονα στοιχεία σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφτηκε χθες, στις 16:20. Ηταν μεγέθους 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 42χλμ βόρεια- βορειοανατολικά της Σκιάθου και σε εστιακό βάθος 15 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τον Βόλο αλλά και σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί, μεγέθους από 1,8 έως και 2,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα ενέτεινε την ανησυχία, καθώς και την προηγούμενη ημέρα είχαν εκδηλωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η πρώτη σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 6:30 το πρωί, ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 42χλμ βόρεια- βορειοανατολικά της Σκιάθου και εστιακό βάθος 15 χλμ. Ενας ακόμη σεισμός καταγράφτηκε στις 15:39. Είχε μέγεθος 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 42 χλμ βόρεια- βορειοδυτικά του Πατητηρίου Αλοννήσου και σε εστιακό βάθος επίσης 15 χλμ. Λίγη ώρα αργότερα, στις 17:02 εκδηλώθηκε ο τρίτος σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 42 χλμ βόρεια – βορειοδυτικά του Πατητηρίου Αλοννήσου σε εστιακό βάθος 15 χλμ, στο ίδιο ακριβώς σημείο με τον προηγούμενο.

Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για μία άγνωστη περιοχή και για ένα φαινόμενο που παρακολουθεί ο επιστημονικός κόσμος.

«Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η σεισμική δραστηριότητα είναι η λεκάνη βόρεια των Βορείων Σποράδων και του ρήγματος του Βορείου Αιγαίου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ούτε ιστορικά ούτε σύγχρονα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε πολλά. Είναι μία από τις άγνωστες περιοχές ακριβώς επειδή χωρικά είναι περιορισμένη και δεν έχει δωσει σημαντικούς σεισμούς. Φαίνεται να παρουσιάζει συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα, ιστορικά ίσως να έχει δώσει και πεντάρι, όχι όμως κάτι πολύ μεγαλύτερο. Στην περιοχή φαίνεται να υπάρχουν πολλά μικρά ρήγμα και το παρακολουθούμε», σημείωσε  ο κ. Παπαζάχος.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ