Απεβίωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης σε ηλικία 85 ετών. Ο Γεράσιμος Αρσένης τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της ιδιωτικής κλινικής «Μητέρα». Εμφάνισε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Υγεία» όπου και κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Ήταν παντρεμένος με την νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αμαλία.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη.
Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964-1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.
Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.
Σύζυγος της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων.
Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γεράσιμος Αρσένης είχε παρουσιάσει το βιβλίο του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά». Αναφερόμενος, τότε, στη «γενιά των καταλήψεων», της περιόδου 1998-1999, ενθυμούμενος φυσικά τη δική του θητεία στο υπουργείο Παιδείας, είχε πει: «Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε, αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούριου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο».
«Αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς» έλεγε τότε.
Τα τελευταία χρόνια απείχε από την ενεργό πολιτική, ωστόσο μιλούσε σε εκδηλώσεις, καταφερόταν ενάντια των κυβερνητικών πρακτικών και φρόντιζε ανελλιπώς να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία…