Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 10:10
ΜαγνησίαΤοπικά

Βροχή ρεκόρ στη Ζαγορά, στην Αγιά και στην Μακρινίτσα έφερε η ΔΙΔΩ (χάρτες)






Πρωτοφανή ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo, στη Θεσσαλία και ιδαίτερα στην στη Ζαγορά όπου είχαμε 159 χιλιοστά, στην Αγιά, όπου είχαμε 141 χιλιοστά και στην Μακρινίτσα, 126 χιλιοστά, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Διδούς, η οποία από χθες το απόγευμα παντως μας..αποχαιρέτησε, αφού τα φαινόμενα παρουσιάζουν πλέον ύφεση.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης της Τετάρτης 11/12/2019 (έως τις 23:20) όπως αυτά καταγράφηκαν από 343 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr ενώ επισημαίνονται τα ύψη βροχόπτωσης σε επιλεγμένες περιοχές.

Βροχή

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία και τα νότια της Κεντρικής Μακεδονίας – 158 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12

 

Βροχή

Επαληθεύτηκαν οι προγνώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ισχυρές και παρατεταμένες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έπλητταν την Ανατολική Θεσσαλία και τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας κατά την Τετάρτη 11/12. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12, τα ύψη αυτά ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 100 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο του εικοσιτετραώρου. Πιο συγκεκριμένα, και ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, στη Ζαγορά Πηλίου το ύψος βροχής έφτασε τα 158 χιλιοστά βροχής, στην Αγιά Λάρισας τα 134 χιλιοστά και στη Μακρινίτσα τα 126 χιλιοστά.

Σημαντική παράμετρος στη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση ισχυρών και πιθανώς επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πέρα από την επιτυχημένη πρόγνωση, αποτελεί η παρακολούθηση των φαινομένων. Αυτή απαιτεί, μεταξύ άλλων, ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών καθώς και συστήματα παρακολούθησης των φαινομένων στη ατμόσφαιρα, όπως το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με τη χρήση τους είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τα καιρικά φαινόμενα και να ενημερώνουμε άμεσα και με εγκυρότητα για την εξέλιξή τους κατά τις επόμενες ώρες. Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την πυκνότητα των κεραυνικών χτυπημάτων και ανανεώνεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να ενημερώσουμε έγκαιρα για την εξέλιξη έντονων καιρικών φαινομένων όπως για παράδειγμα στις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας.

Βροχή