Την ενοχή των 8 Κρητικών για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και την αθώωση του ενός, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας στην υπόθεση του άτυχου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για κάποιες πράξεις, ενώ για κάποιες άλλες τη μετατροπή της ποινής σε απλή σωματική βλάβη και την παύση τους οριστικά, λόγω έλλειψης εγκλήσεως. Για άλλες κατηγορίες ο εισαγγελέας προτείνει την αθώωσή τους.
Κατά την αγόρευση του έκανε λόγο για κλειστή ομάδα με παραβατική συμπεριφορά γενικότερα.
Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο αφορά στα καψώνια που έπαιρναν τη μορφή βασανιστηρίων και στα πειράγματα που είχαν μετατραπεί σε άγριο bullying και είχαν κάνει αφόρητη τη ζωή του Βαγγέλη, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε πλέον ούτε να βγει από την πόρτα του δωματίου του ή να κάνει ντους με την ηρεμία του. Κι όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Την εξαφάνισή του γνωστοποίησε η μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του προκειμένου να εντοπίσει τα ίχνη του. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.
Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του άτυχου νεαρού, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 40 μέρες.
Τελικά, στις 15 Μαρτίου του 2015, εντοπίστηκε το πτώμα του Γιακούμακη, 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Τον Βαγγέλη αναγνώρισε ο θείος του. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.
Οι έρευνες για τον θάνατό του συνεχίστηκαν, καθώς έρχονταν συνεχώς στο φως αποκαλύψεις για τον εκφοβισμό που δεχόταν. Μεταξύ των νέων στοιχείων ήταν και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου στη παρέα που ενοχλούσε τον Γιακουμάκη.
Μετά τον εντοπισμό της σορού του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις νέων περιστατικών βίας εναντίον του Γιακουμάκη διαδέχονταν η μία την άλλη, με αποκορύφωμα την δημοσίευση βίντεο, στις 4 Ιουλίου του 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε σωματική βία.