Ζ. Μακρή: Με πολιτική απόφαση από το 2016 λειτουργούσαν τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου
“Από το 2016 υπήρχε πολιτική απόφαση, να μην κλείσουν τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, επιδεικνύοντας οι τότε υπεύθυνοι, μια επιείκεια προβληματική και παράνομη – κατά τη γνώμη μου”.
Αυτό τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών, στο Βόλο, αναλύοντας τις εξελίξεις γύρω από τα Εκπαιδευτήρια, που λειτουργούν στην πόλη της Λάρισας, για τα οποία έχει ληφθεί απόφαση να κλείσουν.
Η ίδια καταφέρθηκε εναντίον της στάσης της ιδιοκτησίας των Εκπαιδευτηρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “ένας άνθρωπος που είναι αμελής επί έξι χρόνια για να προσκομίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά λειτουργίας του σχολείου του, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι επιμελής στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του”.
Για το θέμα της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, εν μέσω σχολικής χρονιάς, η υφυπουργός δήλωσε πως η απόφαση για ανάκληση της άδειας έχει υπογραφεί από τον Ιούλιο, ενώ χαρακτήρισε την αγωνία των γονιών δικαιολογημένη, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η αγωνία για την ασφάλεια των παιδιών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από την πρόσκαιρη αναστάτωση που δημιουργεί η μετάβαση σε άλλο σχολείο.
Ως προς το θέμα αυτό μάλιστα, η κ. Μακρή επισήμανε πως από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας έχει ήδη γίνει η κατανομή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων σε άλλα σχολεία, βάσει των κριτηρίων χωροθέτησης που ισχύουν γενικότερα
Αναφερόμενη στην αγωνία και των εκπαιδευτικών, δήλωσε πως την καταλαβαίνει, εκφράζοντας την απορία ωστόσο, “γιατί κανείς δεν σκέφτεται ποιος είναι ο πραγματικός φταίχτης; Δεν είναι το υπουργείο, είναι ο ιδιοκτήτης”
“Αν φέρει τα έγγραφα που χρειάζεται, το σχολείο θα ανοίξει του χρόνου κι εγώ δεσμεύομαι να πάω και στον Αγιασμό” τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως δεν την διακατέχει καμία εμμονή με την υπόθεση των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου.
Η ίδια σχολίασε και όσα λέγονται περί εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων – μεταξύ των οποίων και της Μητρόπολης Λαρίσης – με την στάση της, λέγοντας πως αυτό θα έκανε, αν και αυτή, έκανε “τα στραβά μάτια” στην παράτυπη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων, δηλώνοντας με έμφαση ότι στη μοναδική επικοινωνία που είχε η Μητρόπολη μαζί της, ήταν για να της ζητήσει να αφήσει το σχολείο ανοιχτό.
Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αίτηση από την Λάρισα για να γίνουν νέα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ούτε καν για αύξηση της δυναμικότητας των υφισταμένων μονάδων
“Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα αναφερθώ στο θέμα αυτό, όσο κι αν προκληθώ. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω, για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, αλλά δεν θα μιλήσω ξανά” είπε η κ. Μακρή, σημειώνοντας ότι και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, το ένα εκ των οποίων (Το εκπαιδευτήριο “Κοσμάς Αιτωλός”) συμμορφώθηκε και σήμερα λειτουργεί.
“Περισσότεροι από τους μισθούς μαθητές υπεράριθμοι”
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό και Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, η κ. Μακρή, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του my school, στο Δημοτικό φοιτούν 471 μαθητές και στο Λύκειο 257, σύνολο δηλαδή, 728 μαθητές.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, 88 απασχολεί το σχολείο, στο σύνολό του (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) εκ των οποίων, οι 49 είναι στο Δημοτικό και στο Λύκειο.
“Το σχολείο λειτουργεί με άδεια του 2013. Σύμφωνα με την άδεια, θα έπρεπε να φοιτούν 300 μαθητές στο Δημοτικό, άρα έχουμε 171 υπεράριθμους. Στο Λύκειο θα έπρεπε να φοιτούν 75 μαθητές, αλλά φοιτούν 182 υπεράριθμοι. Το σύνολο των υπεράριθμων μαθητών είναι 353, δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που φοιτούν, είναι υπεράριθμοι” τόνισε η υφυπουργός, ενώ ως προς το θέμα των αιθουσών σημείωσε πως η άδεια που έλαβαν το Δημοτικό και Λύκειο, το 2013, με απλή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τότε ισχύοντα, περιλάμβανε 12 αίθουσες δημοτικού και 3 Λυκείου. Σήμερα, το δημοτικό έχει 22 και το Λύκειο 11 αίθουσες.
Το ιστορικό
Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά, στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας πως οι άδειες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων παρατάθηκαν μέχρι 30/6/2016, με υποχρέωση να καταθέσουν δικαιολογητικά μέχρι 31/7/2016
Αρμόδιος φορέας να γνωμοδοτήσει στα θέματα αυτά – όπως είπε – είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και κανείς άλλος φορέας.
Υπάρχει δε, ρητή αναφορά στο νόμο που λέει, ότι “όταν υπάρχει εκπρόθεσμο αίτημα τροποποίησης για ελλείψεις ή και μεταβολές , συνέπεια είναι η αυτόματη ανάκληση της άδειας”.
Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν τρεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΕΟΠΠΕΠ, στις
17.1.2017, στις 20.9.2019 (οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτηρίων προσκόμιζαν τον φάκελο εκπρόθεσμα), ενώ πριν την τρίτη αρνητική γνωμοδότηση, στις 12.7.2022 (για παρόμοιους λόγους), ζητήθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ συμπληρωματικά στοιχεία και αποφασίστηκε να γίνει και επιτόπιος έλεγχος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εντέλει
στις 12.1.2022 και διαπιστώθηκαν πολλές ελλείψεις.
Σύμφωνα με την κ. Μακρή, αντί να υποβάλουν στατική μελέτη που τους ζητήθηκε (την οποία υπογράφει μηχανικός), η ιδιοκτησία των Εκπαιδευτηρίων υπέβαλε δελτίο δομικής τρωτότητας, το οποίο είναι αρκετό για κατοικίες, όχι όμως για εκπαιδευτήρια.
Επιπλέον, είχε ζητηθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας, δίνοντας μια σχετική προθεσμία, την αίτηση για την οποία (και όχι το πιστοποιητικό) την έκανε μετά την πάροδο τουλάχιστον 17 ημερών
“Απαγορεύεται εκ του νόμου να εξετάσει ο ΕΟΠΠΕΠ εκπρόθεσμα δικαιολογητικά. Παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, εξέτασε τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά που κατέθεσαν τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου γιατί του έδωσε σχετική εντολή το Δικαστήριο”, δήλωσε η κ. Μακρή, τονίζοντας ότι βάσει όλων αυτών οδηγήθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, στην υποχρεωτική, κατά τη συνείδησή της και κατά το νόμο, ανάκληση της άδειας των Εκπαιδευτηρίων.