Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 12:48
ΜαγνησίαΤοπικά

Ξενοδόχος στη Σκιάθο έριξε «κανόνι» 2.000.000 ευρώ και απαλλάχθηκε με δικαστική απόφαση






Με τον καλύτερο τρόπο μπήκε το 2025 για έναν 50χρονο επαγγελματία από τη Σκιάθο, ο οποίος ως νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης Α.Ε., ενταγμένης στον ξενοδοχειακό κλάδο, είχε μπει στον Τειρεσία, εξαιτίας χρεών, ύψους 2 εκατ. ευρώ, στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης και σε διάφορες τράπεζες.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης, τον ενέταξε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και πλέον του δίνεται η ευκαιρία σε τρία χρόνια, ήτοι αρχές του 2028 να μπορέσει να αναμιχθεί ξανά με το επιχειρείν «καθαρός» από χρέη και υποθήκες.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο ελεύθερος επαγγελματίας, βρίσκεται σε μόνιμη και καθολική αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών του, καθώς αφενός στερείται περιουσιακών στοιχείων στο όνομά του, αφετέρου αδυνατεί να τις καταβάλλει κατά τρόπο γενικό και ουσιαστικά κι έτσι έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγεί από το υπέρογκο χρέος

Η αίτηση για ένταξη στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο και πριν το τέλος του 2024 εκδόθηκε η απόφαση, που αποτελεί «σωσίβιο» επιβίωσης για τον επαγγελματία.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Βολιώτης δικηγόρος Στέφανος- Θεόδωρος Κατσουλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας πως το δικαστήριο σε εφαρμογή του Νόμου 4738/2020 ουσιαστικά αναγνώρισε πως ο οφειλέτης, χωρίς δική του υπαιτιότητα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις δανειακές και κάθε είδους χρηματικές υποχρεώσεις του».

Η διαδικασία ένταξης στον Πτωχευτικό Νόμο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο νέος πτωχευτικός νόμος ισχύει από το 2020. Πολλοί τον συγχέουν με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ωστόσο μολονότι δημοσιεύτηκαν στον ίδιο νόμο (Ν.4738/2020) δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουλάκη η πτώχευση είναι μία πρόσφορη διαδικασία για κάποιον που δεν έχει καθόλου περιουσιακά στοιχεία ή έχει κάποια λίγα, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.

Η ένταξη στον πτωχευτικό νόμο έχει μόνο δύο προϋποθέσεις: Οι οφειλές προς όλους τους πιστωτές να είναι τουλάχιστον 30.000 ευρώ και το 60% από αυτές να έχουν τουλάχιστον 6 μήνες καθυστέρηση.

Τα χρέη από τα οποία απαλλάσσεται ο οφειλέτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είναι δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε τράπεζες και funds, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης, ιδιώτες, καθώς επίσης σε εμπόρους και προμηθευτές.

Αν το εισόδημα του οφειλέτη ξεπερνάει τα 1.250 ευρώ το μήνα ή τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όποιο είναι μεγαλύτερο, τότε υπάρχει περίπτωση ο δικαστής να εισηγηθεί μικρές μηνιαίες καταβολές για 3 έτη και μόνο.

Ο οφειλέτης μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται είτε ως μισθωτός, είτε στη δική του επιχείρηση, αλλά χωρίς βέβαια τον εξοπλισμό της αν αυτός έχει κατασχεθεί. Έτσι, ο πτωχευτικός νόμος γίνεται ιδανικός για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν αξιόλογο εξοπλισμό, πχ μηχανικός, δικηγόρος, μεσίτης, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ..

Ο πτωχευτικός νόμος είναι νόμος που αφορά το πρόσωπο που πτωχεύει και μόνο. Συνεπώς, οι συνοφειλέτες/εγγυητές δεν απαλλάσσονται και εξακολουθούν και χρωστούν τα ποσά για τα οποία έχουν εμπλακεί.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως δεν επηρεάζονται και δεν κατάσχονται σε καμία περίπτωση περιουσιακά στοιχεία συζύγων ή τέκνων.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ