Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024 17:02
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑΧωρίς κατηγορία

Υγρός τάφος στην Πύλο – 78 οι νεκροί, αγωνία για τους αγνοούμενους του πιο πολύνεκρου ναυαγίου με πρόσφυγες το 2023






Σε υγρό τάφο μετατράπηκε για ακόμα μια φορά η Μεσόγειος, με 78 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, αφού η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη βάρκα επέβαιναν 500 πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με το Alarm Phone, ο αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στη βάρκα ξεπερνούσε τους 750, γεγονός που προκαλεί φόβο για αύξηση του αριθμού των νεκρών για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες φέτος.

Το σκάφος, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 100 άνθρωποι, εκ των οποίων 4 μεταφέρθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας με συμπτώματα υποθερμίας. Κανένας από τους διασωθέντες δεν είχε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως σωσίβια, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετείχαν έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και πολλά ιδιωτικά σκάφη.

 

Προοριζόταν για Ιταλία

Το σκάφος με προορισμό την Ιταλία πιστεύεται ότι απέπλευσε από την περιοχή Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη. Οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως το λιμάνι αναχώρησής του, αλλά ο αξιωματούχος του υπουργείου ναυτιλίας είπε ότι οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.

Οι ελληνικές αρχές και η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά για το σκάφος που πλησίαζε από την ιταλική ακτοφυλακή την Τρίτη.

 

Αρνήθηκε βοήθεια;

Το σκάφος εντοπίστηκε για πρώτη φορά αργά την Τρίτη από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex σε διεθνή ύδατα περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) νοτιοδυτικά της νότιας ελληνικής παράκτιας πόλης της Πύλου.

Στη συνέχεια, ένα σκάφος της ακτοφυλακής πλησίασε το σκάφος, το οποίο ήταν καθ’ οδόν προς την Ιταλία, και πρόσφερε βοήθεια.

Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών στο εξωτερικό του κατάστρωμα «αρνήθηκε τη βοήθεια και δήλωσε την επιθυμία να συνεχίσει το ταξίδι τους», σύμφωνα με το Reuters.

Λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης -Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο- σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με την πλειοψηφία τους να καταφτάνει στην Ιταλία.

Περισσότεροι από 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2022, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το έργο του ΔΟΜ για τους αγνοούμενους μετανάστες κατέγραψε 3.789 θανάτους το 2022 κατά μήκος θαλάσσιων και χερσαίων οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων από την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη των προσφύγων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων μεταναστών.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα».

Ο κ. Καρβέλης ανέφερε ακόμη ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

 

Στην Καλαμάτα η ΠτΔ

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να συμπαρασταθεί στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρούσα σε αιμοδοσία, από την οποία αποχώρησε εσπευσμένα για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταβαίνει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Επικοινωνία Τσίπρα – Σαμρά

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, κλιμάκιο του κόμματος είναι στην περιοχή.

«Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» υπoγραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» ανέφερε στην ανάρτησή του.