Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 09:55
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση αλά Φουρθιώτη: Κατήγγειλαν ψευδείς εγκληματικές επιθέσεις για να αποκτήσουν αστυνομική φρουρά

ÅîÝôáóç ðñïóôáôåõüìåíïõ ìÜñôõñá áðü ôçí åéäéêÞ êïéíïâïõëåõôéêÞ åðéôñïðÞ ðñïêáôáñêôéêÞò åîÝôáóçò, óôçí ÃÁÄÁ, ôçí ÔåôÜñôç 19 Öåâñïõáñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)





Σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών καταδικάστηκαν, προ τριών ημερών, σε δεύτερο βαθμό δύο ιδιώτες που επικαλούνταν ψευδώς προ πενταετίας ότι ήταν θύματα εγκληματικών ενεργειών, ζητούσαν από την ΕΛ.ΑΣ ισχυρή φρουρά και προχωρούσαν σε δυσμενείς αναφορές σε βάρος αστυνομικών που θεωρούσαν «εχθρούς» στα σχέδια τους!

Πρόκειται για μία υπόθεση με εντυπωσιακές ομοιότητες με εκείνη του 35χρονου παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη που είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για σκηνοθετημένες ένοπλες επιθέσεις του προκειμένου να αποκτήσει πολυμελή αστυνομική φρουρά.

Οι ιδιώτες αυτοί -ένας άντρας και μία γυναίκα- που είχαν αποκτήσει επίσης την περίοδο 2014-2017 υψηλές προσβάσεις στην λεωφόρο Κατεχάκη, είχαν πολλούς αστυνομικούς φρουρούς και είχαν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. Κατήγγειλαν αρχικά απαγωγή σε βάρος της γυναίκας.

Η απαγωγή, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, φέρεται να είχε σημειωθεί στις 21 Μαρτίου 2014 από το Κολωνάκι, ενώ φέρεται ν’ αφέθηκε ελεύθερη 11 ημέρες αργότερα στο κέντρο της Αθήνας. Όμως, παρέχονταν θολές πληροφορίες για τον τρόπο αρπαγής, τον τόπο «ομηρίας» και τη διαδικασία απελευθέρωσης της, ενώ δεν υπήρχε κανείς αυτόπτης μάρτυρας.

Επιπλέον, κανείς δεν είχε ζητήσει λύτρα.

Το παιδί και οι οργανωτές της… απαγωγής

Οι δύο ιδιώτες σε κατάθεση τους συνέδεσαν την αρπαγή με ζήτημα επιμέλειας ενός ανήλικου παιδιού. Υποστηρίζοντας εκτός των άλλων ότι οργανωτές της απαγωγής ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ ένας υπουργός, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας (σ.σ. που σχετίζονταν με το θέμα του εν λόγω παιδιού) και στελέχη του Δήμου Αθηναίων!

Ακολούθως οι… προπομποί του Μ. Φουρθιώτη είχαν προχωρήσει και σε άλλες καταγγελίες για επιθέσεις σε βάρος του στο Κολωνάκι, στην βορειοανατολική Αττική αλλά και νεότερη προσπάθεια απαγωγής της στην Κορινθία. Βάσει αυτών των αναφορών τους ενισχυόταν η αστυνομική φρούρηση, ενώ είχαν αποκτήσει σταδιακά επαφές με τότε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα σημαντικά στοιχεία για αυτές τις διασυνδέσεις, τις πιέσεις στα στελέχη της Αστυνομίας περιέχονται στον φάκελο που σχημάτισε το περασμένο καλοκαίρι η ΕΥΠ για κρούσματα διαφθοράς στις αρχές ασφαλείας την περίοδο 2015-2016. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις 27 άτομα ανάμεσα στους οποίους κι ένας από τους προαναφερόμενους ιδιώτες.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, που οι δύο ιδιώτες είχαν σημαντική ισχύ στη Κατεχάκη, προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος γνωστού αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ (με πολύχρονη υπηρεσία στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κι άλλες) ότι δεν ερεύνησε ενδελεχώς την υπόθεση ομηρίας. Επιπλέον του απέδωσαν μάλιστα και …συμμετοχή στην υποτιθέμενη αρπαγή.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ωστόσο υπήρξε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ότι προφανώς δεν υπήρχε καμιά εμπλοκή του εν λόγω αστυνομικού στην «απαγωγή» . Επιπλέον αμφισβητείτο, για έξι λόγους, αν αυτή ήταν πραγματικό γεγονός. Ο δικαστικός λειτουργός εστίασε το ενδιαφέρον του στις ασαφείς αναφορές της …ομήρου αλλά και σε μια καταγεγραμμένη συνομιλία που είχε η εν λόγω γυναίκα με μία γνωστή της όπου αναδεικνυόταν ότι «το διάστημα της εξαφάνισής της είχε κρυφτεί εσκεμμένα και δεν είχε απαχθεί».

Επιπλέον από έρευνα της Εισαγγελίας Κορίνθου είχαν ανακύψει σαφείς ενδείξεις ότι και το περιστατικό της δεύτερης απαγωγής ήταν αμφισβητούμενο έως…ανύπαρκτο. Ετσι λοιπόν, ύστερα από τις δικαστικές ενέργειες του στελέχους της ΕΛ.ΑΣ επιβλήθηκε η προαναφερόμενη ποινή των 21 μηνών φυλάκισης και στους δύο ιδιώτες.