Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 04:51
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε η βενζίνη στα 2,17 ευρώ -Οι τιμές σε 52 περιοχές, γιατί αναμένεται νέα αύξηση σήμερα

A fuel nozzle is used to fuel up a car at a petrol station in Vienna, Austria March 18, 2022. REUTERS/Leonhard Foeger
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της βενζίνης, αγγίζοντας, πλέον, τα 2 ευρώ και 17 λεπτά το λίτρο πανελλαδικά!





Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και αυτή η μέση τιμή μοιάζει… ειδυλλιακή σε σχέση με την κατάσταση στην Περιφέρεια και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, όπου αναμένεται να πυκνώσουν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται εναρμονισμένες πρακτικές στη διαμόρφωση των λιανικών τιμών.

Απλησίαστες οι τιμές καυσίμων σε Περιφέρεια και νησιά

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή η τιμή «σκαρφάλωσε» στα 2,349 ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Καυσίμων κι αν «σκαλίσει» κανείς τα στοιχεία ανά νησί και δήμο, θα διαπιστώσει ότι η φτηνότερη τιμή εντοπίζεται στη Νάξο με 2,239 ευρώ και η ακριβότερη στην Αμοργό με 2,6 ευρώ, η οποία είναι και η υψηλότερη σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις Κυκλάδες, καθώς φωτιά και λάβρα είναι οι τιμές στα Δωδεκάνησα (2,291 ευρώ), σε Κέρκυρα- Κεφαλλονιά (2,214 ευρώ), στη Λευκάδα (2,217 ευρώ), στην Κρήτη (2,21- 2,22 ευρώ), ακόμα και στην Ευρυτανία (2,264 ευρώ).

Αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σήμερα

Η σημερινή ημέρα θα είναι μάλιστα πιο δύσκολη για τους οδηγούς, καθώς σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι νέες παραλαβές αμόλυβδης θα είναι ακόμα πιο «τσουχτερές». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο site της η ΠΟΠΕΚ, «με κάθε επιφύλαξη, την Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες, μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ και αύξηση στο υγραέριο κίνησης».

Οι «εκρηκτικές» τιμές βενζίνης-πετρελαίου «ροκανίζουν» το Fuel Pass

Σε κάθε περίπτωση, ο καλπασμός της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η πίεση στις λιανικές τιμές της βενζίνης, «ροκανίζουν» την επιδότηση, που «τρέχει» ως το τέλος Ιουνίου. Στις 26 Απριλίου, που άνοιξε η πλατφόρμα για το Fuel Pass, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν 2,075 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα αυξήθηκε πάνω από 9 λεπτά το λίτρο, «ψαλιδίζοντας» την επιδότηση των 22 λεπτών ανά λίτρο.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία της Eurostat, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου καταγράφηκαν οι πρώτες σημαντικές μηνιαίες αυξήσεις στα καύσιμα ως απόρροια της ανόδου της διεθνούς τιμής, η επόμενη μεγάλη αύξηση καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2021, ενώ από τις αρχές του έτους και ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά.

Σε υψηλά 8ετίας το πετρέλαιο

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες γύρω στο 5%, όχι όμως λόγω αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, όπως πιέζουν οι ΗΠΑ, αλλά λόγω της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης που προκαλεί η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε χώρες όπως η Κίνα. Επιπλέον, τα παζάρια των Ευρωπαίων για το απαγορευτικό στο ρωσικό πετρέλαιο και οι εξαιρέσεις χωρών, στέλνουν ανάλογα μηνύματα στους επενδυτές.

Ακόμα κι έτσι, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics, στο τέλος αυτού του τριμήνου η τιμή του υπολογίζεται γύρω στα 117 δολάρια, ενώ σε ορίζοντα 12μήνου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 129 δολάρια το βαρέλι.

iefimerida.gr/Γιώργος Παππούς