Βολή προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί στην πραγματικότητα η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα (Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα), εκτιμούν πηγές που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο πολιτικών.
Και, πράγματι, το μόνο που αναδεικνύεται ουσιαστικά από τις αιτιάσεις Κασσελάκη για τον εν δημιουργία 5ο τραπεζικό πυλώνα είναι η εποχή της ΣΥΡΙΖΑ bank, επί κυβέρνησης Τσίπρα, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Εποχή κατά την οποία η τράπεζα ρήμαξε, κατέληξε με αρνητικά ίδια κεφάλαια και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, προφανώς, ότι 80 εκατομμύρια από τις ζημίες στην Τράπεζα Αττικής οφείλονται στα δάνεια Καλογρίτσα και στην τότε προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εξοπλίσει με δανεικά χρήματα του ελληνικού λαού και της Τράπεζας Αττικής το κόμμα του με ιδιωτικό κανάλι.
Οι αιτιάσεις Κασσελάκη για την Attica εντάσσονται, αναφέρουν οι γνωρίζοντες, στο πλαίσιο του ολικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο νέος πρόεδρος εναντίον του προκατόχου του και της σταδιακής «αποτσιπροποίησης» που ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ, με απολύσεις στελεχών, με κλείσιμο των κομματικών εντύπων και κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής που προϋπήρχε. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αιχμές του Στέφανου Κασσελάκη για «μαύρα χρήματα» και κακοδιαχείριση των οικονομικών επί Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, για πιθανές πληρωμές trolls τα προηγούμενα χρόνια, για «μαύρα» με τα οποία πληρώνονταν εργαζόμενοι στο κομματικό ραδιόφωνο. Όπως φαίνεται, στην παρούσα φάση, ο νέος πρόεδρος του κόμματος θέλει ουσιαστικά να ξεσκεπάσει τη σκοτεινή περίοδο της «ΣΥΡΙΖΑ bank», έργο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Πράγματι, η στενή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα Αττικής έχει παρελθόν. Όπως έγραφε το iefimerida από το 2019, όλοι θυμούνται τον αγώνα που είχε δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης για να μην περιέλθει στον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον διορισμό της διοίκησης η μοναδική μη συστημική τράπεζα. Επίσης τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για την ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, αλλά και τις επισημάνσεις του ότι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες»… Τι εννοούσε ακριβώς ο Γιάννης Δραγασάκης δεν το εξήγησε. Ίσως όμως η ερμηνεία να δόθηκε, τελικά, από τις αποκαλύψεις για τα δάνεια που πήρε από την Τράπεζα Αττικής ο «κόκκινος» επιχειρηματίας και επίδοξος καναλάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ο αγαπημένος εργολάβος του Χρήστου Σπίρτζη, Χρήστος Καλογρίτσας.
Σε πόρισμα ελέγχου προέκυψε ότι η χρηματοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία, αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο τον δανειολήπτη. Διαβάστε εδώ αναλυτικά πώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε πολιτικά στην υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ bank», ενώ ο αριστερός εργολάβος χρεοκόπησε οικονομικά.
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει την ίδια εποχή και το δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης, καθώς και τα γρονθοκοπήματα εντός της Τράπεζας Αττικής, όταν ο τότε διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επιτέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη -που ήταν επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδος- και χρειάστηκε η παρέμβαση των φρουρών και των γραμματέων για να αποσπάσουν τον δεύτερο από τα χέρια του πρώτου.