Μεγάλη σύμπραξη μεταξύ Δήμου Βόλου, Σχολών Χορού, παραγωγικών – κοινωνικών- συλλογικών φορέων και τοπικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία καρναβαλικού θεσμού της πόλης.
Με διττό στόχο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου η προετοιμασία και διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων για το 2016. Ο διττός στόχος αφορούσε στην ανάδειξη του Δήμου Βόλου και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού προορισμού της γιορτής της Αποκριάς και παράλληλα στην συμμετοχικότητα και την συλλογική προσπάθεια με συμμετοχή ευρύτατου φάσματος φορέων και δημοτών στην προετοιμασία και την επίτευξη του στόχου.
Η ανάδειξη του Βόλου ως τουριστικού προορισμού κι η είσοδος της πόλης στα πανελλήνιας εμβέλειας μέσα επετεύχθη στο σύνολό της, καθώς η διαφημιστική καμπάνια πραγματοποιήθηκε με έμφαση στον έντυπο, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και ηλεκτρονικό τύπο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Με μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα, έως σήμερα, τον γαστρονομικό πλούτο της Καθαράς Δευτέρας, στα «θελκτικά» στοιχεία του συγκεκριμένου τριημέρου προστέθηκαν κι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις Παρασκευής – Σαββάτου και Κυριακής με κορυφαία την καρναβαλική παρέλαση η οποία φιλοδοξούσε να προσφέρει πλούσιο θέαμα και ψυχαγωγία στις χιλιάδες του κοινού που θα κατέκλυζε την παραλία του Βόλου για να την παρακολουθήσει.
Ως προς τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των δημοτών, επίσης επετεύχθη ο στόχος, καθώς από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2016 πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, σχολών χορού και εκπροσώπων των σχολείων της πόλης, προκειμένου η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων να αποτελέσει υπόθεση όλων των δημοτών, με το σκεπτικό της συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη της δημιουργίας καρναβαλικού θεσμού με την αποδοχή πρώτ’ απ’ όλα του τοπικού πληθυσμού. Η πλειοψηφία των φορέων ανταποκρίθηκε, συμμετείχε στην προσπάθεια, με αποτέλεσμα στη διοργάνωση να συμμετάσχουν ενεργά 3 επαγγελματικοί φορείς (Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Σύλλογος Καφετεριών και Εστίασης), 7 Σχολές Χορού ( Alternative, Break a Move, Dance Academy, Dance Studio, Chorus Line, Libre Dance, Magic Steps), 3 Δημοτικά Σχολεία (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου), 3 Πολιτιστικοί Σύλλογοι (Αγίου Γεωργίου, Νέας Αγχιάλου, Γκρούπο Τζογιόζο), 1 Θεατρική Ομάδα (Δραπαίκτες), 1 Αθλητικός Σύλλογος («Δελφίνια»), 1 φροντιστήριο ξένων γλωσσών (Σαρσώνη) και 605 δημότες καρναβαλιστές οι οποίοι είχαν προμηθευθεί στολές από το Δήμο Βόλου και παράλληλα είχαν «κλείσει» τη θέση τους στα διάφορα section της παρέλασης. Τα θέματα των 10 αρμάτων της παρέλασης συν-διαμορφώθηκαν με τους εκπροσώπους και τα μέλη των φορέων και κινήθηκαν σε τρεις άξονες : στην καρναβαλική διάσταση της γιορτής της Αποκριάς, στην ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας και στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού του παρελθόντος αλλά και του σύγχρονου.
Η παρέλαση θα κινούνταν επί των οδών Δημητριάδος και Αργοναυτών και είχε σχεδιαστεί για να πραγματοποιηθεί ακόμη και με συνθήκες βροχής, η ποσότητα όμως του νερού που έπεσε κατά την ώρα διεξαγωγής της παρέλασης, απέτρεψε την υλοποίησή της προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και κυρίως των εκατοντάδων παιδιών που θα συμμετείχαν.
Οι εκδηλώσεις στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου επίσης ματαιώθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών τη Δευτέρα 14 Μαρτίου – Καθαρή Δευτέρα, καθώς η βροχή δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι 2.000 μερίδες φαγητού που είχε σχεδιαστεί να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της γιορτής, διανεμήθηκαν έως το απόγευμα της Τρίτης 15/3/2016 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, την Κουζίνα Αλληλεγγύης και τη δομή σίτισης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 11 και του Σαββάτου 12/3/2016 στον πεζόδρομο Ερμού – Κουμουνδούρου καθώς και ο παιδικός αποκριάτικος χορός στο κέντρο Αδαμόπουλου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή κοινού και ενθαρρυντικές κριτικές. Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάστηκαν τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα και μουσικοί, ενώ τοπικές εταιρείες ανέλαβαν την ηχητική και φωτιστική κάλυψη. Σχετικά με την ηχητική κάλυψη του συνόλου των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επίσης συλλογική προσπάθεια καθώς οι σχετικές επιχειρήσεις συνεργάστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και λειτούργησαν από κοινού σε συνεννόηση με το Δήμο Βόλου για τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.
Ο σχεδιασμός των καρναβαλικών εκδηλώσεων και δράσεων αποφασίστηκε αφού επιβεβαιώθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου το πλεόνασμα χρήσης του 2015 σχετικά με τα έξοδα εκδηλώσεων, το οποίο ξεπέρασε τις 30.000 ευρώ και το οποίο μεταφέρθηκε στη νέα χρήση του 2016. Με βάση το ποσό αυτό και τα ποσά που δαπανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τις εκδηλώσεις κυρίως της Καθαράς Δευτέρας σε Βόλο και περιφερειακές ενότητες, συντάχθηκε οικονομικός προϋπολογισμός ρεαλιστικός και σύμφωνος με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που πρέπει να διεξαχθούν κατά το υπόλοιπο του έτους από το Δήμο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ. Κατεβλήθη δε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια αξιοπρεπή μεν διοργάνωση, αλλά και το κατά το δυνατό ελάχιστο κόστος.
Οι δαπάνες της καρναβαλικής παρέλασης, αφορούσαν κυρίως στην κατασκευή των ειδικών πλατφορμών – εξεδρών για τα άρματα, οι οποίες κατασκευάστηκαν και ανήκουν στο Δήμο Βόλο όχι μόνο για καρναβαλικές αλλά και άλλες εκδηλώσεις, οι 400 και πλέον αποκριάτικες στολές θα αποθηκευθούν και θα αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία του καρναβαλικού βεστιαρίου του Δήμου Βόλου ενώ τα λοιπά έξοδα της εκδήλωσης μειώθηκαν κατά το ήμισυ με τη ματαίωσή της. Από τον εξοπλισμό – στολισμό των αρμάτων επίσης θα διατηρηθούν υλικά που θα επαναχρησιμοποιηθούν για το επόμενο έτος.
Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν εντός του οικονομικού πλαισίου προηγουμένων ετών και τα είδη που δεν καταναλώθηκαν, προσφέρθηκαν σε αρμόδιους για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες φορείς.
Πέραν της μέριμνας για την πλήρη αξιοποίηση των υλικών που προμηθεύθηκε ο Δήμος για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι αυτό της εμπειρίας των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τη διοργάνωση και κυρίως για τη διεξαγωγή καρναβαλικής παρέλασης με άρματα και μεγάλο αριθμό καρναβαλιστών. Ο σχεδιασμός για την επόμενη διοργάνωση θα ξεκινήσει άμεσα και στην οργανωτική ομάδα θα συμμετάσχουν πλέον και δημότες που δούλεψαν για τη φετινή διοργάνωση ως εθελοντές και απέκτησαν την απαραίτητη εμπειρία.
Σημαντικό αρωγός της διοργάνωσης, οι δεκάδες των χορηγών οι οποίοι συνέβαλλαν προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες και τους οποίους θα ευχαριστήσει ο Δήμος Βόλου με σχετική ανακοίνωση, αφού ολοκληρωθεί η λίστα χορηγών, η οποία ακόμη συμπληρώνεται, καθώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις συνέβαλλαν προσφέροντας ανάλογα με τη δυναμική τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι περισσότεροι από 20, οι φούρνοι που προσέφεραν την παραδοσιακή λαγάνα, με αποτέλεσμα να προκύψουν 5.000 μερίδες ψωμιού – τις οποίες ανέλαβε τελικά να διανείμει η Κουζίνα Αλληλεγγύης, ένας πολύτιμος συνεργάτης των κοινωνικών δράσεων του Δήμου Βόλου.
Ο τελικός οικονομικός απολογισμός του συνόλου της δράσης θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδος και το σύνολο των τιμολογίων που αφορούν τις εκδηλώσεις θα κατατεθεί όπως προβλέπει η νομοθεσία προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων του Δήμου που συμμετείχαν στην προσπάθεια.
Τέλος σημειώνεται ότι το λογότυπο της δράσης «eViva Volos» και το γραφιστικό κομμάτι ανατέθηκε με τη μορφή «διαγωνισμού» στους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόλου και το logo που τελικά επελέγη, βραβεύτηκε με δίμηνη απαλλαγή διδάκτρων στον σπουδαστή που το εμπνεύστηκε το φιλοτέχνησε. Ο διαγωνισμός για την καλύτερη αυτοσχέδια στολή, του οποίου η διεξαγωγή θα ακολουθούσε την καρναβαλική παρέλαση, ματαιώθηκε επίσης λόγω των καιρικών συνθηκών.
Την παρουσίαση της παρέλασης είχαν αναλάβει ο ηθοποιός Θανάσης Ζέρβας και η δημοσιογράφος Αλίκη Φωτιάδου, ενώ την επιμέλεια για την τήρηση των όρων ασφαλείας καρναβαλιστών και αρμάτων κατά τη διάρκεια της παρέλασης είχε αναλάβει ο έμπειρος στο είδος Χαράλαμπος Παυλίδης.
Τη διοργάνωση στήριξαν η Ελληνική Αστυνομία, το Τμήμα Τροχαίας Βόλου, το Λιμενικό Σώμα και η Λιμενική Αστυνομία, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε., οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας.
Πλατφόρμες και οχήματα έλξης διέθεσαν αφιλοκερδώς αγρότες της περιοχής του Διμηνίου, ενώ εθελοντικά εργάστηκαν σε τεχνικές εργασίες για πολλές ημέρες και ώρες οι συμπολίτες Κωνσταντίνος Λύγκος, Ανδρέας Παρασκευάς, Νικόλαος Πατέλης και Μιχάλης Φυγετάκης.