Συνεχίζεται το «ράβε-ξήλωνε» των Πανελλαδικών Εξετάσεων με εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς τον Φεβρουάριο πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές, ενώ οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν το νέο «τοπίο».
Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία τετραετία μόνο οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων έχουν δει δύο αλλαγές.
Την ίδια ώρα στην υπολοποίηση του προγράμματος της «θεματικής εβδομάδας» παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί επιμένει ο κ. Γαβρόγλου τονίζοντας στη Βουλή ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας είπε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει μάθει απ’ έξω. Τυραννιούνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πώς σιγά-σιγά θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από το χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».
Για να τονίσει στη συνέχεια: «Κανένας γονέας δεν μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από την θεματική εβδομάδα. Το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας το είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία. Θα γίνει στα γυμνάσια και είναι υποχωρητικότατο να γίνει. Η μια εβδομάδα δίνει τεράστια ευελιξία στον σύλλογο καθηγητών. Όμως, κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του. Εχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους. Να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με στρατόπεδα που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή για να προσθέσει: «Η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού -όχι μόνο ναρκωτικών αλλά ίντερνετ και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνά τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά στο νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας όπως έχει αποκαλύψει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, βασικός μοχλός είναι η αναβάθμιση των δύο τάξεων του Λυκείου, ενώ παίρνοντας το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο, θα μπαίνει ο μαθητής στο Πανεπιστήμιο.
Το σύστημα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαβρόγλου, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσει τους μαθητές, καθώς θα ισχύσει για όσους θα πάνε την ερχόμενη χρονιά στην Α’ Λυκείου, δηλαδή το νέο σύστημα των Πανελλαδικών θα ισχύσει σε τρία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στη φετινή Γ’ Λυκείου κάποιες από τις αλλαγές που θα δουν οι μαθητές είναι οι εξής:
Πρώτα οι ενδοσχολικές: Για πρώτη χρονιά η διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου θα γίνει πριν τις Πανελλαδικές. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγκειται στη θεωρία περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους πρώτα να λαμβάνουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2013 και βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να «κερδίσουν» οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος.
Πανελλαδικές τον Ιούνιο: Μετάθεση των επαναληπτικών ενδοσχολικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου τον Ιούνιο αντί του Σεπτέμβρη. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι βάσει εκπαιδευτικής εμπειρίας οι μαθητές δεν έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι στις εξετάσεις μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Τρεις περίοδοι εξετάσεων: Φέτος για πρώτη χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές τόσο της Γ’ Γυμνασίου, όσο και της Γ’ Λυκείου να λάβουν το απολυτήριό τους σε τρεις εξεταστικές περιόδους (σ.σ. με δύο επαναληπτικές). Ειδικότερα, για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, οι εξεταστικές περίοδοι μοιράζονται σε Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβρη για να λάβουν το απολυτήριό τους.
Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψηφίους να διατηρήσουν τον βαθμό τους από τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στη κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.
Για πρώτη χρονιά θεσμοθετείται η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σε Πανεπιστήμια με ποσοστό 1%. Μέχρι πρότινος, οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α. «Έργο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Έως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.