Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 07:56
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών η κορύφωση της «μάχης» για το εργασιακό νομοσχέδιο






Με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί η κοινοβουλευτική μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με διατάξεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν μείωση της φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.α. στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει την κριτική του κόμματός του καθώς κατά την διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε περιορίστηκε σε μάχες οπισθοφυλακής με ξεπερασμένες αναφορές σε «νομοσχέδιο έκτρωμα» και «οδοστρωτήρα». Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θυμίζει «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει η Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αδυνατεί να συνεγείρει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Υπο αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοιχήθηκαν πίσω από το ΚΚΕ «παπαγαλίζοντας» ακόμα και γνωστά συνθήματα του Περισσού.

Σφοδρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται να ασκήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να «ξηλώσει» το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζόμενων που θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επαναλάβει ότι οι προωθούμενες διατάξεις συντάχθηκαν καθ υπόδειξη του ΣΕΒ ενώ επίθεση αναμένεται να εξαπολύσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επι του συνόλου των άρθρων. Το σχετικό αίτημα έχουν καταθέσει οι βουλευτές της πλειοψηφίας προκειμένου το σύνολο των κομμάτων να λάβει καθαρή στάση για τις προωθούμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται πως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν μαζί τους τους εργαζομένους επειδή το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα που οδηγούν στην προστασία της εργασίας. Ειδικότερα:

1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

 

 

Πηγή: protothema.gr