Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 06:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιωματούχος ΕΕ: Ξεχάστε τη Σύνοδο Κορυφής, αν είναι, πάμε στο επόμενο Eurogroup






Τυχόν ναυάγιο στο αυριανό Eurogroup θα σημάνει νέα καθυστέρηση περίπου ενός μήνα. “Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου” δήλωνε χαρακτηριστικά (στο capital.gr) Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Απεγνωσμένους ελιγμούς και αγωνιώδεις εκκλήσεις ώστε να προκύψει από το αυριανό Eurogroup μία απόφαση που να δίνει αφενός μία ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά και την επικοινωνιακή δυνατότητα στην κυβέρνηση να την παρουσιάσει ως “επιτυχία” καταβάλλει τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στην αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει να μην ικανοποιεί κανένα αίτημα της ελληνικής πλευράς γύρω από το χρέος και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Στο παίγνιο -με δηλώσεις, αντιδηλώσεις, απειλές και προειδοποιήσεις- που διεξάγεται πριν την μεγάλη μάχη της Πέμπτης στο Eurogroup παρενέβη και η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιρκ Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο  «αναμένουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο» ενώ ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ο κ. Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί, σε αυτή την τελευταία στροφή των συζητήσεων και πριν καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του Eurogroup αύριο, αφενός στην εξασφάλιση ενός “αναπτυξιακού πακέτου”, αφετέρου στην παροχή μίας διαβεβαίωσης από μέρους των δανειστών ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ξεκινήσει όχι στα μέσα του 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον Μάιο του 2016, αλλά περί τα τέλη του 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο στόχος είναι προφανής: Μετά την αποτυχία σε τούτη τη φάση να εξειδικευτούν τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, λόγω της σθεναρής αντίδρασης της κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν ήθελε τέτοια συζήτηση πριν τις γερμανικές κάλπες (λογικό), τουλάχιστον να μην μείνει σε εκκρεμότητα το θέμα για έναν ολόκληρο χρόνο ακόμα! Η παράταση και άρα το σύρσιμο του θέματος τόσο πολύ (ουσιαστικά η συζήτηση προβλέπεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2018, μόλις λήξει το τρέχον τρίτο μνημόνιο) θεωρείται από την ελληνική επιβλαβής για την οικονομία και πάντως καταστροφική για τον πολιτικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στα χέρια του το φθινόπωρο του 2018, ώστε να κάνει όποιες πολιτικές κινήσεις κρίνει (ακόμα και εκλογές) και όχι να μπει και πάλι εκείνη την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο σε ατέρμονες συζητήσεις για το χρέος, που πιθανόν να επιφέρουν την λήψη νέων μέτρων, την ώρα που θα ήθελε ίσως να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές για να προλάβει την εφαρμογή των μειώσεων σε συντάξεις (και ίσως του αφορολόγητου) που ψήφισε πριν μερικές εβδομάδες η Βουλή! Ιδανικό θα ήταν για την Αθήνα να απαλειφθεί και η φράση από το κείμενο της όποιας απόφασης “εάν θεωρηθεί αναγκαία”, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Οι δανειστές επιμένουν να μην διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον χρειαστεί, κάτι που θα κριθεί με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν!

Παράλληλα με αυτό το στόχο η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, ώστε να παρουσιάσει ως επιτυχία της διαπραγμάτευσης, οποιαδήποτε φραστική βελτίωση υπάρξει στο αυριανό Eurogroup, επί της αρχικής πρότασης Σόιμπλε, που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

Η Αθήνα αναμένει ότι θα υπάρξει σαφής φραστική βελτίωση στο νέο κείμενο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ότι θα παρέχονται δηλαδή υποσχέσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων ότι παράσχουν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ελλάδα για την επίτευξη των υψηλότερων αναπτυξιακών ρυθμών, που λέει ο κ. Σόιμπλε, έναντι των χαμηλότερων που προβλέπει το ΔΝΤ. Οι διαβεβαιώσεις αυτές θα υπάρξουν όχι κυρίως για να ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά, όσο για να πειστεί το ΔΝΤ, που αναζητά φύλλο συκής και πάτημα, για να συνεχίσει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα – χωρίς νέο δάνειο προς το παρόν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η προσπάθεια ερμηνείας των δηλώσεων που έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος το μεσημέρι της Τετάρτης στο ΑΠΕ, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου”! Ο ίδιος αξιωματούχος επανέφερε τη χθεσινή απειλή του πρωθυπουργού ότι “αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ”καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται ως επικοινωνιακός ελιγμός ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί αύριο, μετά από την υιοθέτηση μίας ακόμη κακής συμφωνίας με τους δανειστές, ότι πέτυχε βελτιώσεις και γι’ αυτό αποδέχθηκε τον συμβιβασμό!

Από την πλευρά των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει σε ρήξη, ούτε εκτιμούν ότι πράγματι η Αθήνα προσβλέπει σε κάποια “πολιτική λύση” στη σύνοδο κορυφής. Για τη συμφωνία και άρα την καταβολή της δόσης, που είναι αναγκαία για την πληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση καίγεται, λένε, παρά η άλλη πλευρά.

 

 

Πηγή: protothema.gr