Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025 05:47
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Παράνομη και μονομερής η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από Ρωσία






Ανακοίνωση για την αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή», καταλήγει.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε στις 09:30, αμέσως μετά τον πρωινό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, για μια συζήτηση «χωρίς ατζέντα», προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως γίνεται άλλωστε από χθες το βράδυ και σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου συνεδρίασαν τα αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας.

Μέλη του ΚΥΣΕΑ, με τα οποία επικοινώνησε χθες το protothema.gr συνιστούσαν ψυχραιμία και υπομονή, μιας και όλοι οι παίκτες επανατοποθετούνται σε αυτή τη φάση στη σκακιέρα, αποφεύγοντας να προβούν σε μαξιμαλιστικές εκτιμήσεις υπό το βάρος της διεθνούς αναταραχής. Με δεδομένες τις εξελίξεις, πάντως, τρεις αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης σήμερα το πρωί: οι διεθνείς εξελίξεις και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και, βεβαίως, και οι ενεργειακές εξελίξεις. Εξ ου και στη συνήθη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ προσετέθη εκτάκτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Συναγερμός για την ενεργειακή ασφάλεια

Το μείζον, συνεπώς, είναι τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μια τέτοια προπαρασκευαστική σύσκεψη είχε γίνει προ ημερών στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών οργανισμών της χώρας. Αρμόδια πηγή που θα μετάσχει στο ΚΥΣΕΑ έλεγε στο protothema.gr αργά χθες το βράδυ ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας στη χώρα μας». Και δεύτερη κεντρική κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο προσκήνιο το «κακό» σενάριο για τη χώρα μας. Βεβαίως, ανάλογα και με τις εξελίξεις, υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές επιλογές, αν και η χώρα μας έχει την «ασφάλεια» ότι δεν τροφοδοτείται μέσω Ουκρανίας, αλλά μέσω Τουρκίας, από τη Ρωσία. Το μίγμα των εναλλακτικών περιλαμβάνει:

-Πλήρη ενεργοποίηση του σταθμού της Ρεβυθούσας, προκειμένου να υπάρξει back-up με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Προς τούτο, υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει επιπρόσθετος ανεφοδιασμός με αμερικανικά πλοία, ενώ η ΔΕΠΑ είναι σε επικοινωνία με την αλγερινή Sonatrach,

-Ετοιμότητα μετατροπής 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με diesel, αν και αυτή η λύση δεν έχει μακροπρόθεσμη αντοχή,

-Την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

Ένα αντικειμενικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, βεβαίως, ανεξαρτήτως της επάρκειας προμηθειών, είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να κάνει ράλι. Αυτή είναι μια παράμετρος που «τρομάζει» το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της ήδη μεγάλη δυσαρέσκειας των πολιτών από τις επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος, ενώ διόλου τυχαία χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συνέδεσε στο Open την ευχέρεια του κράτους να κάνει έκτακτες παρεμβάσεις για την ακρίβεια με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε εγρήγορση για τους Έλληνες

Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Βεβαίως, οι Έλληνες πολίτες είναι σχεδόν 2.000 και ήδη κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πέρα από το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μέρες οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Άλλωστε, αυτό που παρασκηνιακά λέγεται, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να μετακινηθεί, μιας και δεν είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι στη Ρωσία. Αν, βεβαίως, οι εξελίξεις είναι εντελώς διαφορετικές τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.

Διεθνείς διεργασίες

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και η «μεγάλη εικόνα» με τις διεθνείς εξελίξεις. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί για το Μέγαρο Μαξίμου είναι, εάν η κίνηση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι η ύστατη ή μια ενδιάμεση κίνηση κλιμάκωσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν αρκετές φωνές που εκτιμούν ότι κινούμαστε σε μια λογική «κριμαιοποίησης» του Ντονμπάς, χωρίς να υπάρξει δηλαδή εν τελεί εκτεταμένη σύγκρουση. Όλες οι διεργασίες, όμως, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη Δύση σε αναβρασμό και την ΕΕ να ετοιμάζει την απάντησή της στο επίπεδο των κυρώσεων. Μένει, βεβαίως, να φανεί πόσο ευρείες θα είναι αυτές και πόσο θα «αγγίζουν» τη Ρωσία, αλλά και τι θα σημαίνουν για τη χώρα μας.