Ελάχιστοι ήταν οι έμποροι που παρακολούθησαν χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησία την ενημέρωση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» που θα υλοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το δήμο Βόλου. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του Ε.Σ.Β. και καλεί τα μέλη και τους εμπόρους της περιοχής που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα να συμμετέχουν μαζικά στη δεύτερη ενημερωτική συνάντηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 6:30 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.
«Η 1η ενημερωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν αποκαρδιωτική για όσους εμπόρους επιθυμούν να αναπτυχθεί η περιοχή αυτή, που χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται εμπορικά. Οι συνάδελφοι έμποροι πρέπει να αναλογιστούν τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης της περιοχής τους συμμετέχοντας σ αυτό το σύγχρονο επιχειρησιακό πρόγραμμα, που στοχεύει στην ενίσχυση, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και τον εξωραϊσμό της περιοχής.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ευελπιστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις να δείξουν το μέγιστο ενδιαφέρον δηλώνοντας την παρουσία τους στην αυριανή συνάντηση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής υλοποίησης του προγράμματος στην εμπορική περιοχή από τις οδούς Π.Μελά – Ξενοφώντος και Δημητριάδος – Γ.Καρτάλη (Γαλλίας) . Σε περίπτωση έλλειψης ενδιαφέροντος των συναδέλφων το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί, χάνοντας η πόλη μας και κυρίως η εμπορική αγορά ίσως τη σημαντικότερη πρόσκληση αναβάθμισης λειτουργικότητας και αισθητικής, οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών αλλά και προώθησης πολιτισμικής, πολιτιστικής και τουριστικής εμβέλειας της αγοράς μέσω της ανακατασκευής μιας εμπορικής περιοχής στην πόλη μας.
Η αίτηση χρηματοδότησης αποτελείται από δικαιούχο τον Δήμο Βόλου και συνδικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιλέξιμος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης του δικαιούχου ΟΤΑ ‘A βαθμού θα έχει μέγιστο όριο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και επιλέξιμος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης του συνδικαιούχου (Εμπορικός Σύλλογος) ανέρχεται κατά μέγιστο στις 400.000 ευρώ. Ο συνολικός δηλαδή προϋπολογισμός για κάθε πρόταση θα ανέρχεται 1,9 εκατομμύρια ευρώ.
Κάθε πρόταση χρηματοδότησης θα περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης μίας κατά μέγιστο εμπορικής περιοχής παρέμβασης εντός της ίδιας δημοτικής ενότητας.
Η περιοχή παρέμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 μέτρα υφιστάμενο ή κατασκευασμένο πεζόδρομο ή οδό ήπιας κυκλοφορίας ή συνδυασμό και των δύο.
Επίσης η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτιστικούς ή και φυσικούς πόρους με συμμετοχή κατ ελάχιστο του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης ή συμμετοχή 50 τέτοιων επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δικαιούχου και συνδικαιούχου και ο δικαιούχος ΟΤΑ θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία 1) αναβάθμιση δημόσιου χώρου και τουλάχιστον σε μία εκ των κατηγοριών: 2) προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων έξυπνης πόλης και 3) προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας
Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:
Δαπάνες εκσυγχρονισμού Υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων, βελτίωσης προσβασιμότητας.
Επιλέξιμες θα είναι και οι ενέργειες ωρίμανσης.
Για πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στο τηλέφωνο (2421025479) ή να επισκεφθούν τον εξής ιστοσελίδα : http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=515