Από το Δήμο Βόλου σε απάντηση ανακοίνωσης της ΔΑΣ ΟΤΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ (ΚΚΕ και ΠΑΜΕ) σχετικά με την αναφορά μας στην υπονομευτική για την ίδια την ΔΕΥΑΜΒ συμπεριφορά εργαζομένων σε αυτή, δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε τί ακριβώς θέλει να πει. Οι ακροβατισμοί και τα κενά λογικής είναι τόσο εμφανή που παραπέμπουν στη λαϊκή ρήση «άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα»!
Ως εκ τούτου απαντούμε «από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα» και στέλνουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας.
Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ
“Η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των πρώην και της νυν Δημοτικής Αρχής για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΜΒ. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι «θύμα» των ληστρικών απαιτήσεων των εργολαβικών εταιρειών και της ιδιωτικοποίησης τομέων της λειτουργίας. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που χαρίζει αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους με συμβάσεις, που οι όροι τους καθορίζονται από ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στην προώθηση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ και τα λαϊκά στρώματα του Βόλου πληρώνουν ακριβά αυτήν την πολιτική. Οι πρώτοι με περικοπές στους μισθούς τους, ενώ τα εργατικά -λαϊκά νοικοκυριά με υπέρογκα τέλη και φορολογία για αγαθά, όπως το νερό, που θα έπρεπε να απολαμβάνουν φθηνά και με απόλυτη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του.
Η βρώμικη επίθεση και οι ύβρεις απέναντι στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ αποδεικνύει την εχθρική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων, στα σωματεία τους και στις οργανωμένες διεκδικήσεις τους. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν οι καθαρίστριες που ακόμη περιμένουν να γίνουν πλήρους απασχόλησης, οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Δημοτικής Αρχής, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων όταν ζητούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί για δικαιώματα των εργαζομένων που καταπατιόνταν από την εργοδοσία.
Η επίθεση στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ έρχεται να προστεθεί στην επιχείρηση τρομοκρατίας και εκβιασμού των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου. Να χτυπήσει το δικαίωμά τους να διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να τους αναγκάσει να κλείσουν το στόμα ενόψει της εφαρμογής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην τοπική Διοίκηση, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ: την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την επέκταση των ΣΔΙΤ, την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, την αξιολόγηση και τις απολύσεις, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της εντατικοποίησης της εργασίας. Όλα αυτά που άρχισαν με τον «Καλλικράτη» και που επεκτείνονται με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα τον «Κλεισθένη 1».
Η Δημοτική Αρχή Βόλου χτυπά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο. Η επίθεση στους εργαζόμενους και ο συμψηφισμός των δίκαιων αιτημάτων με τα χρέη του Δήμου στους εργολάβους προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Γίνεται μάλιστα τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αμφίβολοι χειρισμοί σχετικά με τα εκατομμύρια € που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ από τη ΔΕΥΑΜΒ, τη στιγμή που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να εκχωρήσει 18 εκ. € από τα ανταποδοτικά τέλη σε ιδιώτες για τον ηλεκτροφωτισμό, ιδιωτικοποιώντας την υπηρεσία και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την ιδιωτικοποίηση κι άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ενέργεια που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής Βόλου ότι αν η ΔΕΥΑΜΒ γίνει Διεύθυνση του Δήμου, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί!
Καμιά εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή Βόλου. Αντίσταση και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που μετατρέπει τους Δήμους σε επιχειρήσεις, κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα, που ανοίγει το δρόμο για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Διεκδικούμε:
- Όχι στο παλιό και το νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην τοπική–περιφερειακή διοίκηση
- Κάλυψη όλων των αυξημένων αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό.
- Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και παρατασιούχων εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Να καταργηθεί κάθε τοπική και έμμεση φορολογία.
- Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης”.