Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 23:14
ΒόλοςΤοπικά

Υπ. Περιβάλλοντος: Ναι στην καύση εναλλακτικών καυσίμων- Αδύνατος ο συνεχής έλεγχος για διοξίνες και φουράνια






Η καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ δεν αποτελεί πρόβλημα από τη στιγμή που γίνονται σωστά οι έλεγχοι, επισήμανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κ. Αραβώσης, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή  της βουλή που συζήτησε το θέμα της αερορύπανσης. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι στον Βόλο με έναν και μόνο προβληματικό σταθμό καταγραφής δεν υπάρχουν έλεγχοι στο περιβάλλον για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη έθεσε θέμα καταλληλότητας της τεχνολογικής υποδομής της ΑΓΕΤ να καίει RDF και SRF με τον κ. Αραβώση να μην τοποθετείται στο θέμα. Τη συσχέτιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με την αύξηση της αερορύπανσης επισήμανε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δούρας που μετέχει στην έρευνα μέτρησης των pm2,5  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο είναι παράλληλες με αυξήσεις των ρύπων. Εισαγωγές και ρύποι έχουν παράλληλη πορεία», δήλωσε ο κ. Δούρας, τονίζοντας ότι τα καρδιαγγειακά στο Βόλο είναι σε συντριπτικά νούμερα. Μάλιστα αναφέρθηκε σε αμερικανικές μελέτες που πιστοποιούν τη σύνδεση, ενώ σε τοπικό επίπεδο είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι παρόμοιο.

Καμία απάντηση δεν δόθηκε για το εάν η ΑΓΕΤ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ ο κ. Αραβώσης επέρριψε όλες τις ευθύνες των ελέγχων στην Περιφέρεια, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει μόνο την εποπτεία και η περιφέρεια την ευθύνη για την εγκατάσταση του δικτύου και την παρακολούθησή του. Επιπλέον δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 120.000 ευρώ την εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης όταν το πανεπιστήμιο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος μετρά την ρύπανση σε 12 σημεία του Βόλου με 12 σταθμούς και ένα 13ο στην Αγριά.

Παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας ότι θεωρητικά-καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία τους ενός σταθμού εφόσον δεν γίνεται ούτε συντήρηση, ενώ αυτός μετρά μόνο αστικούς ρύπους και όχι φουράνια και διοξίνες. Τόνισε ότι σε γνώση του υπουργείου είναι επεισόδια ρύπανσης, κυρίως το χειμώνα λόγω της καύσης βιομάζας. Προέτρεψε την Περιφέρεια Θεσσαλίας  να εγκαταστήσει σταθμούς λέγοντας πως είναι αρμοδιότητά της. Δήλωσε για την καύση σκουπιδιών ότι είναι  διεθνής πρακτική και αποδεκτή εφόσον γίνεται με όρους και ελέγχους και με ειδικά συστήματα ρύπανσης. «Εάν υπάρχει αυτό είναι αποδεκτή η κατάσταση», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει συνεχής μέτρηση διοξινών και φουρανίων. Επανέλαβε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις και τόνισε πως σε ότι αφορά τη δυσοσμία στην πόλη δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τη δυσοσμία με τη βιομηχανία. Με αφορμή ότι από την σύσκεψη απουσίαζε ο υπουργός περιβάλλοντος και υπήρξε έντονη κριτική γι΄ αυτό, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να έρθει η ηγεσία του Υπουργείου στο Βόλο εάν υπάρχει ζήτημα και πως το ζήτημα της ΑΓΕΤ δεν αφορά θέμα αδειοδότησης της βιομηχανίας, αλλά συνεχόμενων ελέγχων.

Τι ζήτησε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη 

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται η Περιφέρεια με άλλα μέτρα και σταθμά από ό,τι η Αττική με αφορμή τοποθετήσεις του Γ.Γ. και τόνισε ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου που απορρέει από το νόμο να εποπτεύει, εξηγώντας ότι η εποπτεία είναι πάνω από την όποια παρακολούθηση. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ζήτησε:

-Να αντικατασταθεί ο σταθμός μέτρησης που δεν προλαμβάνει κάτι, αλλά βοηθά να μην ανησυχεί ο κόσμος. και να μπαίνουμε να βλέπουμε τι συμβαίνει. Η οσμή πάντα σύμφωνα με ειδικούς η οσμή μπορεί να είναι ρύπος μπορεί και όχι.

-Τοποθέτηση δύο νέων  σταθμών μέτρησης εναρμονισμένους με το δίκτυο του υπουργείου

-Χρηματοδότηση γιατί όλα αυτά που περιέγραψε  κοστίζουν πάνω από από 1εκ. ευρώ

Τέλος υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια γνωμοδότησε κατά της καύσης του RDF και SRF.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ