Aπό το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Νέες πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις προέκυψαν για το θέμα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας. Μετά την ορθή και άμεση παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη σχετικά με την ενίσχυση του ελληνικού ελαιολάδου και κατ’ επέκταση των παραγωγών ολόκληρης της χώρας από ευρωπαϊκούς πόρους, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και σε συνέχεια της, από 19 Μαΐου, συνάντησής της, με τον καθηγητή και πρόεδρο της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων και την εκτίμηση των ζημιών της ελαιοπαραγωγής του Ν. Μαγνησίας λόγω της κλιματικής αλλαγής κ. Χρήστο Αυγουλά, ενημερώθηκε από τον ίδιο, πως έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του σχετικού φακέλου που θα κατατεθεί στην Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγούλας, ανέφερε χαρακτηριστικά στην κ. Μακρή πως από τα ευρήματα και τα επιστημονικά πορίσματα που έχουν συλλεχθεί, τεκμηριώνεται πλήρως και επαρκώς η σύνδεση της προκληθείσας ζημίας στην ελαιοπαραγωγή του Ν. Μαγνησίας με τις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στο νομό από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Η δε συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε κατά τον ίδιο ακριβώς επιστημονικό τρόπο, που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Κρήτης όπου και εκεί στοιχειοθετείται αντίστοιχη μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο φάκελος, θα κατατεθεί, κατόπιν συνεννόησης του κ. Βορίδη με τον κ. Αυγουλά το στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ , το αργότερο την ερχομένη Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά τη σύνταξη της επιβαλλόμενης οικονομικής μελέτης, θα υποβληθεί ο φάκελος, ολοκληρωμένος, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί.
Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη την αγωνία των ελαιοπαραγωγών όλο αυτό το διάστημα παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις της συγκεκριμένης υπόθεσης και προώθησε σθεναρά το δίκαιο αίτημα του τοπικού αγροτικού κόσμου, βέβαιη για την ευτυχή κατάληξη των προσπαθειών της, βεβαιότητα η οποία τελικώς επαληθεύτηκε προς όφελος των τοπικών αγροτικών κοινωνιών του νομού. Πλέον, η Μαγνησία μαζί με την Κρήτη είναι οι δύο περιοχές πανελλαδικά, των οποίων η ελαιοπαραγωγή επλήγη αποδεδειγμένα από το φαινόμενο τις κλιματικής αλλαγής και θα διεκδικήσουν με βάσιμες πιθανότητες την αποζημίωση των παραγωγών τους από κοινοτικούς πόρους ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη φορά μετά από προσπάθειες πολλών ετών, που επιτυγχάνεται η συγκρότηση και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου επιστημονικά φακέλου.
Η βουλευτής αφού ευχαρίστησε τον κ. Αυγουλά για την συνεχή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς στο νομό, δήλωσε απολύτως ικανοποιημένη για την ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου και φιλόδοξου εγχειρήματος το οποίο ξεκίνησε μετά από προσωπική της παρέμβαση και ερώτηση προς τον κ. Βορίδη ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο και υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεφάλαιο ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής.