Πάνω από 1.500 κοντέινερ με λαθραία ρούχα, παπούτσια και εσώρουχα υπολογίζεται ότι διακίνησε μόνο στη διάρκεια του 2017 το κύκλωμα που έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ.
Ωστόσο, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι, τόσο διευρύνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων και είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα στοιχεία για τη διετία 2014-2016 ανεβάζουν τον αριθμό των παράνομων εισαγωγών σε τουλάχιστον 5.000 κοντέινερ!
Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια των εορτών, όταν «ράμπο» του ΣΔΟΕ, κάνοντας ελέγχους ρουτίνας, παρατήρησαν το εξής περίεργο: κοντέινερ που έρχονταν από Κίνα και είχαν προορισμό την Ιταλία, αντί απλώς να φορτωθούν σε νταλίκες, άδειαζαν και μεταφορτώνονταν σε άλλα κοντέινερ, πρακτική που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.
Το «ντου» που ακολούθησε στα 49 κοντέινερ έβγαλε λαβράκι. Πλαστά τραπεζικά έγγραφα, σφραγίδες υπό σύσταση εταιρειών, ηλεκτρονικά αρχεία για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων και έπεται έλεγχος σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε άλλα πλοκάμια του κυκλώματος.
Το κόλπο γνωστό και «πατάει» πάνω στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Τα εμπορεύματα έρχονται από την Κίνα, καταβάλλονται μόνοι οι προβλεπόμενοι δασμοί, ενώ η πληρωμή για τον αναλογούντα ΦΠΑ αναστέλλεται καθώς τα εμπορεύματα βάσει παραστατικών θα εξαχθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιταλία εν προκειμένω.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των εμπορευμάτων τελικά διοχετευόταν στην ελληνική αγορά -κυρίως σε παζάρια και λαϊκές αγορές- όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία), φυσικά χωρίς το παραμικρό φορολογικό στοιχείο. Μόνο από τα 49 κοντέινερ που κατασχέθηκαν, υπολογίζεται ότι ο ΦΠΑ που έχασε το Δημόσιο ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.
Τα πρώτα ευρήματα έχουν οδηγήσει σε 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ, αλλά και σε 17 ιταλικές, που φέρονται ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Ήδη έχουν γίνει 6 συλλήψεις -μεταξύ των οποίων 2 εκτελωνιστές- ενώ υπάρχουν 9 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης των διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού, της παράβασης των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.
Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Θωμαδάκης, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα διοικητικής συνδρομής προς τις ιταλικές φορολογικές Αρχές, ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Interpol για τους Κινέζους που εμπλέκονται, καθώς και από τη Europol για τους Ιταλούς και τους Γάλλους που εμφανίζονται στην αλυσίδα της απάτης.
Είναι ενδεικτικό, με βάση στοιχεία από το ΓΕΜΗ, ότι σε επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν 2 ιταλικές ταυτότητες, στις οποίες παρουσιάζεται η φωτογραφία του ίδιου ακριβώς προσώπου. Ανατρέχοντας στα προηγούμενα έτη -οι έρευνες συνεχίζονται- επιχειρήσεις με ελληνικά ΑΦΜ εισήγαγαν με το ίδιο ακριβώς κόλπο πάνω από 5.000 κοντέινερ, με εκτιμώμενη απώλεια ΦΠΑ πάνω από 30 εκατ. ευρώ!
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, το Σώμα βρίσκεται, επίσης, μπροστά σε ένα ακόμα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Επιχειρήσεις με χρέη κάνουν διακοπή εργασιών και εν συνεχεία με πρόσωπα-βιτρίνες ξαναστήνουν νέες επιχειρήσεις στον ίδιο χώρο -κυρίως με τη μορφή μονοπρόσωπης ΙΚΕ- και ενώ εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. εκδίδουν αποδείξεις), δεν αποδίδουν ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ούτε ΦΠΑ. Σε μια και μόνο περίπτωση τέτοιας επιχείρησης δεν είχε αποδοθεί ΦΠΑ 285.000 ευρώ και οι ελεγκτές κατάσχεσαν επιτόπου 70.000 ευρώ.
Η επιχείρηση του ΣΔΟΕ