Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Δεκέμβριο υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», σε σχέση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
«Το Δεκέμβριο του 2020 θα δείτε μια διαφορετική αγορά εργασίας υπέρ του εργαζόμενου» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για «δύο όπλα που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά» και «έξυπνες διαρθρωτικές αλλαγές». Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που εισάγεται στο γενικότερο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, προβλέπεται αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Το θέμα είναι να εξαλείψεις την πλασματική μορφή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης… Αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση έκτος της συμφωνηθείσας. Ο εργαζόμενος σε ντελίβερι, σε καφετέριες που δουλεύουν με μερική απασχόληση και τους λένε ‘’κάτσε άλλη μια ώρα κάτσε άλλες δυο ώρες’’, και αυτό υποκρύπτει εικονική μερική απασχόληση, αυτό χτυπιέται στη ρίζα του γιατί θα αναγκαστεί να έχει αυξημένο κόστος ο εργοδότης» τόνισε.
Ο υπουργός εξήγησε ότι ο εργοδότης έχει τρεις επιλογές: η πρώτη να δώσει το 12%, ή να διευρύνει τη σύμβαση -το τρίωρο να το κάνει 5ωρο ή 6ωρο- ή να τη μετατρέψει σε πλήρη.
Αυτό είναι το όπλο και το δεύτερο, που είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι το Δεκέμβριο θα θεσμοθετήσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους… Θα λειτουργήσουν συνδυαστικά σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι αν δεν υπήρχαν ακραίες αντιλήψεις «να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα.
«Όχι μόνο δεν συμπιέζονται οι μισθοί, αντίθετα εξορθολογίζεται ένα σύστημα με πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές… Είναι αμήχανα, αστεία και ανυπόστατα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης» επέμεινε ο υπουργός Εργασίας.
Βρούτσης για τις κλαδικές συμβάσεις
Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ακόμα τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις κλαδικές συμβάσεις που έχει προκαλέσει την μήνι της αντιπολίτευσης.
«Οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, η συρροή συνεχίζει να υπάρχει, η επεκτασιμότητα συνεχίζει να υπάρχει, είπε ο κ. Βρούτσης. «Ενσωματώνουμε ευρωπαϊκές πρακτικές για χρεωμένες καταπτωχευμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής που για να τις σώσουμε δίνουμε την δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους, εάν το θέλουν, να τους εξαιρέσουν από τις κλαδικές συμβάσεις» πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida.gr