Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 04:48
Τοπικά

Αναμονή στο ΕΚΑΒ Βόλου των ασθενοφόρων από ΕΣΠΑ






Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι γηρασμένος και τα οχήματα έχουν διανοίσει κατά μέσο όρο 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα ενώ πολλά μένουν ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Στη Μαγνησία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησία κ. Χατζησταματίου μόνο ένα αυτοκίνητο είναι για απόσυρση, ενώ ανάσα θα αποτελούσε η ενίσχυση του στόλου με τα τέσσερα καινούργια ασθενοφόρα, που προμηθεύτηκαν πέρυσι  Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΥΝ, οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, όπου κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα. Στη Θεσσαλία 17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα, τα έξη από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη τη Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα, θα έπρεπε με βάση τον πληθυσμό και την έκταση να είναι τα τριπλάσια.

Στη Μαγνησία επιχειρούν καθημερινά εννέα ασθενοφόρα και ένα είναι για απόσυρση. “Και τα εννέα όμως έχουν πολλά χιλιόμετρα και καθημερινά είναι στα συνεργεία, ενώ πολλές φορές αναγκαστήκαμε να πάρουμε ασθενοφόρο από το συνεργείο για να καλύψουμε μία διακομιδή” εξηγεί ο κ. Χατζησταματίου.

Εξηγεί ότι ζήτησαν να περάσουν στη δύναμη του ΕΚΑΒ τα τέσσερα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν τα Κ.Υ. της Μαγνησία από το ΕΣΠΑ, δηλαδή αυτά της Ζαγοράς, Αργαλαστής, Σκοπέλου και Σκιάθου. “Το αίτημα έγινε αποδεκτό και λογικά αυτά από Ζαγορά και Αργαλαστή έπρεπε από 1ης Σεπτεμβρίου 2016 να έχουν έλθει ήδη στο Βόλο, αλλά ακόμη τα περιμένουμε. Τα Κ.Υ. έχουν και τα πιο παλιά ασθενοφόρα να κινηθούν και κάνουν μικρές διαδρομές. Απλά δεσμευθήκαμε να τους παραχωρήσουμε ένα δικό μας καλοσυντηρημένο, αν δεν είχαν δεύτερο. Τι είναι καλύτερο; Να κάνεις διακομιδή από Βόλο για Θεσσαλονίκη ή Αθήνα με ένα καινούργιο ασθενοφόρο ή να κινείς ένα καινούργιο ασθενοφόρο μέσα στη Ζαγορά ή στο Πήλιο προς Βόλο;” εξήγησε ο κ. Χατζησταματίου. Επιπλέον τόνισε ότι αν δεν ενισχυθεί ο στόλος με αυτά τα ασθενοφόρα, είναι άγνωστο πότε θα είναι σε θέση το ΕΚΑΒ να προμηθευτεί καινούργια μέσω ενός άλλου προγράμματος ΕΣΠΑ.

Έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά συμβάντα λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων ασθενοφόρων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο Κ.Υ. Σκιάθου, που όπως αναφέρει «Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).
Τι θα γίνει την επόμενη φορά;;; αναρωτήθηκε ο Ιατρός του Κ.Υ. Σκιάθου που θα συμβεί ένα πιο επείγον περιστατικό;
Τι έχουν να πουν για αυτά Διοίκηση του ΕΚΑΒ και Υπουργοί της Υγείας;».
Επίσης αναφέρεται και στο Κ.Υ. Βελεστίνου που όπως τονίζει «Δεν διαθέτει Ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Τελευταίος μήνας.
Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Βελεστίνου να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό από τη πόλη στο Κ.Υ. Δεν διέθετε Ασθενοφόρο στην εν λόγω βάρδια λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας κλήθηκε Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο Ασθενής τελικά 58 ετών πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έπαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης;».
Τέλος αναφέρεται και σε περίπτωση στο Κ.Υ. Αλμυρού. «Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Απογευματινή ώρα σε ελαιοτριβείο έγινε εργατικό ατύχημα. Αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή από τις αναθυμιάσεις. Προσπάθησε να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης και έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή λιπόθυμος από τις αναθυμιάσεις. Έτρεξαν σε βοήθεια οι δύο γιοί του ιδιοκτήτη και λιποθύμησαν και οι δύο από τις αναθυμιάσεις. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε Ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. ΜΑΤΑΙΑ!!! Δεν είχε Ασθενοφόρο σε κίνηση λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου την απογευματινή βάρδια. Ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας και κλήθηκε ο συνάδελφος της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης. Έζησαν μόνο οι δύο γιοί. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί όλοι ή όχι κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης;».