Μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες ενός ανθρώπου με υπέρταση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μιας σειράς επικίνδυνων παθήσεων, υποστηρίζει νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Υπέρταση.
Σύμφωνα με την κοινή κατευθυντήρια γραμμή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση σταδίου 1 ορίζεται ως η πίεση με συστολική τιμή μεταξύ 130-139 mmHg ή με διαστολική τιμή μεταξύ 80-89 mmHg.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, συγκριτικά με άλλες, επίσης σημαντικές αλλαγές, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η τακτική άσκηση, η υιοθέτηση της δίαιτας DASH φαίνεται έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο σε ενήλικες νεαρής και μέσης ηλικίας με υπέρταση σταδίου 1.
Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη σε δύο επίπεδα:
- Υγειονομικά, θα συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων παθήσεων, ενώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν χιλιάδες θανάτους.
- Σε επίπεδο οικονομίας, η εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα εξοικονομούσε δυνητικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης τα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η δίαιτα DASH φαίνεται πως είναι η αλλαγή με το ισχυρότερο όφελος, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 15.000 περιστατικά καρδιακής νόσου σε άνδρες και 11.000 σε γυναίκες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από υπέρταση σταδίου 1 χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να μην κάνουν τις απαραίτητες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ένταξη της σωματικής άσκησης, η διατήρηση της απώλειας βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση της διατροφής DASH. Ελλείψει άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η νεφρική νόσος, οι άνθρωποι με υπέρταση σταδίου 1 δεν θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο συγκριτικά με όσους πάσχουν από υπέρταση υψηλότερου σταδίου, γι’ αυτό και οι συστάσεις για τα άτομα αυτά σχετίζονται κυρίως με αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
«Εκατομμύρια νέοι και μεσήλικες με υπέρταση σταδίου 1 χωρίς θεραπεία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Kendra D. Sims, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συνεπικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μεγάλης κλίμακας αλλαγές προς μια πιο υγιή συμπεριφορά θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές καρδιακές παθήσεις, σχετικές επιπλοκές και υπερβολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης».
Με στόχο να συσχετίσουν περιστατικά καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θνησιμότητας με το κόστος υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2018 – 2027, οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις και δεδομένα δοκιμών σχετικά με την θετική επίδραση πέντε αλλαγών του τρόπου ζωής στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:
- διατροφικές αλλαγές,
- συνεχής απώλεια βάρους,
- σωματική δραστηριότητα,
- διακοπή καπνίσματος και
- περιορισμός αλκοόλ
Περίπου το ήμισυ των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, με το 61% (5,5 εκατομμύρια) να έχει τακτική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνιστώμενες αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να:
- προλάβουν 26.000 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακό επεισόδιο
- αποτρέψουν 2.900 θανάτους
- εξοικονομήσουν 1,6 δισ. δολάρια από το κόστος υγειονομικής περίθαλψης
«Δυστυχώς, η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα δεν είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά δύσκολο για πολλούς να ακολουθήσουν την δίαιτα DASH. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως παράγοντας πρόκλησης, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις ανάλογες πολιτικές, στο πλαίσιο διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης», σχολίασε η δρ. Sims.
Πηγή: ygeiamou.gr