Τροπολογία με ουσιαστικές και επιβεβλημένες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έφερε, στην Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Ειδικότερα, στην με αριθμό 560-38 τροπολογία, που κατατέθηκε την Δευτέρα,16-11-2020, φέρει τις υπογραφές έξι υπουργών και αποτελεί, ήδη, νόμο του κράτους, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, για ένα χρόνο, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και την διασπορά του κορωνοϊού. Για τους ίδιους λόγους, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στις δημόσιες δομές υγείας ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, με καταβολή αποζημίωσης.
Επιπλέον, εφόσον υπάρχει, ακόμη, κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο δυναμικό του ΕΣΥ συνταξιούχων γιατρών, των αναγκαίων ειδικοτήτων, με ανάθεση καθηκόντων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανάλογη αποζημίωση. Με την επιβαλλόμενη ευαισθησία, προβλέπεται πλήρης υγειονομική, κάλυψη των ανασφαλίστων αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με αναδρομική ,μάλιστα, ισχύ, από την 1-9-2020.
Τέλος, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις δημόσιες συμβάσεις κάλυψης έκτακτων αναγκών εξοπλισμού νοσηλείας και παροχής υπηρεσιών, ώστε, με ταχύτητα και διαφάνεια, να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των δημόσιων θεραπευτηρίων.
«Με υπευθυνότητα και στιβαρότητα, η ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες, αντιμετωπίζει επείγοντα θέματα, ρυθμίζει και παρεμβαίνει όπου απαιτείται, αντιλαμβανόμενη, πλήρως, την δύσκολη και ευαίσθητη υγειονομική συγκυρία» δήλωσε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένη ότι οι θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, εφόσον παρίσταται ανάγκη.