Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 08:31
ΜαγνησίαΤοπικά

Ζέττα Μακρή: «Συνεργασία ΑΣ Ζαγοράς και Παν. Αθηνών για περαιτέρω οικονομική αξιοποίηση της μηλοπαραγωγής»






Νέες προοπτικές για τους μηλοπαραγωγούς διερευνήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε και συμμετείχε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου και τον Καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τομέα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη. Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς, οι γεωπόνοι κ.κ. Γιάννης Αλπάκης και Γιώργος Χατζόπουλος καθώς και ο κ. Παν. Σταθόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ενημέρωση για δυνητική συνεργασία μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και της spin-off εταιρείας (τεχνοβλαστός) του ΕΚΠΑ, με την επωνυμία  Pharmagnose Α.Ε., για την  διερεύνηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αγροτικών υποπροϊόντων της μηλιάς, όπως είναι τα φύλλα και η ουσία χλωριτίνη, που περιέχουν τα μήλα, ως πηγή βιοδραστικών εκχυλισμάτων και καθαρών μορίων, που θα έχουν όχι μόνο φαρμακευτικό ενδιαφέρον και  θα οδηγήσουν στην δημιουργία ασφαλών, φιλικών προς το περιβάλλον, καινοτόμων προϊόντων, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και περαιτέρω οικονομικές προοπτικές για τον ΑΣ Ζαγοράς.

Αρχικά, ο κ. Σκαλτσούνης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΑΣ Ζαγοράς για τον τεχνοβλαστό του ΕΚΠΑ, ο οποίος ιδρύθηκε από μια ομάδα καθηγητών και νέων ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ανακάλυψη και αξιοποίηση νέων φυσικών συστατικών με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύσταση, ο σχεδιασμός και οι υποδομές της εταιρίας χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα αλλά και για την δημιουργία – υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης. Ο κύκλος εργασιών του τεχνοβλαστού περιλαμβάνει την παροχή ερευνητικών υπηρεσιών και την παραγωγή φυτικών εκχυλισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται  η  εμπορική αξιοποίηση της γνώσης που έχει παραχθεί από τις επιστημονικές και ερευνητικές ομάδες του εργαστηρίου του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και η μεταφορά της σε βιομηχανική κλίμακα. Στην συνέχεια ο κ. Σκαλτσούνης ανέφερε ότι ο τεχνοβλαστός έχει κατά καιρούς ασχοληθεί, επιτυχώς, με υποπροϊόντα της ελιάς και πολλών εσπεριδοειδών με φαρμακευτικό, διατροφικό και κοσμητολογικό ενδιαφέρον και η ερευνητική του ομάδα θα ήθελε να διερευνήσει και τα υποπροϊόντα της μηλιάς σε στενή συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς στο πλαίσιο ερευνητικής πρότασης, που θα υποβληθεί στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στις αρχές του επόμενου έτους και θα έχει ως υπόβαθρο την κυκλική οικονομία. Οι εκπρόσωποι του ΑΣ Ζαγοράς αφού άκουσαν με ζωηρό ενδιαφέρον την παρουσίαση του καθηγητή, προχώρησαν σε ερωτήσεις προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι προϋποθέσεις της ερευνητικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησαν ότι μία τέτοια διερεύνηση ανοίγει νέες προοπτικές στη μηλοπαραγωγή και στην διάθεση του προϊόντος πλην της διατροφής καθώς και περαιτέρω οικονομική αξιοποίησή του. 

Ο κ. Σκαλτσούνης, επίσης, προσκάλεσε την Υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή σε ξενάγηση τόσο στο εργαστήριο του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τομέα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι εξαιρετικά σύγχρονο και έχει λάβει πάρα πολλές επιστημονικές βραβεύσεις από το εξωτερικό, όσο και στις εγκαταστάσεις του τεχνοβλαστού στα Οινόφυτα, επίσκεψη που η Υφυπουργός δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει πάρα πολύ σύντομα.

Η κ. Μακρή, στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα αυτής αφού με την επικείμενη συνεργασία του ΑΣ Ζαγοράς και του ΕΚΠΑ – εφόσον ευοδώσει – ανοίγονται νέοι δρόμοι για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και την διάθεση του μήλου σε άλλες αγορές με εξαιρετικό φαρμακευτικό και κοσμητολογικό ενδιαφέρον.