Ερευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκαλύπτει την αποκλιμάκωση της Covid- 19 και την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων
Την άποψη ότι ο κορονοϊός δεν πρέπει αφενός να εμπνέει ανησυχία, αλλά ότι έχει περάσει πλέον στην ενδημική του μορφή αποτυπώνει η νέα έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Νέο κύμα συζητήσεων και ανησυχιών έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η έξαρση της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού με την ονομασία «Ερις» που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Οι αυξημένες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και η αύξηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων έχει δημιουργήσει έναν φόβο επιστροφής στις πανδημικές συνθήκες.
Η επιστημονική κοινότητα, όμως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης που επισημαίνει ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό δεν εγκυμονεί, πλέον, κίνδυνο θανάτου.
«Σε καθημερινή βάση παρατηρούνται λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται σε πολλά αίτια μεταξύ των οποίων οι τύποι γρίπης, οι αδενοϊοί, o συγκυτιακός ιός (RSV) και ο κορωνοϊός. Την τελευταία, μόλις, εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΔΥ, παρατηρούνται κρούσματα πολλών αδενοϊών και μία έξαρση κορονοϊού που οφείλεται στην υποπαραλλαγή «Ερις», χωρίς όμως να χρειάζεται πανικός και φόβος» αναφέρει αρχικά ο κ. Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος, που πολλές φορές χαρακτηρίστηκε ως «ήρεμη δύναμη» στη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι συχνότατο φαινόμενο και έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα.
Η έρευνα του Π.Θ.
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είχε ως στόχο να μετρήσει και να καταγράψει τα ποσοστά των αιτιών που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα περίπου 1.000 ατόμων που ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, σε νέους, δηλαδή, που είχαν προσβληθεί από συμπτώματα λοιμώξεως. Η διάρκεια της έρευνας ήταν δυόμιση μήνες, από 10 Ιανουαρίου έως και 30 Μαρτίου του 2023.
Οι ασθενείς – δείγματα της έρευνας ελέγχθηκαν, αρχικά, με rapid test και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ο τύπος της λοίμωξης με εργαστηριακό μοριακό τεστ (PCR).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων, ακόμη και σε μία περίοδο που ο κορονοϊός ήταν αισθητός, προήλθε από τη Γρίπη τύπου Α με ποσοστό 14%. Δεύτερη κατά σειρά συχνότητας λοίμωξη ήταν εκείνη των αδενοϊών με ποσοστό 6,9% που κατά γενική ομολογία έχουν ηπιότερη νόσο, αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο.
Τρίτη στην κατάταξη της συχνότητας προσβολής έρχεται η λοίμωξη από τον συγκυτιακό ιό με ποσοστό 3,7% και ακολουθεί η Γρίπη Β με ποσοστό 3,4%.
Τελευταίος στην κατάταξη των ευρημάτων, παρά την ένταση και τις συνθήκες των τελευταίων χρόνων, έρχεται ο κορονοϊός. Με περισσότερη από μία μονάδα διαφορά (2,3%) ο κορονοϊός δεν είχε την ίδια συχνότητα εμφάνισης στις λοιμώξεις των νέων παιδιών και εφήβων κατά το προαναφερθέν διάστημα.
«Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός έκανε τον κύκλο του και από πανδημικός ιός μετατράπηκε σε ενδημικός. Εχει μεν, ακόμη και σήμερα, ισχυρή μεταδοτικότητα, αλλά δεν είναι ο θανάσιμος ιός που γνωρίσαμε το 2020» εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφέρει ότι τα ποσοστά αυτά που εμφάνισε ο κορονοϊός δηλώνουν και την επιστροφή στην κανονικότητα, μία κανονικότητα που από καιρό έχει επιτευχθεί, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να ανησυχεί.
Όπως τονίζει, η πλήρης μετατροπή της Covid – 19 έγινε μετά την εμφάνιση και την επικράτηση της μετάλλαξης «Ομικρον». «Εκείνη η περίοδος ήταν που τα στοιχεία του κορωνοϊού άλλαξαν. Υπήρχε πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση και πολλά κρούσματα, αλλά ο ιός έχασε την ισχύ του» διευκρινίζει ο κ. Γουργουλιάνης.
«Δεν τίθεται λόγος ανησυχίας για την υποπαραλλαγή «Ερις». Επικρατεί ένας πανικός για τις εισαγωγές που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα λόγω του κορωνοϊού. Οι 560 εισαγωγές που έγιναν στα 50 νοσοκομεία της χώρας αντιστοιχούν, περίπου σε 11 άτομα σε κάθε νοσοκομείο. Πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, οι εισαγωγές ήταν 2.000. Κατά συνέπεια φαίνεται η αποδυνάμωσή του ιού» αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει ότι αντίστοιχα τόσο ο αριθμός των διασωληνώσεων – τρεις φέτος, 51 πέρυσι- όσο και των θανάτων -20 φέτος, 295 πέρυσι- αποδεικνύουν την ενδημικότητα του κορονοϊού.
«Καλπάζει» η γρίπη
Πρωταθλήτρια στη συχνότητα λοίμωξης, ωστόσο, παρουσιάστηκε η Γρίπη Α, με τον κ. Γουργουλιάνη να αναφέρει ότι ανέκαθεν αυτού του είδους λοιμώξεις κυριαρχούσαν στην ανθρωπότητα.
«Μια ερμηνεία για την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης είναι η χρήση της μάσκας την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού. Οσο φορούσαμε μάσκα, ήμασταν προστατευμένοι από λοιμώξεις, όταν όμως τις βγάλαμε ήρθαμε αντιμέτωποι με νέες ιώσεις και με την έξαρση της γρίπης» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες στο νότιο ημισφαίριο για τα κρούσματα γρίπης που αναμένεται να εμφανιστούν τον χειμώνα και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται ένταση της γρίπης.
Ημέρες Πνευμονολογίας στον Βόλο
Τα παραπάνω ευρήματα, καθώς και περαιτέρω πτυχές για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας με τίτλο «Ημέρες Πνευμονολογίας» που θα γίνει στον Βόλο από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos. «Η ετήσια καθιερωμένη συνάντησή μας, που δεν σταμάτησε ούτε στην πανδημία. Σας περιμένουμε 12 έως 15 Οκτωβρίου στο Βόλο, να γιορτάσουμε μαζί τα πρώτα 25 χρόνια λειτουργίας της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!!» αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Γουργουλιάνης παραθέτοντας και σχετικό σύνδεσμο που παραπέμπει στο πρόγραμμα του συνεδρίου.