Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 05:15
Τοπικά

Ξακουστός σεφ… ετών 14 – Από την Αργαλαστή στις καλύτερες κουζίνες






Ηταν στην ηλικία των 5 ετών, όταν ο μικρός Αλέξανδρος Σαββίδης «τρύπωσε» στην κουζίνα του ελληνικού εστιατορίου του μπαμπά του Στέλιου Σαββίδη και γνώρισε τη μαγειρική. Εκτοτε δημιουργήθηκε ένα άσβεστο πάθος, μία αγάπη ικανή ώστε να διαγράψει ένα λαμπρό μέλλον για τον 14χρονο, σήμερα, νεαρό.

Με καταγωγή από την Αργαλαστή ο 14χρονος Αλέξανδρος Σαββίδης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία. Δίπλα στον μπαμπά του, Στέλιο, ο οποίος είναι επαγγελματίας μάγειρας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το κομμάτι της γαστρονομίας. Η γνωριμία αυτή, όμως, γρήγορα έγινε έρωτας. Ενας έρωτας που τον οδήγησε να θέσει ως στόχο την απόκτηση της ύψιστης μαγειρικής βράβευσης, το Αστέρι Michelin.

Το πρώτο πιάτο έγινε από τον Αλέξανδρο στην ηλικία των 7 ετών! «Πήγα μία ημέρα στον μπαμπά μου και του είπα ότι ήταν σειρά μου να μαγειρέψω για την Ελίζαμπεθ, τη μικρή μου αδερφή. Της έφτιαξα μία μακαρονάδα με κιμά, ενώ σε περίπτωση που δεν της άρεσε της έφτιαξα και μία δεύτερη με λευκή σάλτσα», περιγράφει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μικρός μάγειρας. Από τότε, η κατά τρία χρόνια μικρότερη αδερφή του είναι η μεγαλύτερη φαν του.

«Όταν ήρθε και μου είπε ότι θα μαγειρέψει, γέλασα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Τον ρώτησα μόνο εάν μπορώ να βλέπω. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό», περιγράφει ο μπαμπάς του.

Τα πρώτα δείγματα που έδειξε ο μικρός Αλέξανδρος για τη μαγειρική ήταν περισσότερο παιχνίδι. «Ερχόταν από πολύ μικρός, από την ηλικία των 5 ετών στην κουζίνα, και έπαιζε με τα τηγάνια. Νόμιζα ότι απλά με μιμούνταν, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό», σημειώνει ο Στέλιος Σαββίδης.

 

Από την μαγειρική συνάντηση (από αριστερά) του Στέλιου Σαββίδη, του Αλέξανδρου Σαββίδη και του Johann Lafer

 

Όμως πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του μικρού αυξήθηκε και επεκτάθηκε. Ξεκίνησε να ρωτάει για τα μπαχαρικά, αλλά και για τις διακοσμήσεις των πιάτων. «Μεγάλωνε κυριολεκτικά σε μία κουζίνα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο μπαμπάς του.

Μέλλον στην κουζίνα

Παρά το γεγονός ότι έχει πολλά χρόνια ακόμη μέχρι την ενηλικίωση, ο Αλέξανδρος είναι σίγουρος ότι θα ασχοληθεί με τη μαγειρική. Είναι άριστος μαθητής, αλλά το μεγάλο του πάθος είναι η κουζίνα. Ο ίδιος μιλάει πέντε γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά που έχει μάθει στο σχολείο, Ρωσικά από τη μητέρα του και Ελληνικά από τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασχοληθεί με την επαγγελματική μαγειρική. Αφού φτάνω σε σημείο να του εξηγώ ότι πρέπει να είναι λίγο πιο χαλαρός και να χαίρεται τα παιδικά του χρόνια, αλλά δεν ακούει. Θέλει μόνο να μαγειρεύει και να τελειοποιεί συνταγές», αναφέρει ο Στέλιος Σαββίδης.

Ο 14χρονος διαθέτει κανάλια στο Youtube, μέσα από τα οποία μαγειρεύει στο κοινό του. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο του «χαζεύει» βίντεο στο TikTok από γνωστούς σεφ και εμπνέεται δικά του πιάτα.

Μάλιστα, πρωτοπορία για ολόκληρη τη Γερμανία αποτελεί το ξεχωριστό του σνίτσελ. Ο 14χρονος, θέλοντας να κάνει ακόμη πιο νόστιμο το παραδοσιακό βαυαρικό φαγητό, συνδύασε φιλέτα από τέσσερα διαφορετικά είδη κρέατος.

Όμως, δεν είναι η μοναδική έμπνευση την οποία είχε. Ο μικρός chef έβαλε τη δική του πινελιά στο κλασικό γερμανικό γλυκό Käse Kuchen, συνδυάζοντάς την με τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι! Το αποτέλεσμα; Ένα γλυκό που συνδυάζει παράδοση και μοντέρνα γεύση και είναι απλά εκπληκτικό!

«Η μαγειρική για μένα δεν είναι απλώς επαγγελματική επιλογή, είναι πάθος και δημιουργικότητα. Θέλω να προσφέρω στον κόσμο κάτι διαφορετικό», λέει με ενθουσιασμό.

Συναντήσεις με γαστρονομικά αστέρια

Μέντορας και πρότυπό του είναι ο μπαμπάς του. «Είναι το είδωλό μου, δεν τον αλλάζω. Τα κάνει όλα σωστά και είναι ο καλύτερός μου φίλος», αναφέρει ο Αλέξανδρος.

Ωστόσο, δίπλα στον μπαμπά του και μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία εργάζεται βάσει νόμου δύο φορές την εβδομάδα, έχει καταφέρει να συναντήσει, αλλά και να μαγειρέψει δίπλα σε κορυφαίους σεφ.

Ο Johann Lafer, ο τρεις φορές βραβευμένος με αστέρι Michelin, μάλιστα, είναι από τους μεγαλύτερους οπαδούς του μικρού Αλέξανδρου.

«Ο κ. Λάφερ ήρθε τυχαία στο εστιατόριό μας και ενθουσιάστηκε από τα πιάτα που φτιάξαμε στην κουζίνα. Ζήτησε να δει τον σεφ, βγήκα έξω και από τότε δημιουργήσαμε μία στενή οικογενειακή επαφή, καθώς ο ίδιος γνώρισε και ενθουσιάστηκε με τον γιο μου», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλέξανδρος από κοινού με τον μπαμπά του, τον Johann Lafer και ακόμη δύο σεφ μαγείρεψαν σε κλειστή εκδήλωση για κορυφαίο οίκο μόδας. «Ημασταν 4,5 σεφ», λέει χαριτωμένα ο Αλέξανδρος.

Βιβλίο συνταγών για… φοιτητές

Ο 14χρονος έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει το πρώτο του βιβλίο συνταγών. «Το βιβλίο θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι λόγω του ότι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τα οικονομικά τους έξοδα αναζητούν φθηνότερες λύσεις όσον αφορά το φαγητό. Θα περιλαμβάνει οικονομικές συνταγές με απλά υλικά, που κάνουν τη μαγειρική όχι μόνο εύκολη, αλλά και διασκεδαστική», σημειώνει ο Αλέξανδρος.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο νεαρός σεφ προσπαθεί να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές, ενώ όταν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης του βιβλίου.

Μαγεμένος από την Αργαλαστή

Ο Στέλιος Σαββίδης έχει καταγωγή από την Αργαλαστή, όμως, το 2004 αναχώρησε για το Ανόβερο της Γερμανίας. Φέτος για πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά του και τη σύζυγό του επισκέφθηκαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

«Ο Αλέξανδρος ήταν ενθουσιασμένος. Ο κόσμος εκεί, παρά το γεγονός ότι δεν τον ήξερε, τον αγκάλιασε. Είναι πολύ σημαντικό να γυρνάς στο «σπίτι» σου και να λαμβάνεις τέτοιας χαράς», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Όμως, ο σεφ είναι πάντα σεφ και η μεγάλη του λατρεία παραμένει το φαγητό. «Ενθουσιάστηκα με την ταβέρνα του Παπακυρίτση στην Αργαλαστή. Με κακομάθαιναν και ό,τι ζητούσα μου το έφτιαχνε η κ. Μαρία», λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός και συνεχίζει: «Μου άρεσε η πανσέτα, γιατί εμείς στη Γερμανία δεν συνηθίζουμε να τρώμε λίπη και τέτοιου είδους κρέας, αλλά και το φρέσκο ψάρι. Κάθε μέρα έρχονταν ψαράδες και άφηναν φρέσκο ψάρι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», λέει.

Οι διακοπές για το επόμενο καλοκαίρι είναι ήδη προγραμματισμένες. Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου Στέργιου Παπαϊωάννου, στην Αργαλαστή αναμένεται να καταφθάσει και ο πασίγνωστος σεφ Johann Lafer.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ