Κεντρικό ρόλο θα έχει η Θεσσαλία στην πολυκεντρική ανάπτυξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, όπως τόνισε σήμερα (10-12-2019) από το Βόλο, ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κόνσολας, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της περιοχής και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Όπως είπε, ξεκίνησε ήδη, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό που έχει προοπτική δεκαετίας, ενώ αναφερόμενος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε ότι διαθέτει αστέρευτες δυνάμεις και υπό την έννοια αυτή, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που προσφέρει στον τουρισμό είναι λίγο σε σχέση με το απόθεμα που έχει.
Αναφερόμενος δε, στη Μαγνησία και ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι του Βόλου, ο υφυπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός χωρίς συνδυασμένες μεταφορές (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, υδατοδρόμια και τρένα), προσθέτοντας το Υπουργείο θα σταθεί ως ασπίδα και προμετωπίδα των διεκδικήσεων της Θεσσαλίας ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των προϊόντων του τουρισμού 365 μέρες το χρόνο, όλες τις εποχές, με πολυθεματικές αναφορές, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τη Θεσσαλία που μπορεί να επιτευχθεί και να στηριχθεί, με από κοινού σχεδιασμό.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη, να έχουμε συνέργειες στη Θεσσαλία. Συνέργειες χωρίς τους ανθρώπους της αγοράς, την Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, δεν μπορούν να υπάρξουν» τόνισε ο κ. Κόνσολας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται να εκλογικευθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία και παράλληλα, το αποτέλεσμα να αποτυπωθεί σε σύντομο χρόνο.
«Στο πλαίσιο αυτού του τριπτύχου να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ουσιαστική δουλειά το επόμενο διάστημα και ορατό αποτέλεσμα» κατέληξε, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο έχει ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο, μια τουριστική πολιτική που είναι βιώσιμη και ρεαλιστική.
Ο κ. Αγοραστός
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για τον τουρισμό, το οποίο – όπως είπε – είναι λεπτομερές και βασίστηκε σε συγκεκριμένα εργαλεία, με πρώτο το marketing plan που συντάχθηκε και δεύτερο, το βαρόμετρο, δηλαδή η μέτρηση της ικανοποιήσης των τουριστών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται πέρυσι (καταγράφοντας ποσοστό ικανοποίησης 97%) και θα συνεχιστεί.
Το τρίτο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε, έχει να κάνει με τη μοναδικότητα των υποβρυχίων μουσείων που διαθέτει η περιοχή. Όπως μάλιστα, παρατήρησε ο περιφερειάρχης. το Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, από άποψη μοναδικότητας είναι εξίσου σημαντικό με τον Παρθενώνα γιατί είναι της ίδιας εποχής και πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο που μπορεί να επισκεφθεί άνθρωπος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη, στις υποδομές που δημιουργήθηκαν για την ασφαλή και ταχεία μετακίνηση εντός της Θεσσαλίας, καθώς και στην ενίσχυση των δημοσίων φορέων υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ούτως ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όσοι επισκέπτονται την περιφέρεια.
Χαρακτήρισε ηρωισμό για την εποχή που διανύουμε, το γεγονός ότι το λιμάνι του Βόλου, έγινε φέτος τον Οκτώβριο, home port, ενώ αναφέρθηκε σε επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που – όπως είπε –αποδεικνύουν ότι υπάρχει στόχος και προσανατολισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι διανυκτερεύσεις από το 2015 ως το 2017 αυξήθηκαν κατά 12%, στα αεροδρόμια, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 20% από το 2015 στο 2018, ενώ στα λιμάνια 18%. Τέλος, στα μουσεία αυξήθηκε η επισκεψιμότητα κατά 47% και η απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 100%.
Τι ζήτησε ο περιφερειάρχης από τον υφυπουργό Τουρισμού
Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον υφυπουργό Τουρισμού και των αιτημάτων που κατέθεσε, είναι:
-Η εξεύρεση λύσης για το λιμάνι και το αεροδρόμιο ώστε να αναβαθμιστούν και να φτάσουν στο επίπεδο άλλων αντίστοιχων υποδομών της χώρας, από άποψη προβολής και διαχείρισης.
– Η δημιουργία εθνικού πάρκου ως μία άλλη εναλλακτική μορφή τουρισμού.
– Η δημιουργία μιας μεγάλης διαδρομής που να ενώνει τα Μετέωρα με το Άγιο Όρος.
– Η επίλυση του προβλήματος με τα ακριβά εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η ενδοσυγκοινωνία των νησιών των Σποράδων.
– Να ληφθεί μέριμνα για τους ξενοδόχους που συνεργαζόταν με την Thomas Cook, η οποία πτώχευσε
– Η αλλαγή των αναβατήρων του χιονοδρομικού Πηλίου.
– Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους ανθρώπους του τουρισμού.
– Η άσκηση πιέσεων για την λειτουργία Σχολής Τουρισμού ή Ξεναγών.
Κ. Λούλης: Απαράδεκτο να μη διαθέτει ο Βόλος σχολές τουριστικών και ναυτικών επαγγελμάτων
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κώστας Λούλης, χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Βόλος να μη διαθέτει σχολές τουριστικών και ναυτικών επαγγελμάτων και ζήτησε τη βοήθεια του υφυπουργού τουρισμού προς την κατεύθυνση αυτή, για ίδρυση σχολών για τους δύο αυτούς νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.
Σε σχέση με τις μαρίνες σκαφών που είναι αρμοδιότητά του, ο γραμματέας Τουρισμού τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από την Περιφέρεια και ο ίδιος από την πλευρά του θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια.