Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025 00:16
ΒόλοςΤοπικά

Ζέττα Μακρή: Ισχυρό κοινωνικό εργαλείο οι μικροχρηματοδοτήσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας






Για το νέο ισχυρό εργαλείο στον τομέα της ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αυτό των μικροχρηματοδοτήσεων, το οποίο αποτελεί μία εκ των επτά ολιστικών, ολοκληρωμένων, συνεκτικών και, προπαντός, δυναμικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών, τοποθετήθηκε, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Πλαίσιο  χορήγησης  μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα κι άλλες διατάξεις».

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η συγκεκριμένη στοχευμένη πολιτική συνδυάζει πολλές πρόνοιες, όπως είναι η τόνωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, η ανάσχεση ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και η συνεισφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι, κυρίως, μία πρωτοβουλία, η οποία αναπτύσσει ένα κατ’ εξοχήν «κοινωνικό εργαλείο» δίνοντας τη δυνατότητα παροχής μικροπιστώσεων ή, αλλιώς, ενός κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα που θέλουν να συστήσουν πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα που, ήδη, ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που επιθυμούν να εκπαιδευτούν, ώστε να ενταχθούν ομαλά στην εργασία  και σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι καινοτόμο και ρηξικέλευθο αφού δίνονται χρηματοδοτήσεις που, όμως δεν είναι τραπεζικές και, συνεπώς δεν απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις. Επιπρόσθετα, το πλαίσιο ρύθμισης των μικροχρηματοδοτήσεων βάζει στην άκρη τις παραδοσιακές ιδεολογικές διαφορές και βασίζει την εφαρμοσιμότητά του στο γεγονός ότι υφίσταται επείγουσα ανάγκη για την παροχή  άμεσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η βουλευτής, αφού επαίνεσε την εξαιρετικά επαρκή επεξεργασία του νομοσχεδίου από το οικονομικό επιτελείο, απευθυνόμενη προς  τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον κάλεσε να εξετάσει, περαιτέρω και ευρύτερα, τη διάταξη της τροπολογίας του άρθρου 1, που κατέθεσε ο ίδιος, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, το ευεργέτημα της μη καταχώρησης σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς αξιογράφων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής κατά την περίοδο από 01-06-2020 έως 15-07-2020. Ειδικότερα, η κ. Μακρή έγινε αποδέκτης κάποιων παρατηρήσεων από ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι επιθυμούν την αναστολή 75 ημερών εμφάνισης προστασίας για τα αξιόγραφα των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου και όχι το σφράγισμα και την αναφορά τους μετά από 75 ημέρες στον Τειρεσία προκειμένου να μη μεταφερθεί το πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής στην ευρύτερη αγορά.

Η κ. Μακρή, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αυταπόδεικτη απόδειξη των γρήγορων αντανακλαστικών αυτής της Κυβέρνησης για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, για την ενίσχυση των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας ενός μεγάλου τμήματος ενεργού πληθυσμού αξιοποιώντας με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα την κρατική αρωγή.