Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 09:35
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Φουρθιώτη: Οι αστυνομικοί, τα τεθωρακισμένα και οι αναταράξεις στην κυβέρνηση






Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλεί η υπόθεση με τον Μένιο Φουρθιώτη, μετά τις αποκαλύψεις τόσο για την αστυνομική δύναμη που του είχε διατεθεί όσο και για το επεισόδιο στο υπουργείο Εργασίας όπου φέρεται να απειλούσε τον τότε υπουργό Γιάννη Βρουτσή, ο οποίος στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου απώλεσε το χαρτοφυλάκιό του.

Όλα ξεκίνησαν, όταν στις 23 Μαρτίου ο αντιδήμαρχος της Ραφήνας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο facebook υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου με τη διαταγή προς συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα διαφόρων δήμων να φρουρούν σε 24ωρη βάση τον εν λόγω παρουσιαστή που αναφέρεται ως δημοσιογράφος. Ο Μένιος Φουρθιώτης διέθετε ούτε λίγο ούτε πολύ 14 αστυνομικούς (κατά τη διάρκεια της 24ωρης βάρδιας) και ένα υπηρεσιακό όχημα ανά βάρδια, διότι – όπως υποστήριζε ο ίδιος – αποτελούσε στόχο επιθέσεων, μετά κυρίως από την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του στην Εκάλη.

Στο μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία είχε σπεύσει να διαψεύσει ότι στον νυν εκδότη της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» είχε διατεθεί πληθώρα αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως από το Α.Τ. Ραφήνας. «Σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», έγραφαν οι 17 λέξεις του Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες, πάντως, διαψεύστηκαν πριν αλέκτωρ λαλήσει… τρεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έσπευσε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι κατόπιν δικής του εντολής οι αστυνομικοί που φύλασσαν τον Μένιο Φουρθιώτη αποσύρθηκαν ενώ λέγεται ότι εν τέλει το ζήτημα απασχόλησε και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ζητήθηκε πλήρως ενημέρωση όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και συνολικά για την φύλαξη VIP προσώπων.

«Δεν θα δεχθούμε καμία κατάχρηση σε αυτό το θέμα, σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούν αστυνομική προστασία», έλεγε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, την στιγμή που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν την κυβέρνηση για απαντήσεις. Τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή όσο και η Κουμουνδούρου με σειρά ανακοινώσεων άφηναν να εννοηθεί ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είτε διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση είτε από κάπου κρατάει συγκεκριμένα κυβερνητικά πρόσωπα.

Ο ίδιος, πάντως, απαντούσε με μηνύσεις μέσω του δικηγόρου του χαρακτηρίζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα συκοφαντικά, λέγοντας ότι μέσω αυτών διατυπώνονται ύβρεις προς το πρόσωπό του. «Είναι προφανές ότι έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος του εντολέως μας με σκοπό να τον αποδομήσουν και να καταφέρουν την απόλυτη απαξίωση του προσώπου του», επισήμαινε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, υποστηρίζοντας ότι το αλεξίσφαιρο όχημα που είχε στην κατοχή του δεν ήταν της ΕΛ.ΑΣ. αλλά είχε εκμισθωθεί με πόρους της εταιρείας του. Την ίδια ώρα, δε, που είχε ξεσπάσει σάλος ένα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην πολύκροτη υπόθεση: Αστυνομικοί συνέλαβαν τον φωτορεπόρτερ του Documento Μάριο Ραφαήλ Μπίκο, o οποίος τράβηξε φωτογραφία, η οποία αποδεικνύει ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είναι υπό ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με το θωρακισμένο υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

«Χτυπούσε πόρτες και απειλούσε»

Πριν ακόμη κοπάσει ο σάλος με την αστυνομική φρουρά του πρώην μάνατζερ μια δεύτερη υπόθεση, με πρωταγωνιστή πάλι τον ίδιο, ήρθε να ταράξει την κυβέρνηση. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Φουρθιώτης κατά τη διάρκεια θητείας Βρούτσης επιχείρησε να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα – όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Γ. Βρούτσης – να ετοιμάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

«Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας. Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης.

Οι αποκαλύψεις, όμως, του πρώην Υπουργού δεν έμειναν εκεί. Σε δηλώσεις του στο Documento σημείωσε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μ. Φουρθιώτη «μπούκαρε» στο Υπουργείο Εργασίας χτυπώντας πόρτες και φωνάζοντας επειδή δεν πήρε τα χρήματα που ουσιαστικά ζητούσε! «Είμαι έξω φρενών με αυτόν τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουμε. Μιλάμε για παρακμή», φέρεται να υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφο της εφημερίδας του Κ. Βαξεβάνη.

Στο ζήτημα παρενέβη, λίγο αργότερα, και ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εκ νέου απαντήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση μέσα στο υπουργικό γραφείο του», σημείωσαν από την Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Η απάντηση, δε, της κυβερνητική εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη ήταν ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εν λόγω δημοσιογράφο. «Ο κύριος Βρούτσης με χθεσινή του ανάρτησή του έχει ξεκαθαρίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να ξεκαθαριστούν υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του Προγράμματος Συνεργασίας. Το Μαξίμου και η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο κύριο», τόνισε χθες η κυρία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Νέες «απειλές»

Το σίριαλ με τον Μένιο Φουρθιώτη είχε και… συνέχεια. Σε μια επιστολή που υπογράφει η Νανά Παλαιτσάκη ως εκδότρια της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» ισχυριζόταν ότι κατόπιν «εντολών» συγκεκριμένων παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ. φιλουξενούνταν τόσο στην συγκεκριμένη εφημερίδα όσο και στο δελτίο ειδήσεων του «Ε», «ρεπορτάζ» φιλικά προς την Αστυνομία. Υποστηρίζει συγκεκριμένα η κυρία Παλαιτσάκη: « Μέσω της φιλόξενης εκπομπής, «Αποδείξεις Live», με παρουσιαστές τον Μένιο Φουρθιώτη και την Νανά Παλαιτσάκη δεν παρουσιάζατε εσείς προσωπικά, ως Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, σε σταθερή βάση όλο το προηγούμενο διάστημα το έργο της Υπηρεσίας σας; Από εσάς προσωπικά δεν ενημερώνονταν οι τηλεθεατές του Epsilon επί μήνες κάθε Σαββατοκύριακο για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας; Εσείς δεν είστε αυτός που αποδεχόσαστε με χαρά την πρόσκλησή μας σε εβδομαδιαία βάση;

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε, Για την περίπτωση, κατά την οποία δεν θυμάστε, στο φύλλο της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» φιλοξενήσαμε ύστερα από παρότρυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΝΘΕΤΟ τετρασέλιδο «Οδηγό του Πολίτη» με συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για μια πιο ασφαλή καθημερινότητα με αποκλειστικά δικά μας έξοδα καθώς επιπλέον του ένθετου κάθε φύλλο είχε αφιερώματα στην ΕΛ.ΑΣ στον Αρχηγό και στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου (ενδεικτικά τον Αρχηγό , τον Υφυπουργό Οικονόμου και τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη

Επιπλέον για την εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE μας υποδεικνύατε να παρουσιάζουμε όλα τα αυτά που μας ζητούσατε κατόπιν πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας ΕΝΤΟΛΗΣ όπως δηλώνατε προκειμένου να παρουσιάζουμε αφιερώματα στην Ελλάς στους Υπουργούς στους ένστολους με διάρκεια βίντεο άνω των 10 λεπτών το κάθε ένα όλα αυτά αποδεικνύονται μέσω την εκπομπών που έχουν ήδη προβληθεί και δημοσιοποιηθεί μέσω της Εφημερίδας. Μάλιστα μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου».

 

 

 

Πηγή: ethnos.gr