Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 15:49
Τοπικά

Ανάπλαση και μουσείο γλυπτών στο παλιό Κοιμητήριο – Από τα πιο σημαντικά έργα στη Νέα Ιωνία, με ίδιους πόρους του Δήμου






Αλλάζει μορφή ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Νέας Ιωνίας και αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της γύρω περιοχής, με το έργο ανάπλασης του παλιού Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών, η μελέτη του οποίου εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Στεφόπουλος, η οικονομοτεχνική μελέτη δεν έχει εκπονηθεί ακόμη από την υπηρεσία, αλλά ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα γίνει με ίδιους πόρους του δήμου, ενώ τόνισε την βούληση και την αποφασιστικότητας της Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου να δώσει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα δεκαετιών, που εκκρεμούσε, απαντώντας έτσι στην γνωστή πια πολιτική μεμψιμοιρία και κακομοιριά των συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι σε μουσείο γλυπτικών μετατρέπεται το Κοιμητήριο των Ταξιαρχών σύμφωνα με μελέτη των υπηρεσιών του δήμου. Τα γλυπτά που υπάρχουν στο χώρο, όπως αυτά του Γιαννούλη Χαλεπά θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν αποτελώντας μια ξεχωριστή πολιτιστική διαδρομή στο κέντρο της πόλης. Το σχέδιο αξιοποίησης παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Πολυμενίδη τον οποίο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στεφόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά, όπως και υπαλλήλους της υπηρεσίας, αλλά και φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Π.Θ. που συνέβαλλαν στην εκπόνηση της μελέτης. Η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ξεχωριστή θέση στο ανοιχτό μουσείο θα έχει η ιππήλατη άμαξα-νεκροφόρα του 19ου αιώνα που έχει έρθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου και θα αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στον μουσειακό χώρο του κοιμητηρίου «Ταξιαρχών».

Στον Βόλο, σύμφωνα με πηγές τεκμηρίωσης (Πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών), έχει καταγραφεί η χρήση νεκροφόρων-αμαξών από 5/6/1886 (με τη μορφή έγκρισης πίστωσης 2.500 δραχμών για την αγορά νεκροφόρας για τη μεταφορά των νεκρών στο νεκροταφείο της πόλης από τον δήμαρχο Καρτάλη Γεώργιο) μέχρι και 7/8/1953 (με την ανάθεση σε εργολάβο κηδειών της μεταφοράς με νεκροφόρα των απόρων νεκρών στο νεκροταφείο, από τον Δήμαρχο Κονταράτο Ιωάννη. Στις 27 Ιανουαρίου του 1994 σε οικόπεδο της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου και Γλάδστωνος, στο ύψος των δρόμων Χείρωνος και Αχιλλέως, βρέθηκε εγκαταλειμμένη η νεκροφόρα άμαξα από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κοιμητήριο «Ταξιαρχών» που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εντάχθηκε στις Πολιτιστικές Διαδρομές των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Cemetery Route), μέσω της εγγραφής της διεύθυνσης κοιμητηρίων του δήμου στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).

Συντάχθηκε μελέτη ανάπλασης που προβλέπει εκτός των συντηρήσεων και δημιουργηθούν νέα σημεία στάσης και ενδιαφέροντος, κήπους, πλατείες και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και να συμπληρωθεί το δίκτυο διαδρομών. Στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών υπάρχουν περίπου 1.000 οικογενειακοί τάφοι και 100 γλυπτά. Σήμερα, μπαίνοντας κανείς στο κοιμητήριο Ταξιαρχών, είναι σαν να περιηγείται σε ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής, που διαμορφώθηκε από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Επιπλέον θα επανεκδοθεί με επιμέλεια της κ. Γιασιράνη, φιλολόγου, ένα τρίτομο έργο που αφορά πολλά μνημεία της πόλης του Βόλου και με ειδική αναφορά στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στεφόπουλος.