Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 15:18
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βραχιολάκι» σε όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία – Δείτε τα 14 μέτρα που ανακοίνωσε ο Φλωρίδης






Με το που ακουμπάς γυναίκα με πρόθεση βίας ή και το αντίθετο αντιμετωπίζεις σκληρές ποινές ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα 14 μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Οι νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και αυστηρή τιμωρία των δραστών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας μέσα στην οικογένεια που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι είναι μόνιμη η προσπάθεια για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και με τα νέα μέτρα ενισχύεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ακόμη, προβλέπεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση, με «βραχιολάκι», για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κανόνας θα είναι πλέον η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας.




Ακόμη, προβλέπονται διαδικασίες εξπρές, όπως είναι η άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς να μεσολαβούν βουλεύματα.

Οι τροπολογίες θα ψηφιστούν το συντομότερο από τη Βουλή επισήμανε ο κ. Φλωρίδης.

Ειδικότερα, τα 14 νέα μέτρα είναι:

1) Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

2) Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

3) Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

4) Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

5) Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

6) Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

7) Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

8) Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

9) Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.

10) Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

11) Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

12) Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

13) Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

14) Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη συμπεριλάβει τόσο στις θεσπισμένες νομοθετικές διατάξεις όσο και στις σημερινές προτάσεις για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Την ηλεκτρονική παρακολούθηση, με «βραχιολάκι», για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, είχει προαναγγείλε νωρίτερα τον ΑΝΤ1 ο υπουργός.

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν κάποιος είναι υπό επιτήρηση, θα προτείνουμε παρακολούθηση με βραχιολάκι. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».

«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά υπάρχουν, απλά τώρα έχουμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει να φανερωθούν τα περιστατικά και η ανάγκη η διπλή μας ήταν διπλή: να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να μπορούν να φανερώνονται τα περιστατικά και όχι απλά να φανερώνονται, αλλά να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, να παρέχεται προστασία στο θύμα όσο είναι δυνατόν, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους επιστήμονες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να τα καταγγέλλουν χωρίς να κινδυνεύουν».