Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 02:01
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές






Μεγάλα αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή – βλέπει η Wall Street Journal σημειώνοντας ότι το κοστούμι που έχουν ράψει οι πιστωτές για τη χώρα μας είναι πολύ στενό για να αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

«Οι Έλληνες αναμένεται να εκλέξουν μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση την Κυριακή, αλλά οι προοπτικές για την οικονομία της χώρας παραμένουν δυσοίωνες. Αφού βίωσε τη χειρότερη ύφεση ανεπτυγμένης χώρας από τη δεκαετία του 1930 η ελληνική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη κατά 24% σε σχέση με το 2007, πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι πιστωτές της Ελλάδας, υπό τη Γερμανία, συνεχίζουν να επιμένουν σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση των δανείων διάσωσης των τελευταίων χρόνων. Οι σκληροί στόχοι των πιστωτών έχουν φορτώσει την Ελλάδα με ασφυκτικά υψηλούς φόρους που αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεισφέρουν στην μετανάστευση ειδικά νέων και μορφωμένων ανθρώπων»,γράφει η WSJ.

WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε με προεκλογικά δώρα το δημοσιονομικό περιθώριο

Οι δημοσκοπήσεις, αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, δείχνουν νίκη της ΝΔ στις εκλογές. «Ο σπουδαγμένος στο Στάνφορντ και το Χάρβαρντ αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να κόψει ορισμένους φόρους, να κάνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις την Ελλάδα και να διπλασιάσει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από το 2%, που βρίσκονται σήμερα.

Αλλά η εμμονή των πιστωτών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αφήνουν μέτρια περιθώρια για περικοπές φόρων κι η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται να χάσει την Κυριακή, μείωσε περαιτέρω το δημοσιονομικό περιθώριο με προεκλογικά δώρα», γράφει η Wall Street Journal, παραθέτοντας εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία «χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του κρατικού υπολογισμού και του χρέους δεν βλέπουμε την Ελλάδα να ξεφεύγει σημαντικά από το ληθαργικό μονοπάτι της ανάπτυξης». Η εταιρεία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2033 προκειμένου το ΑΕΠ της να φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Τα μπαλώματα των πιστωτών στην ελληνική οικονομία

Η ανάκαμψη προχωρά με βραδείς ρυθμούς, η ανεργία, αν και υποχωρεί, παραμένει στο 18% και οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, δεν κατάφεραν να καταστήσουν ανθεκτικότερη την οικονομία της Ελλάδας, που βρίσκεται στην 72η θέση της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζες με φιλικές προς τις επιχειρήσεις χώρες σημειώνει η Wall Street Journal. Kι η ευθύνη βαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τους πιστωτές, σύμφωνα με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του LSE, Χριστόφορο Πισσαρίδη: “οι πιστωτές δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά δεν έκαναν και πολλά για να διορθώσουν την οικονομία. Αντιμετώπισαν το δημοσιονομικό πρόβλημα με τρόπο που δεν θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες τους και το τραπεζικό σύστημα, αλλά πέρα απ’΄αυτό είπαν ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας”.

Κατά την άποψη του Γκάμπριελ Στερν της Οxford Economics η αποτυχία υλοποίησης βαθύτερων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ακόμη και με τα τρία προγράμματα διάσωσης δείχνει την ισχυρή αντίσταση που προβάλλουν στις αλλαγές ελληνικοί θεσμοί και ομάδες συμφερόντων. Ο ίδιος εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς τις πιθανότητες μια νέα κυβέρνηση να προωθήσει βαθύτερες αλλαγές, αλλά, όπως επισημαίνει “αν η πρωτοβουλία προέρχεται από την ελληνική κυβέρνηση ίσως να υπάρξει μεγαλύτερη οικειοποίηση”.

Πολιτικά εμπόδια στο δρόμο του Μητσοτάκη

H Wall Street Journal βλέπει να εγείρονται πολιτικά εμπόδια στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του προϋπολογισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν νικήσει στις εκλογές. «Οικονομολόγοι λένε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι κρατικές επενδύσεις που μειώθηκαν κατά 60% λόγω των πολιτικών λιτότητας. Οι δαπάνες για τις συντάξεις κυριαρχούν στον προϋπολογισμό αφήνουν μικρά περιθώρια για άλλες προτεραιότητες όπως οι επενδύσεις ή η εκπαίδευση και με πολλές ελληνικές οικογένειας να εξαρτώνται από τις συντάξεις των παππούδων κανένα μεγάλο κόμμα δεν μιλά για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πείσει τους πιστωτές της ευρωζώνης να χαλαρώσουν τους στόχους της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποδεικνύοντάς τους ότι οι αποφασιστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ωθήσουν την ανάπτυξη άνω του 4%. Η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει όλα τα ελληνικά επιχειρήματα για χαμηλότερους στόχους», σχολιάζει η WSJ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχέδια του αρχηγού της ΝΔ δεν θα έχουν καμία τύχη, λέει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Αν [ο Μητσοτάκης] πάει σ’ αυτούς μ’ ένα καλό σχέδιο, ίσως συμφωνήσουν αυτή τη φορά. Αλλά ένας χαλαρότερος προϋπολογισμός δεν θα είναι αρκετός για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Πρέπει να σκεφθούν σοβαρά πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα»…

 

 

Πηγή: iefimerida.gr