Βόρεια Μακεδονία: Αιματηρές συμπλοκές στα Σκόπια, σε διαδήλωση κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία
Στον τραυματισμό 47 αστυνομικών κατέληξαν οι ταραχές που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Τρίτης στα Σκόπια, ύστερα από νέα διαδήλωση εναντίον του προτεινόμενου από την κυβέρνηση συμβιβασμού με τη Βουλγαρία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Για τέταρτη συνεχή βραδιά χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στο κέντρο των Σκοπίων για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του συμβιβασμού, θεωρώντας ότι προσβάλλει τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας τους. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέταξαν αντικείμενα προκαλώντας φθορές στην κεντρική είσοδο.
Στη συνέχεια, η διαδήλωση πέρασε μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου ομάδες νεαρών μασκοφόρων ξεχώρισαν από τον βασικό κορμό των συγκεντρωμένων, παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και επιτέθηκαν με πέτρες, αυγά και βόμβες μολότοφ στο κοινοβούλιο και τις αστυνομικές δυνάμεις που το φρουρούσαν. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν 11 άτομα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τραυματισμένους αστυνομικούς σε νοσοκομεία, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των υποκινητών, οι οποίοι «θα υποστούν την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία».
Το πρακτορείο Makfax μετέδωσε ότι δύο από τους τραυματίες αστυνομικούς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι για λόγους ασφαλείας.
Η Βουλγαρία ασκεί βέτο στην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία, αξιώνοντας να αναγνωρίσει το γειτονικό της κράτος ότι η γλώσσα της έχει βουλγαρικές ρίζες και να αναθεωρήσει την επίσημη ιστορία της. Προς το τέλος της εξάμηνης θητείας της, η γαλλική προεδρία της Ενωσης υπέβαλε στα δύο κράτη συμβιβαστική πρόταση, με την οποία η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει ότι οι 3.500 Βούλγαροι που ζουν στο έδαφός της συνιστούν εθνική μειονότητα και δέχεται να υπάρχουν περιοδικές επισκοπήσεις της προόδου στις διμερείς σχέσεις με τον γείτονά της. Η Σόφια έχει ήδη αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση.
Ποιοι αντιδρούν
Ωστόσο και αυτές οι παραχωρήσεις θεωρήθηκαν μειοδοτικές από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE και από το υπερεθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα Αριστερά – τις δύο δυνάμεις που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις. Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης της πρότασης, την οποία υποστηρίζουν τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κοβάτσεφσκι.
«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις και ποιος τις οργανώνει», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι, παραπέμποντας στα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα και τους υποστηρικτές τους. Από την πλευρά του, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει σκοπό «την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».