Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 12:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόφαση ΚΑΣ για τα 280 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό: Ανάσα για το Μαξίμου, νέες αμφιβολίες για την επένδυση






Το «καρπούζι στη μέση» επιχείρησε να κόψει το ΚΑΣ στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση την οποία ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε από τη… Βάρνα της Βουλγαρίας.

Μετά από εννέα ώρες συζήτησης τελικά το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, κατέληξε -όπως όλα δείχνουν- σε μια συμβιβαστική (τουλάχιστον για το εσωτερικό της κυβέρνησης) απόφαση, με την οποία και αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό υπάρχει.

Μεσοβέζικη λύση…εν αναμονή της αντίδρασης του επενδυτή
Εν προκειμένω, η μεσοβέζικη λύση που προκρίθηκε λύνει τα χέρια της κυβέρνησης καθώς μπόρεσαν να συγκεραστούν οι θέσεις του ΚΑΣ με την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η επένδυση.

Πλην όμως με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του επενδυτή.! «Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται στην επένδυση, αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την μεταβίβαση των μετοχών της ελληνικό ΑΕ, από το Ελληνικό δημόσιο στην Lamda», σχολίαζε  στο iefimerida στέλεχος της κυβέρνησης, μετά την απόφαση του ΚΑΣ πως 280 στρέμματα στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικοί χώροι.

Ανακούφιση στο Μαξίμου
Πρώτα απ΄όλα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης  που κρατούσε την «καυτή πατάτα» στο χέρι εισπράττοντας συντροφικά πυρά για τους χειρισμούς του, από χθες αισθάνονται μάλλον ανακουφισμένοι αφού η απόφαση, τους έβγαλε από την δύσκολη θέση να παρακάμψουν με νομοθετικά τερτίπια την απόφαση του ΚΑΣ, έτσι όπως κάποιοι εισηγήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια κυβερνητικών κύκλων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΑΣ που ανέφεραν ότι η «κυβέρνηση εμφανίζεται -κατ αρχήν- ικανοποιημένη από την εξέλιξη στο ΚΑΣ», κι αυτό γιατί «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Χαμόγελα από Φίλη και Σκουρλέτη
Την ίδια ώρα όμως, δικαιωμένα μπορούν να αισθάνονται και τα στελέχη εκείνα που στην κρίσιμη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου είπαν ΟΧΙ σε παράκαμψη του ΚΑΣ, μέσω κυβερνητικής απόφασης πριν τη γνωμοδότηση των αρχαιολόγων. Υπενθυμίζεται αντίθετοι στην εισήγηση παράκαμψης του ΚΑΣ εμφανίστηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, με ηπιότερο τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η Ρένα Δούρου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επισήμανε πιθανούς κινδύνους για την ενότητα της περιφερειακής παράταξης.  Μαζί τους και ο Π.Σκουρλέτης, ο οποίος στήριξε δημόσια και καθαρά τους αρχαιολόγους στη Βουλή, την ώρα που το Μαξίμου “εβγαζε αφρούς” για την απόφαση αναβολής της συνεδρίασης του ΚΑΣ, στοχεύοντας μάλιστα την γ.γ του υπουργείου πολιτισμού, κ.Βλαζάκη  (η οποία πάντως χτες φέρεται να κατέθεσε τη συμβιβαστική πρόταση που πέρασε με 15-1).

Τα στελέχη αυτά, εκτός του πολιτικού κόστους που θα σήμαινε για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ευθεία σύγκρουση με τον Αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, επισήμαναν στην επίμαχη συνεδρίαση ότι τυχόν παράκαμψη του νόμου, άνοιγε το δρόμο σε νέες προσφυγές, οι οποίες θα μπλόκαραν ουσιαστικά και μακροχρόνια το έργο. Τώρα μπορούν να υποστηρίξουν ότι και η επένδυση μπορεί να γίνει, και από ενστάσεις θωρακίζεται το projerct Λάτση στο Ελληνικό.

Ερώτημα πάντως παραμένει και το ποια θέση θα τηρήσει ο επενδυτής, στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξε ικαθώς μέσω διαρροών που δημοσιεύτηκαν χτες φαίνεται να προβληματίζεται όχι τόσο για το εύρος, όσο για τη θέση του αρχαιολογικού χώρου.