Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 13:52
Κόσμος

Βραζιλία: Χαμός με «ροζ» ζαχαροπλαστείο – Δικαστική παρέμβαση για τα γλυκίσματα με … σεξουαλικά υπονοούμενα






Σε ένα ζαχαροπλαστείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πελάτισσα περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να αγοράσει ένα σοκολατένιο γλύκισμα σε σχήμα ανδρικού μορίου.

Εδώ και έναν μήνα, μετά το άνοιγμά του στην περιοχή της Ιπανέμα, το ζαχαροπλαστείο «La Putaria» (Η Πόρνη) έχει προσελκύσει πλήθος πελατών που είναι περίεργοι να δοκιμάσουν τα «ερωτικά» γλυκά του, όμως έχει πυροδοτήσει επίσης αντιδράσεις κατοίκων, που απευθύνθηκαν στις αρχές.

Πριν από λίγες ημέρες, η υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των καταναλωτών απαγόρευσε την πώληση σε όλη τη χώρα «προϊόντων που μιμούνται το σχήμα των γεννητικών οργάνων και/ή μερών του σώματος με τρόπο σεξουαλικό, ερωτικό ή πορνογραφικό».

Το συγκεκριμένο κατάστημα, πάντως, είχε ήδη μεριμνήσει να μην επιτρέπει την είσοδο σε ανηλίκους. Οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν όμως να κρύψουν την επιγραφή έξω από το ζαχαροπλαστείο και την κάλυψαν με ένα πάνελ ροζ χρώματος.

«Με εξέπληξε πολύ», είπε η Ζουλιάνα Λόπες, υπεύθυνη για το franchise της επιχείρησης, η οποία είχε ανοίξει νωρίτερα ένα κατάστημα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και ένα άλλο στο Μπέλου Οριζόντσι της νοτιοανατολικής Βραζιλίας. «Ήξερα ότι δεν θα ευχαριστούσε ορισμένους ανθρώπους, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα φθάναμε εδώ», πρόσθεσε.

Το ζαχαροπλαστείο υποδέχεται τους πελάτες στο εσωτερικό του καταστήματος με επιγραφές neon γεμάτες υπονοούμενα, όπως «Πιο νόστιμο από του πρώην σου».

Χαμογελώντας πονηρά και απαθανατίζοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα τον ασυνήθιστο πάγκο με τα γλυκίσματα, για να ανεβάσουν αργότερα φωτογραφίες στο Instagram, οι πελάτες καλούνται αρχικά να επιλέξουν το σχήμα που προτιμούν: ανδρικά ή γυναικεία γεννητικά όργανα.

«Δεν συμφωνώ (με την υπουργική απόφαση)» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια μεσήλικη, κρατώντας στο χέρι ένα γλύκισμα σε σχήμα φαλλού. «Είναι ένα παιχνίδι… Προσωπικά το βρίσκω εμπνευσμένο», συμπληρώνει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας αποφάσισε να λάβει μέτρα μετά τις προσφυγές κατοίκων στην Ιπανέμα και παρέμβαση από το εμπορικό επιμελητήριο του Ρίο ντε Τζανέιρο.