Με την ταχύτητα και την ευελιξία που την χαρακτηρίζει στο ν’ αλλάζει επικοινωνιακή πορεία σε ασφαλή για την ίδια νερά όταν πέφτει σε τρικυμίες,η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά χθες να αφήσει πίσω της πίσω της τον σκόπελο του «μακεδονικού» και τις αντάρες των μεγάλων συλλαλητηρίων:
Επικαιροποίησε μια σκανδαλώδη υπόθεση, την Novartis, που ερευνάται επί μήνες, και την έφερε στο προσκήνιο. Αποσκοπούσα, προφανώς, στο ν’ αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το Σκοπιανό, που δείχνει να βαλτώνει και για να βάλει στο εδώλιο, ως απολογούμενη, την αντιπολίτευση- και κυρίως την ΝΔ.
Αυτό που βάζει σε περίεργες σκέψεις και ανησυχίες, είναι το γεγονός ότι γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση ευρισκόμενη υπό πίεση αντέδρασε κινούμενη στο όριο της θεσμικής νομιμότητα.
Η υπόθεση Novartis
Για την δραστηριότητα της πολυεθνικής εταιρίας φαρμάκων Novartis στην Ελλάδα, διεξάγεται από πολλών μηνών δικαστική έρευνα (στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών) για να διαπιστωθεί αν η εταιρία είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς,προκειμένου να τύχει προνομιακής μεταχείρισης και να εξασφαλίσει υψηλές τιμές κοστολόγησης των προϊόντων της. Υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, που οδήγησαν στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στη χώρα μας, την έρευνα την ανέλαβαν οι εισαγγελείς διαφθοράς. Και από καιρό, είχαν διαρρεύσει στην δημοσιότητα ονόματα πολιτικών που αναφέρονται στον σχετικό φάκελλο ως εκ της ιδιότητάς τους ενδεχομένως να είχαν κάποια ανάμειξη. Χθες από κυβερνητικές διαρροές δημοσιοποιήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον φάκελλο. Πρόκειται για τους:Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη
Χθες, η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης, επισκέφθηκαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και κατά της πληροφορίες που υπήρχαν σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να ενημερώσουν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι κατά την έρευνα «έπεσαν» σε ονόματα πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε τέτοιες περιπτώσεις διακόπτεται πάραυτα κάθε περαιτέρω ενέργεια, και η προϊσταμένη εισαγγελική αρχή στέλνει «αμελλητί», την σχετική δικογραφία στην Βουλή, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας.
Κατά… περίεργο τρόπο, λίγο πριν εμφανισθούν στον Άρειο Πάγο οι εισαγγελείς διαφθοράς, έφθασε εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος , κάτι που εξέπληξε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί και θέλησαν να πληροφορηθούν αν η επίσκεψη αυτή συνδέεται με την συνάντηση των εισαγγελέων διαφθοράς (για την υπόθεση Novartis…) με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και η απάντηση που έλαβαν, ήταν ότι ο κ. Τζανακόπουλος, βρέθηκε εκεί για εντελώς άλλο θέμα.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στον Άρειο Πάγο για… να ενημερωθεί για την υπόθεση! Και ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αμέσως μετά την σύσκεψη αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «με εντολή του πρωθυπουργού» ο φάκελλος της έρευνας θα διαβιβασθεί στην Βουλή για τα περαιτέρω, και μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «η Βουλή θα διερευνήσει ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως του ελληνικού κράτους…». Η ΝΔ, αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τον εξωθεσμικό ρόλο που έπαιξε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αφ’ ενός εμφανίσθηκε να γνωρίζει το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνα και αφ’ ετέρου την παραπομπή του φακέλλου στην Βουλή (που συνταγματικά οφείλει “αμελλητί” χωρίς καμιά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας να κάνει η εισαγγελική αρχή…) την… απέδωσε σε “προσωπική εντολή” του πρωθυπουργού!
Η αντίδραση της ΝΔ
Η ΝΔ, αντέδρασε άμεσα για τον εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να πετύχει επικοινωνιακά οφέλη και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.
Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.
Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.
Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη.
Έχουν παραγραφεί
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην έρευνα, οι όποιες πιθανές ευθύνες ( η έρευνα αφορά τα αδικήματα της απιστίας και δωροδοκίας) τους έχουν… παραγραφεί, αφού για να συσταθεί από την Βουλή εξεταστική επιτροπή, δεν θα πρέπει να έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, και η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά το διάστημα 2006-20015.
Πάντως, συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (ήδη έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis) για τα αδικήματα της δωροδοκίας και απιστίας, ενώ αναμένεται η έρευνα να επεκταθεί και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή) τόσο για πολιτικά όσο και μη πολιτικά πρόσωπα.