Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 07:43
ΒόλοςΤοπικά

«Ξέμεινε» από φάρμακα για τον κορωνοϊό το Νοσοκομείο Βόλου






Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.  Η ασφυκτική πίεση, που δέχεται το νοσηλευτικό ίδρυμα, από την αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες, που έκαναν χθες γιατροί του Νοσοκομείου αφενός για ελλείψεις σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών με covid, αφετέρου για επισφαλείς εφημερίες λόγω έλλειψης γιατρών, προκαλούν έντονη ανησυχία. Επίσης εγείρουν ερωτήματα για το επίπεδο προετοιμασίας για τη διαχείριση του νέου κύματος κορωνοϊού, που «σφυροκοπά» τη Μαγνησία.

Την ώρα που η πανδημία «καλπάζει» και θεωρείται θέμα χρόνου το άνοιγμα τρίτης κλινικής κορονοϊού, στον όροφο, όπου λειτουργούσε η Ουρολογική Κλινική και το Τμήμα ΩΡΛ, προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 34 κλίνες, εκπέμπεται σήμα κινδύνου.

Εκτός από ελλείψεις σε γιατρούς, με αποτέλεσμα οι εφημερίες να κινούνται στο «κόκκινο», ο επικεφαλής των κλινικών Covid στο Νοσοκομείο Βόλου Χαράλαμπος Μάνδρος ενημέρωσε χθες το πρωί την διοίκηση σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα κατά του κοροωοϊού, ζητώντας να ενημερωθεί πού οφείλεται και κυρίως εάν πρόκειται για παροδικό ή μόνιμο πρόβλημα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ι. Ντόκος.ενημέρωσε ότι μέχρι χθες το πρωί, οπότε το σοβαρό ζήτημα έθεσε ο κ. Μάνδρος, η διοίκηση δεν είχε καμία ενημέρωση από τους υπευθύνους του φαρμακείου ότι υφίσταται πρόβλημα.

Επισήμανε ότι μόλις παρέλαβε το έγγραφο του επικεφαλής των κλινικών Covid σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων απέστειλε αμέσως επιστολή προς τη φαρμακευτική εταιρεία που προμηθεύει το νοσοκομείο, ώστε να επισπεύσει την παράδοσή τους και αναμένει απάντηση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το Αχιλλοπούλειο εγκαίρως έχει κάνει τον προγραμματισμό του για την προμήθεια φαρμάκων, διαβλέποντας ότι θα παραστεί ανάγκη μεγαλύτερων αποθεμάτων, μετά την αύξηση των νοσηλειών και πρόσθεσε ότι για το θέμα των εφημεριών ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά γίνεται ανακατανομή του προσωπικού, όπως θα γίνει και τώρα.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα

Ολα άρχισαν στον χθεσινό «πρωινό καφέ» ενημέρωσης των γιατρών στο Αχιλλοπούλειο.  Η ενημέρωση από τον επικεφαλής των κλινικών covid Χαράλαμπο Μάνδρο στους συναδέλφους του χτύπησε ηχηρό καμπανάκι.

Ο διευθυντής εξέφρασε έντονη ανησυχία τόσο για τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, όσο και για την υποστελέχωση των κλινικών, αφού στην εφημερία 24ωρου τις ανάγκες 90 ασθενών, που νοσηλεύονται συνολικά στις κλινικές covid και τη Β’ Παθολογική, καλείται να καλύπτει μόλις ένας γιατρός!

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων τα σκευάσματα στα οποία καταγράφονται ελλείψεις είναι το RoActemra-tocilizumab μονοκλωνικό, το οποίο χορηγείται σε νεαρής ηλικίας ασθενείς covid που εμφανίζουν βαριά συμπτωματολογία και το kineret-anakinra, το οποίο επίσης χορηγείται για θεραπευτικούς λόγους στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το RoActemra-tocilizumab έχει «εξαφανιστεί» από τα ράφια του φαρμακείου εδώ και έξι ημέρες.

Οσον αφορά στο kineret-anakinra, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως την περασμένη Παρασκευή έγινε προμήθεια, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν αφού οι νοσηλείες ασθενών covid αυξάνονται από μέρα σε μέρα.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση ιδίως νέων ασθενών με υπεραντίδραση του ανοσολογικού τους συστήματος.

Υπάρχει μάλιστα οδηγία του ΕΟΔΥ για άμεση χορήγησή τους στους ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Στο Νοσοκομείο Βόλου μετά και τις χθεσινές εισαγωγές νοσηλεύονται 74 ασθενείς με κορονοϊό, με τους οκτώ να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ Covid διασωληνωμένοι. Στη ΜΕΘ κορονοϊού δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Αν παραστεί ανάγκη διασωλήνωσης, ο ασθενής θα διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο.

Στις δύο κλινικές κορονοϊού, όπως και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται συνολικά 66 ασθενείς, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι.

Ενας γιατρός για 90 ασθενείς στην εφημερία

Ο διευθυντής των κλινικών covid προειδοποιεί ότι οι εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής και των κλινικών covid είναι επισφαλείς, καθώς ο ειδικός γιατρός που εφημερεύει είναι υπεύθυνος για τους ασθενείς με κορονοϊό, αλλά και για τους άλλους παθολογικούς ασθενείς, ήτοι συνολικά 90.

Ο κ. Μάνδρος ζητεί να γίνουν άμεσες ενέργειες από τη διοίκηση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της εφημερίας στην παθολογική κλινική και στις κλινικές Covid, καθώς όπως αναφέρει καλείται ο μοναδικός εφημερεύων επιμελητής παθολόγος να έχει την ευθύνη 90 και πλέον ασθενών.

«Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Κατόπιν τούτων οι όποιες εφημερεύσεις των κλινικών είναι εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες», παρατηρεί ο ίδιος και προσθέτει ότι με βάση τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, την ευθύνη των ασθενών με covid μπορούν να την έχουν μόνο οι γιατροί ειδικοτήτων παθολογίας, λοιμωξιολογίας, πνευμονολογίας και εντατικολογίας.