Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 13:34
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Δείτε πώς θα εφαρμοστεί – Ημερομηνίες, διευκρινίσεις και εξαιρέσεις






Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τη υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.

Το κλίμα ικανοποίησης που αποπνέει το κυβερνητικό επιτελείο, μετά και τη χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής εδράζεται όχι μόνο στην ανάδειξη της «υπεύθυνης στάσης» της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία (διατηρώντας το διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις), αλλά κυρίως στο γεγονός ότι φαίνεται να ανταποκρίνονται άμεσα στο νέο μέτρο οι ίδιοι οι πολίτες, εκείνοι δηλαδή που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που υπόκειται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως γνωστοποίησε, άλλωστε, χθες ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «πριν ανακοινώσουμε το μέτρο του αναγκαίου εμβολιασμού ο ημερήσιος ρυθμός των νέων ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού. Δηλαδή κλείστηκαν σχεδόν 10 φορές περισσότερα», με τους αριθμούς να αποτυπώνουν μια πρώτη, κοινωνική διάθεση υπέρ του μέτρου.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί τελικά, με βάση τις αναλύσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πεποίθηση που εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Καμία επέκταση

Προσώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αριθμητικά δεδομένα από τη λίστα των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (60 ετών και άνω) που θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες, με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», αφού η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στον εμβολιασμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει υψηλή ζήτηση για νοσηλεία, πιέζοντας ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Τέλος στο lockdown

Ως αποτέλεσμα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι και οι σοβαροί». Μεταφέροντας, ακόμη, τα κριτήρια λήψης της σχετικής απόφασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «οι 95% που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών και η απόφαση για την υποχρεωτικότητα δεν πάρθηκε εύκολα από την κυβέρνηση», ενώ απάντησε για το διοικητικό πρόστιμο ότι «το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σώσουμε ζωές και αν αυτές οι περίπου 3.000 ζωές, που θα σωθούν με αυτό το μέτρο, κοστίζουν 100 ευρώ».

«Στοχευμένες παρεμβάσεις»

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες ακόμη «παρεμβάσεις» έκανε λόγο χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας, όπως και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, οπότε και θα γίνουν «στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις», φέρνοντας ως παραδείγματα μεικτούς χώρους που λειτουργούν ειδικά για τις γιορτές.

Ήδη, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας φέρεται να έχει εισηγηθεί τη λειτουργία των θεματικών χριστουγεννιάτικων πάρκων μόνο με εμβολιασμένο προσωπικό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αφού «κανείς δεν θέλει να αποτελέσουν εστία μιας νέα αναζωπύρωσης», σημείωσε.

Μικρές εξαιρέσεις

Επιπρόσθετα, «κάποιες μικρές εξαιρέσεις θα υπάρξουν» σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και κατά την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τις οποίες θα ανακοινώσει σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, ενώ στην αποσαφήνιση του νέου τοπίου θα συμβάλλει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Στις διευκρινίσεις των επόμενων ημερών συμπεριλαμβάνεται και η γνωμοδότηση που αναμένει ο Πρωθυπουργός από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα χορήγησης της τρίτης δόσης. «Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πρόταση την οποία ήδη επεξεργάζεται, κατά πληροφορίες, η Επιτροπή, εξετάζοντας να επιτραπεί για άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Αντίτιμο υγείας

Επιμέρους διευκρινίσεις υπήρξαν και στο τελικό κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι καλούνται να προγραμματίσουν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, καταβάλλοντας – σε διαφορετική περίπτωση- διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Εξαίρεση, ωστόσο, θα αποτελέσει ο πρώτος μήνας εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή ο Ιανουάριος του 2022, για τον οποίο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, ο υπόχρεος πολίτης εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου 2022, το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αιτιολογεί τη θετική της ψήφο ως επιβεβαίωση της «σταθερής υποστήριξης στον εμβολιασμό, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων».

Εν τω μεταξύ, τη λογική που διατρέχει το δεύτερο μέτρο, αυτό του γενικού προληπτικού ελέγχου μέσω αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) περιέγραψε χθες από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «στην πραγματικότητα, μια εβδομάδα θα διατίθεται αυτό το τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε έναν αριθμό κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι «με τον αυτοπεριορισμό και την καραντίνα που αυτά τα άτομα θα έχουν, και Χριστούγεννα θα μπορέσουν να κάνουν, αφού η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από 10 με 15 ημέρες, και θα περιοριστεί η μετάδοση».

Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη πολίτη, έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών, ενώ η διανομή θα επαναληφθεί από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου 2022, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

«Τεράστιο πρόβλημα» η Θεσσαλονίκη

Παρότι η χώρα βαδίζει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σε πορεία «επιπεδοποίησης της πανδημίας», 1.030 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, με τον καθημερινό αριθμό των νέων μολύνσεων να παραμένει τετραψήφιος επί σειρά εβδομάδων.

Ακόμη δυσκολότερη καθιστά την εξίσωση της αποκλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος στην Κεντρική Μακεδονία ο τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων χθες και σε όλες τις όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης (στο Κιλκίς 30 κρούσματα, στην Ημαθία 94, στην Πέλλα 95, στην Πιερία 70, στις Σέρρες 170 και 60 στη Χαλκιδική), αυξάνοντας την πίεση προς τα μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του χθες στη Βουλή, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα από τη συμπρωτεύουσα με αυτή στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα κρούσματα αποκλιμακώνονται σταθερά. Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί στις νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης έχει υπερβεί το όριο των αντοχών του συστήματος, καθώς η πόλη εμφανίζει πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και υψηλή ζήτηση σε νοσηλείες.

Μάλιστα, όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε εκτάκτως στις αρχές της εβδομάδας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας από το Ιπποκράτειο ότι «βλέπετε τι γίνεται σ’ αυτό το Νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό». «Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» κατέληξε η κ. Γκάγκα.