Με την πρωθυπουργική δέσμευση ότι για όσο χρόνο χρειαστεί θα υπάρχει η κρατική επιδότηση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναφορικά στο κόστος ενέργειας προσήλθε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η κα Σδούκου απαντώντας στα αιτήματα της Πρόεδρου της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέας Καναβιτσά και του Προέδρου της ΟΕΒΕΜ και Β. Σποράδων κ. Κωνσταντίνου Τσουράπα, επεσήμανε ότι το ενεργειακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται αυτή την ώρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάρουν θέση οι Βρυξέλλες, ακόμη και με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου, όπως στην περίπτωση της πανδημίας.
Σημείωσε δε ότι μόνο μέχρι αυτή την ώρα από τον εσωτερικό μηχανισμό έχουν δοθεί 8 δις γ’ αυτό τον σκοπό και θα συνεχιστεί η κρατική ενίσχυση με ή χωρίς την βοήθεια της ΕΕ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα είναι έτοιμα από αρχές του 2023 και αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών προς ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τους δικαιούχους να ξεπερνούν τους 250.000, αλλά και στη δυνατότητα που θα δοθεί στις επιχειρήσεις να μπορούν κάνουν ενεργειακές κοινότητες.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης παρέδωσε στην κα Σδούκου υπόμνημα προτάσεων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των τιμών ων προϊόντων, την καταπολέμηση των περιπτώσεων αισχροκέρδειας και την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «οι επιχειρηματίες βαδίζουμε μήνα-μήνα».
Πιο συγκεκριμένα στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: «Μόλις προ λίγων ημερών εκδόθηκε η Ετήσια Έκθεση 2022 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία της, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% ενώ το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.
Οι επιχειρήσεις, όπως είναι λογικό έχουν μεταφέρει το κόστος στις τιμές των προϊόντων τους, προκαλώντας αντιδράσεις από τους πελάτες τους και περιορίζοντας των όγκο των πωλήσεων τους.
Προκειμένου, να υπάρξει εκ νέου εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς, προτείνουμε τα παρακάτω
- Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.
- Προστασία των καταναλωτών Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με παροχή δυνατότητας για επιλογή τιμολογίου (σταθερό για 1-2 έτη, κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτηση από τη χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας. Δυνατότητα σύναψης ειδικής τιμής για τους καταναλωτές Μ.Τ.
- Μείωση φόρων στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες με εξαγωγική δραστηριότητα.
- Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για τις επιχειρήσεις.
- Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ στην σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων των επιχειρήσεων, να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων, να αρθεί το μέγιστο όριο ισχύος των 3 ΜW, να γίνει αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από ένα σταθμό αυτοπαραγωγής».
- Δημιουργία ενός τύπου αφορολόγητου αποθεματικού στις επιχειρήσεις, ειδικά για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων
- Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί με τις αυξημένες τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε διάστημα έξι μηνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- Βελτίωση ων υποδομών διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση. Κομβική είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνουν οι ενεργειακές κοινότητες.
- Άμεση χρηματοδότηση των Επιμελητηρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους. Είναι άδικο τα Επιμελητήρια να εξαιρούνται από το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».
- επιδότηση και νομοθετική διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας σε ταράτσες μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ώστε να εξασφαλισθεί τόσο η πράσινη μετάβαση όσο και η πτώση της τιμής του ρεύματος ανά καταναλωτή».
Στη σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος, ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελέτος, ο κ. Γιάννης Στεφάνου, ως εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων -Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Θανάσης Μόρας, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής ΝΔ κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, το μέλος ΔΕΕΠ και Γραμματέας Εκλογικής Επιτροπής κ. Αργύρης Μπισακός και ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ρήγα Φεραίου κ. Ιωάννης Μαυροκέφαλος.