«Τρελό γαϊτανάκι» γύρω από τα νέα μέτρα που θα συνοδεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης… Το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του, συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση στην Αθήνα δεν βρίσκεται και η κυβέρνηση μεταφέρει το «παζάρι» για τα μέτρα σε δέκα μέρες στην Ουάσιγκτον, όπου Τσακαλώτος, Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντράγκι και τα επιτελεία τους θα βάλουν στο τραπέζι το αν θα βάλει χρήματα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αν θα ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας για «να βγαίνουν οι αριθμοί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ όμως επιμένει ότι ο «λογαριασμός» δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ετοιμάσουν ένα κείμενο χωρίς το ΔΝΤ και άλλο ένα μαζί με το ΔΝΤ, όπου θα καταγράφονται σε ποια νέα μέτρα συμφωνούν και πού διαφωνούν. Με τα δύο κείμενα στις βαλίτσες του, από τις 15 Απριλίου και μετά, ο κύριος Τσακαλώτος θα βάζει και θα βγάζει μέτρα, μιλώντας απευθείας με τους προϊσταμένους των ελεγκτών.
Πού θα γείρει η πλάστιγγα; Προς το παρόν, όσα μέτρα και αν προτείνει η κυβέρνση, τα κλιμάκια των ελεγκτών δεν ικανοποιούνται. Απαιτούν θυσίες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα για νέους φόρους, συντάξεις και «κόκκινα δάνεια». Για αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει φρένο, με την προσπάθεια να καταλήξει σε δύο ξεχωριστά κείμενα με Ευρωπαίους και ΔΝΤ.
Η λίστα των νέων μέτρων συνεχώς διευρύνεται και αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, οπότε ο κύριος Τσακαλώτος ελπίζει, όπως λέει, να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας. Και μετά από αυτό όμως, μαζί με όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν στην Ουάσιγκτον, τα μέτρα θα πρέπει να επικυρωθούν από το Eurogroup και τελικώς να πάρουν τη μορφή νόμων, για τους οποίους θα πρέπει και πάλι να δώσουν την έγκρισή τους οι δανειστές.
Αισίως πλέον ο αριθμός των νέων μέτρων λιτότητας υπολογίζεται σε πάνω από τριάντα, που κατανέμονται κυρίως σε αυξήσεις φόρων και εισφορών. «Ψίχουλα» αναμένονται μόνο από περικοπές δαπανών, ενώ άδηλο παραμένει αν θα διασωθούν τελικώς και πώς τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το «πακέτο» των προτάσεων περιλαμβάνει ήδη μέτρα ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ με μέτρα όπως:
– αυξήσεις στους φόρους για τα ΙΧ, αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, φόρο στα ΙΧ με ξένες πινακίδες κλπ.
– αύξηση του ΕΦΚ στην βενζίνης κατά 5-10 λεπτά ανά λίτρο για έσοδα 100-200 εκατ. ευρώ
– επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία 3 – 6 ευρώ για έσοδα 150 εκατ. ευρώ
– αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία από 12% σε 15% και έως και 20%
– επιβολή τέλους και στην συνδρομητική τηλεόραση
– αύξηση φόρου σε καπνό-ποτά για έσοδα 150 εκατ. ευρώ
– αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο στη βιομηχανία (25 εκατ. ευρώ)
– νέα φορολογική κλίμακα με μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 1.500 ευρώ το μήνα και άνω
– επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές (αν και συναντά αντιστάσεις από την ΕΚΤ)
– αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς για έσοδα έως 500 εκατ. ευρώ.
Ετοιμάζουν «κουτσή» συμφωνία για το θεαθήναι
Μια «κουτσή» συμφωνία για τα μέτρα στα οποία ως τώρα έχουν υπάρξει σημάδια σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αντί για ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας που αναμενόταν καταρχήν ως το Φεβρουάριο ή έως το Πάσχα των Καθολικών αλλά συνεχώς αναβάλλεται, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες -και πάντως πριν από την αναχώρηση των ελεγκτών στις 12 ή 13 Απριλίου – οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 6.40 στο Χίλτον και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ.
Όπως όλα δείχνουν όμως, μία πλήρης συμφωνία -πακέτο είναι ακόμη πολύ μακριά. Γι’ αυτό, όπως παραδέχονταν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση και οι δανειστές επιδιώκουν να καθησυχάσουν για τις ανησυχίες που προκαλεί η καθυστέρηση (καθώς πλέον και η Goldman Sachs ακόμα διαβλέπει τον κίνδυνο ενός Grexit μέσα στον Ιούλιο ) με μια δήλωση θετικής προόδου μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και μία καταγραφή των μετώπων που μένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση έως τις 22 Απριλίου.
Αρμόδια πηγή εξηγούσε πως θα πρόκειται για ένα «ντραφτ» που θα θυμίζει ανακοίνωση συμφωνίας, τουλάχιστον για όσα μέτρα έχουν κλειδώσει, αλλά από τις επόμενες μέρες και αυτό θα αλλάζει, θα σβήνεται και θα γράφεται αλλά και πάλι δεν θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ενδεικτικό της ανησυχίας και της πίεσης που κυριαρχεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, είναι ίσως ότι σήμερα ήταν μία από τις σπάνιες αν όχι η πρώτη φορά , που πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χίλτον, προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη και όλων των άλλων επιτελών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αντί για το κλασικό καφεδάκι μίση ωρίτσα πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο ξενοδοχείο.
Ενώ όμως η ελληνική διαγραμματική ομάδα τρέχει τώρα για μέτρα και για συμφωνία, ιδιαιτέρως χαλαροί εμφανίζονται αντιθέτως οι επικεφαλής των δανειστών. Είναι χαρατηριστικό ότι η λύση ώρα μόλις πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες το απόγευμα στην Αθήνα , επέστρεψε από τη βόλτα και τα ψώνια του στο ξενοδοχείο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Νικόλα Τζιαμαριόλι, ενώ λίγο νωρίτερα το μεσημέρι και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν κύριος Ντέκλαν Κοστέλο είχε αφιερώσει το χρόνο του για να κάνει γυμναστική στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου όπου διαμένει και διεξάγονται οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως, εξαιρετικά αμφίβολο θεωρείται και το εάν θα υπάρξει σήμερα ή αύριο τελική συμφωνία μεταξύ Δ.Ν.Τ., Ευρωπαίων δανειστών και κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα , καθώς πλέον δείχνουν ότι προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τις συναντήσεις την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Δ.Ν.Τ. και της παγκόσμιας τράπεζας.
«Ξαφνική» αισιοδοξία για συμφωνία
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για ένα πρώτο «ντραφτ» είτε για μία πιο οριστική και συνολική συμφωνία, οι δύο πλευρές εμφανίζονται από κυβερνητικές πλευρές να συγκλίνουν διαρκώς όλο και περισσότερο -και μάλλον απρόσμενα γρήγορα.
Όπως λένε, στο ασφαλιστικό κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά (ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους των Θεσμών της ελληνικής πρότασης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης), στο φορολογικό υπάρχει σημαντική πρόοδος, με λίγα πράγματα να απομένουν, ενώ ακόμα και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» λέγεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προωθεί μία φόρμουλα που και αποδεκτή μπορεί να γίνει από την Τρόικα και διαχειρίσιμη να είναι πολιτικά και κοινωνικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, είναι πιθανόν η πρόοδος αυτή να είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανησυχίας που υπάρχουν στην Αθήνα για τις αντιδράσεις διεθνώς και τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην οικονομία, από μία αίσθηση νέας μεγάλης παράτασης στο μέτωπο της αξιολόγησης.
Η διατήρηση της εκκρεμότητας και της αβεβαιότητας επαναφέρει ήδη σενάρια περί Grexit, τα οποία, εάν πυκνώνουν στην πορεία, θα έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και γι’ αυτό τουλάχιστον η κυβέρνηση, αλλά πιθανόν και η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, να θέλουν γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα για την επόμενη τριετία και ότι οι Ευρωπαίοι είναι κατ’ αρχήν ευχαριστημένοι από το ύψος αυτού του πακέτου, φαίνεται ότι η τελική συμφωνία είναι μάλλον θέμα χρόνου, κάτι που σημαίνει πως στη λογική πολλών είναι πλέον επιλογή «ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει σύντομα».
Πηγή: protothema.gr